ΠΑΛΙΑτζούρες

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΪΡΟΥ

 

Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*

Ο σπόρος που έσπειρε η ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού ανθίζει διάσπαρτος στη χωρα του Νείλου και της άμμου. Φέτος γιορτάσαμε τα 200 χρόνια απο την επανάσταση του 1821 και η νεότερη περίοδος των Ελλήνων της Αιγύπτου έχει περίπου ίδια ηλικία, αν ορίσουμε ως ξεκίνημα τον ερχομό του -γεννημένου στην Καβάλα- ιδρυτή της Νέας Αιγύπτου, Μωχάμεντ Άλι που έφερε μαζί του καινούργιες γενιές Ελλήνων στην προσπάθεια του να διαμορφώσει το νέο πρόσωπο της Αιγύπτου.

 

 

Δεν έχει γραφτεί με όλες τις λεπτομέρεις της η ιστορία των Αιγυπτιωτών αλλά είναι αδιαμφησβήτητη η προσφορά τους τοσο στη νέα όσο και στην παλιά τους πατρίδα. Σπαράγματα αυτής συναντούμε και στους μεικτούς γάμους πια, στα παιδιά και στα εγγόνια που προέκυψαν απο αυτούς, με ελληνικά διαβατήρια, αγάπη στην ρίζα του παππού ή της γιαγιάς, αλλά αδυναμία στην επικοινωνία στα Ελληνικά. Γι αυτά τα παιδιά και όλα τα υπόλοιπα Ελληνοπουλάκια που φοιτουν σε ξένα σχολεία, λειτουργεί στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καϊρου, το τμήμα Μητρικής Γλώσσας πρωτοβάθμιας εκπαιδευσης κάθε Παρασκευή, ημέρα αργίας για όλα τα υπολοιπα σχολεία. Φέτος επιλέξαμε τη γιορτή αυτού του τμήματος για να στείλουμε τις ευχές μας σε Ελλάδα κι Αίγυπτο και σε όλον τον κόσμο.

 

 

Θα ξοδέψετε 3,5 λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας για να δείτε το βίντεο των ευχών μας, αλλά μην ανησυχείτε. Θα κερδίσετε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ..

Μπορείτε να ακούσετε τις ευχές των παιδιών μας εδώ  ευχές | wishes |التمنيات |

 

*Διευθυντής Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

Αφήστε μια απάντηση