ΠΑΛΙΑτζούρες

8 ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ- ΜΕΡΟΣ Α’ ΑΘΗΝΑ

 Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*

Οι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα συνήθιζαν να δημιουργούν χειροποίητα φωτογραφικά άλμπουμ με φωτογραφίες των τόπων και των μνημείων που επισκέφθηκαν. Ο άγνωστος Βρετανός περιηγητής στο τέλος του 19ου αιώνα ταξίδεψε σε Ελλάδα και Αίγυπτο και δημιούργησε οχτώ συλλογές με φωτογραφικές εντυπώσεις απο τα ταξίδια του σ αυτήν την γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου. Τα ασπρόμαυρα αυτά άλμπουμ αποτυπώνουν τα τοπία και τους τόπους της εποχής και φαντάζουν στα μάτια του σημερινού παρατηρητή ως … ένας άλλος κόσμος, τόσο γνωστός και τόσο άγνωστος ταυτοχρόνως.

Στο πρώτο αυτό μέρος, παρουσιάζουμε μια τέτοια συλλογή από Αθηναϊκές φωτογραφίες στην εκπνοή του 19ου αιώνα, στο άλμπουμ που ξεκίνησε να δημιουργείται τον Μάρτιο του 1893 . Για υπότιτλο της συλλογής ο δημιουργός του σημειώνει με μολύβι της ρήση του μεγάλου κλασικού ποιητή της Βρετανίας, John Milton «Αθήνα, το μάτι τη γης, η μητέρα των τεχνών και της ποίησης» . Κάθε σελίδα αναφέρει χειρόγραφες πληροφορίες για την φωτογραφία που απεικονίζεται.

Πηγή φωτογραφιών: Βιβλιοθήκη Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

 

Σας κοινοποιώ μέρος του Άλμπουμ λόγω περιορισμού του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όλη τη συλλογή μπορείτε να τη δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

Log in or sign up to view

 

 

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

Αφήστε μια απάντηση