‘Αρθρα

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΟΥΕΖ !!!

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Σύμβολο της Νέας Υόρκης, το Άγαλμα της Ελευθερίας δεν θα έπρεπε να ήταν εκεί. Κι αυτό γιατί, σχεδιασμένο από τον Auguste Bartholdi, επρόκειτο αρχικά να εγκατασταθεί στο Σουέζ, στο στόμιο του Καναλιού στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο γλύπτης, που είχε επισκεφτεί την Αίγυπτο το 1855, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τη φαραωνική γλυπτική που έμελλε να τον σημαδέψει για το υπόλοιπο της καριέρας του.

 

Auguste-Bartholdi

 

Έτσι, λίγο μετά το ταξίδι του στην Αίγυπτο και αφού ξεκίνησαν οι εργασίες διάνοιξης της Διώρυγας, ο καλλιτέχνης πρότεινε στο Χεδίβη ένα σχέδιο που περιελάμβανε ένα γιγάντιο φάρο που παρίστανε μια Αιγύπτια φελάχα η οποία κρατούσε έναν πυρσό στην άκρη του χεριού της, και η όλη σύνθεση θα έφερε το όνομα ¨Η Αίγυπτος που διαφωτίζει την Ανατολή¨. Όμως, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Bartholdi, η πρόταση του απορρίφθηκε. Έτσι, κάνοντας κάποιες τροποποιήσεις στο άγαλμα του, το πρόσφερε στους Αμερικανούς και σήμερα ως Άγαλμα της Ελευθερίας αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο.

 

Στη φώτο υδατογραφία του σχεδίου του αγάλματος Bartholdi για το Σουέζ. (Μουσείο Bartholdi, Colmar)

 

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πως οι πόλεις που αναδύθηκαν από την άμμο της κατασκευής της Διώρυγας, ήτοι το Πορτ-Σάιτ, το Σουέζ και η Ισμαηλία, χαρακτηρίζονταν από μία αρχιτεκτονική νεωτερικότητα. Έτσι για παράδειγμα το Πορτ Σάιντ τροφοδοτήθηκε με ηλεκτρισμό το 1891, εννέα χρόνια μετά τη Νέα Υόρκη, ενώ στο Πόρτο εγκαταστάθηκε και ο πρώτος ανελκυστήρας στη χώρα !

Πηγή : lelephant-larevue.fr (25/4/2018)

 

Αφήστε μια απάντηση