Ομογένεια

Επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Βλάση, στο Παρίσι 

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, αρμόδιος για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, επισκέφτηκε το Παρίσι μεταξύ της 2ας και της 5ης Ιουλίου. Η επίσκεψη ξεκίνησε με την συμμετοχή του στο διεθνές συνέδριο με τίτλο “Le Psautier de Paris (BNF, Grec 139)” το οποίο διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μελετών Βενετίας, με γαλλικούς φορείς. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ο κώδικας Parisinus gr. 139, ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά εικονογραφημένα χειρόγραφα που χρονολογείται περί το μέσον του 10ου αιώνα. Θα πρέπει εδώ να προσθέσουμε ότι το Ινστιτούτο, με τις δράσεις του, προάγει την πολιτιστική διπλωματία με την ανάδειξη ιστορικών, φιλολογικών και άλλων πτυχών του ελληνικού πολιτισμού.

Στη συνέχεια, στην πρεσβευτική κατοικία, ο κ. Βλάσης είχε την δυνατότητα να συνομιλήσει με την καθηγήτρια στο τμήμα νέων ελληνικών του INALCO κ. Σοφία Βασιλάκη, την Πρόεδρο του Centre Culturel Hellénique κ. Κατερίνα Ξυλά, την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας Παρισίου κ. Γεωργία Κούβελα, τον Αντιδήμαρχο της πόλης Antony κ. Γιάννη Βουλδούκη αλλά και άλλους Έλληνες, οι οποίοι είτε γεννήθηκαν στη Γαλλία είτε έφυγαν από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης.
Η πρώτη μέρα της επίσκεψής του έκλεισε με επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία, κα Άγη Μπαλτά.

Για το Σάββατο 3 Ιουλίου, είχε προγραμματιστεί, αρχικά, συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας Παρισιού και περιχώρων στην έδρα της, το «Ελληνικό Σπίτι», με σκοπό να συζητηθούν τρέχοντα θέματα της Ελληνικής Κοινότητας στη Γαλλία. Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους πολλών φορέων και συλλόγων του Ελληνισμού στη Γαλλία, ήτοι με εκπαιδευτικούς, γονείς και φορείς από τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας, με τον Πρόεδρο του «Δικτύου» κ. Νίκο Πράντζο και εκπροσώπους του χορευτικού συλλόγου «ο Παρθενώνας».

 

 

Η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός βρίσκονταν στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας της επίσκεψης του ΚΒ, καθότι συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν γενικότερα την Παιδεία και διερευνήθηκαν δυνατότητες για περαιτέρω ενίσχυση του δεσμού των Ελλήνων του Παρισιού με την Πατρίδα. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι καλύτεροι “πρεσβευτές” της χώρας μας στη Γαλλία και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τους φέρουμε ακόμα πιο κοντά στην Ελλάδα. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, κα Σέτα Θεοδωρίδου, αλλά και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για το σημαντικό έργο που επιτελούν», τόνισε ο Υφυπουργός στην ομιλία του.

 

Την Κυριακή 4 Ιουλίου, ιστορική επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Υφυπουργός παρέστη σε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες καθ’ όλη την διάρκεια των μαχών για την ανεξαρτησία της Μεγαλονήσου, στην Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη της Γαλλίας του Αγίου Στεφάνου, πρωτοστατούντος του Οικουμενικού Επιτρόπου, Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ρηγίου, κκ. Ειρηναίου. Ήταν επίσης παρόντες οι Πρέσβεις της Ελλάδας και Κύπρου, Άγη Μπαλτά και Γιώργος Σιακαλής, καθώς και οι Πρόεδροι της Ελληνικής και Κυπριακής Κοινότητας.
Στις ομιλίες τους, ο Κώστας Βλάσης και ο Ευαγόρας Μαυρομμάτης απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα των αγώνων της Κύπρου.
Στη συνέχεια, η Ελληνική Κοινότητα παρέθεσε δεξίωση στο Ελληνικό Σπίτι όπου οι Έλληνες του Παρισιού είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τον Υφυπουργό ο οποίος απευθύνθηκε κατ’ αρχάς σε όλους, εκθέτοντας με θέρμη και ειλικρίνεια τις προσωπικές του ευχές και προσδοκίες – όπως κι αυτές της πολιτείας– για τους Έλληνες της Διασποράς.

Η πρόεδρος της Κοινότητας, κα Σέτα Θεοδωρίδου, στην ομιλία της, υπενθύμισε το ιστορικό του Ελληνικού Σπιτιού και αναφέρθηκε στο πλήθος των δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που διεξάγονται εκεί και που κρατούν άσβηστη τη φλόγα του φωτοφόρου ελληνισμού.
Τέλος, ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για το ενδιαφέρον του, όπως και για το γεγονός ότι δέχτηκε να ενημερωθεί πλήρως για όλα τα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό στην πόλη μας και έδωσε το λόγο στην Πρέσβη η οποία παρουσίασε το βιογραφικό σημείωμα του Κωνσταντίνου Βλάση.
Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός εξήγησε το ενδιαφέρον της Ελληνικής πολιτείας προς τους απόδημους και την δική του συνεχή ενασχόληση με την επίλυση των προβλημάτων τους.

Η παραμονή του Υφυπουργού ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 5 Ιουλίου με την επίσκεψή του στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΟΥΝΕΣΚΟ και την επικεφαλής Πρέσβη κα Διαμαντοπούλου, και στο Ελληνικό Περίπτερο, κατόπιν, στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη του Παρισιού, όπου είδε την διευθύντρια κα Μαρία Γκράβαρη-Μπάρμπα και το οίκημα ανακαινισμένο και έτοιμο για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

 

Σέτα Θεοδωρίδου: “Κύριε Υπουργέ, Κώστα Βλάση, σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας, την επιμονή και την προσοχή που δώσατε σε όλα τα αιτήματά μας. Ελπίζουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει έναυσμα και έμπνευση για την πατρίδα μας ώστε να μεριμνήσει ακόμη περισσότερο γι’ αυτή την άλλη Ελλάδα που ζει εκτός των συνόρων της.”

Foto: Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων

Αφήστε μια απάντηση