ΠΑΛΙΑτζούρες

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ Ι.Μ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ

 

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΪΡΟΥ, ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ  ΖΑΡΙΦΗ

 

Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*

Εκείνη την πρώτη Κυριακή του Μαϊου, το 1961, στο Κάιρο εγκαινιαζόταν το ολοκαίνουργιο Γηροκομείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου “Άγιος Παντελεήμονας”, στην Αλεξάνδρεια γινόταν οι γυμναστικές επιδείξεις των Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας και στον Αιγυπτιώτικο κινηματογράφο ΦΕΜΙΝΑ, απέναντι από το Ελληνικό Προξενείο στην οδό Εμαντ Ελ Ντιν στο Κάιρο, έπαιζε η νέα ελληνική ταινία “Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος” με πρωταγωνιστές τον Αιγυπτιώτη Ντίνο Ηλιόπουλο και την Τζένη Καρέζη, σε μουσική του φρεσκοβραβευθέντα με όσκαρ τραγουδιού, Μάνο Χατζιδάκι.

Την Δευτέρα 8 Μαϊου 1961,η Ελληνική πολιτεία τιμούσε για την προσφορά του και τις υπηρεσίες του στην πατρίδα έναν σπουδαίο άνθρωπο της ελληνικής παροικίας στο Κάιρο.

 

 

Το άρθρο του ανταποκριτή της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, την επόμενη μέρα είχε τίτλο: ΔΙΚΑΙΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΙΣ. Η Α.Μ ο Βασιλεύς των Ελλήνων απένειμε προς τον Ηγούμενον της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μιτροφόρον Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελον, τον Χρυσούν Σταυρόν του Τάγματος Γεωργίου του Α’. “

Η τελετή έλαβε χώρα στο Γενικό  Προξενείο της Ελλάδας στο Κάιρο, στο γραφείο του Γενικού Προξένου  Ιωάννη Γιανακάκη, στις 11 το πρωί, όπου παρουσία του υποπροξένου, του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας κ. Γ. Κομνηνού και του διερμηνέα Α. Αρβανιτάκη έγινε η επίδοση του παρασήμου στον Ηγούμενο της Μονής του Αϊ Γιώργη “εις αναγνώρισιν των εθνικών υπηρεσιών του τιμωμένου”.

Τον σεβαστόν Αρχμανδρίτη συνόδευε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότηατς Καϊρου , Νικόλαος Πιεράκος, οι επίτροποι του Ναού Αγίου Γεωργίου, Βλ. Σαραντινός, Γ. Παγίδας, Κ. Νικολάου, Στ. Γολίδης και οι στενοί φιλοι του τιμωμενου Π. Αυγερινός και Δρ. Καλλίστρατος.

 

 

Ο Γενικός Πρόξενος στην προσφώνηση του κατά την επίδοση του παρασήμου μίλησε επαινετικά για την προσφορά του, αναφέροντας  πως νιώθει ευτυχής που βρίσκεται σ αυτήν τη θέση αφού όπως είπε  “εγώ ο ίδιος αντελήφθην το εξαίρετον έργον σας, η δε Ελληνική παροικία Καϊρου μου ομίλησε πολύ και επαινετικώς δι ‘αυτό.”

 

 

Ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος , φανερά συγκινημένος ανέφερε στην αντιφώνηση του , πως είναι μεγάλη η τιμή που γίνεται “προς εμέ τον ελάχιστον εν Μοναχοίς και ταπεινόν εργάτην της του Χριστού Εκκλησίας με συγκινεί βαθύτατα. Ταχθείς απο πεντηκονταετίας και πλέον θεία χάριτι εις την ιεράν μου αποστολήν με το βαθύ αποστολικόν όνομα, έκαστος «εφ ω ετάχθη», ουδέποτε επεδίωξα τι πέραν της πιστής και ευόρκου εκτελέσως των ιερών μου καθηκόντων, έχων πάντοτε κατά νουν το του θεανθρώπου προς ημάς παράγγελμα «Υμείς, είπε,και εάν ποιήτε πάντα τα διαταχθέντα υμίν, οφείλετε λέγειν αχρείοι δούλοι εσμέν και ο οφείλομεν ποιήσαι πεποιήκαμεν”.

Στη συνέχεια δηλώνοντας  βαθια συγκινημένος ευχαριστησε την πατρίδα και τους εκπροσώπους της, τον εκπρόσωπο της Αιγύπτου και την Ελληνική ομογένεια., υποσχόμενος ότι αυτή η τιμή θα ενθαρύνει και θα ενισχύσει την ιερή αποστολή του “προς τ υψηλόν πνεύμα του μεγαλου αρχηγού ημών Αρχηγού σεπτού Πατρός Πατέρων Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Χριστοφόρου Β’ ”.

Στη λήξη της απονομής προσφέρθηκε ένα κέρασμα στους παρευρισκομένους αναφέρει ο ανταποκριτής που με τη σειρά του συγχαιρει “ειλικρινώς τον Σεπτόν Λευίτη”

 

 

Αφορμή για να θυμηθούμε αυτήν την παρασημοφόρηση που συνέβη εάν πρωινό πριν από 60 χρόνια περίπου, στάθηκε το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, απ’ όπου προέρχονται και όλες οι έγχρωμες φωτογραφίες και μας ενημερώνει πως αυτή την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022, θα τελεστεί, όπως έχει καθιερωθεί από το έτος 2020, Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Καθηγουμένου Αγαθαγγέλου (Ζαρίφη),εις αναγνώριση του μεγάλου οικοδομικού και πνευματικού έργου που τέλεσε κατά την επί σαρακονταετή διακονία του στην Ιερά Μονή (1933- 1970). Την ίδια μέρα που επί τη Ιερά μνήμη του Οσιομάρτυρος Aγίου Αγαθαγγέλου θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ.Νικοδήμου.

 

 

Εκτός από την καθιέρωση ετήσιου μνημοσύνου, ο δραστήριος σημερινός Καθηγούμενος της ιστορικής μονής Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Αλαζράϊ , φρόντισε και τοποθετήθηκε στον κήπο της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου, τον Απρίλιο του 2020 ,προς τιμήν του Μακαριστού Καθηγουμένου Αγαθαγγέλου (Ζαρίφη), η προτομή του, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον γνωστό Αιγύπτιο γλύπτη και καλλιτέχνη Nathan Doss.Τα αποκαλυπτήρια της προτομής τελέστηκαν στις 24 Απριλίου 2020 υπό του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β’

Ο τίτλος εκείνου του παλιού άρθρου του Ταχυδρόμου επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή, έξι δεκαετίες αργότερα. Όντως, δίκαια η επιβράβευση του, αφού με το έργο του μνημονεύεται ακόμα.

Αιωνία του η μνήμη

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

Αφήστε μια απάντηση