Ελλάδα

Μάκης Βορίδης: Θέτουμε υγιείς βάσεις για την ανάπτυξη του lobbying στη χώρα μας

 

 

ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης στη Διάσκεψη του ΟΟΣΑ: Θέτουμε υγιείς βάσεις για την ανάπτυξη του lobbying στη χώρα μας

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη Διάσκεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με θέμα: «Το lobbying στον 21ο αιώνα: Διαφάνεια, Ακεραιότητα, Πρόσβαση», το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακώς την Πέμπτη 20 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο κ. Βορίδης ανέδειξε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία επιχειρείται η θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο θα θέσει τις υγιείς βάσεις για την ανάπτυξη του lobbying στη χώρα μας, μέσα από δύο σημαντικούς άξονες: αφενός τη διασφάλιση της ακεραιότητας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και αφετέρου τη θωράκιση της διαφάνειας στην άσκηση επιρροής.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Υπουργός προανήγγειλε τη σύσταση ενός Εθνικού Μητρώου Διαφάνειας που θα επιτηρείται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στο οποίο θα οφείλουν υποχρεωτικά να εγγραφούν οι ενδιαφερόμενοι, με την ταυτόχρονη υποβολή από μέρους τους ενός ετήσιου καταστατικού στο οποίο θα περιγράφονται με σαφήνεια οι ακριβείς δραστηριότητές τους στο θέμα της άσκησης επιρροής.

Τέλος,  o κ. Βορίδης επεσήμανε ότι η, μέχρι σήμερα, απουσία σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου ευνοεί την ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς τα οποία έρχεται να καταπολεμήσει το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου.

Στη Διάσκεψη του ΟΟΣΑ συμμετείχε και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Άγγελος Μπίνης.

Αφήστε μια απάντηση