Ειδήσεις

Συνάντηση Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με Nikola Dimitrov  και Bujar Osmani στη Βόρεια Μακεδονία

 

Δηλώσεις Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μετά τη συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Nikola Dimitrov

«Για εμάς, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι μία εθνική πολιτική την οποία υπηρετούμε εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και θεωρούμε ότι τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση από την πλευρά της Ευρώπης πρέπει να είναι γρήγορα και αποφασιστικά» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά τη συνάντηση του με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Nikola Dimitrov, σήμερα στα Σκόπια. Παράλληλα, στο πλαίσιο των κοινών τους δηλώσεων αλλά και κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός έθεσε στον ομόλογό του και το ζήτημα της πιστής και καλής εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών.

 

 

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης στις δηλώσεις του, χαιρέτισε την αναθέρμανση της διευρυνσιακής διαδικασίας από τη διακήρυξη του Brdo στη Σλοβενία και είπε ότι «πρέπει να συγκληθεί άμεσα η πρώτη Διακυβερνητική με τις υποψήφιες χώρες, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, με παράλληλη επιτάχυνση της διεύρυνσης τόσο προς τη Σερβία όσο και προς το Μαυροβούνιο». Τόνισε ότι «η προσοχή στην περιοχή δεν πρέπει να μειωθεί σε καμία περίπτωση» σημειώνοντας ότι «η ευρωπαϊκή προσοχή προς τη γειτονιά αυξάνεται: ήδη έχουν δεσμευτεί πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσουν δράσεις και μεταρρυθμίσεις στην περιοχή με στόχο την οικονομική σύγκλιση».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατά τη συζήτηση που είχε με τον ομόλογό του κ. Dimitrov, εξέτασαν «τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει τεχνογνωσία για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την οικονομική μας συνεργασία μέσα σε ένα πνεύμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και σχέσεων καλής γειτονίας, οι οποίες σίγουρα εδράζονται και στην πιστή και καλή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών».

 

 

Κλείνοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μία δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων» και μέσα από τη συνεργασία στον ευρωπαϊκό τομέα «νομίζω ότι μεταφέρει και στις Βρυξέλλες την αγωνία της γειτονιάς για περισσότερη Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Εμείς ζητάμε αυτό το σπίτι να διευρυνθεί, να αγκαλιάσει όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ολοκληρώνοντας και τη γεωγραφική της ενοποίηση μέσα από την είσοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μετά το τέλος των δηλώσεων, ακολούθησε συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Bujar Osmani.

 

 

Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Zoran Zaev. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Σκόπια, θα έχει συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

 

Αφήστε μια απάντηση