Κύπρος Συνεντεύξεις Τουρισμός

Συνέντευξη Kύπριου Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σάββα Περδίου

 

Στις αρχές Ιουλίου, ο  Σάββας Περδίος παραχώρησε συνέντευξη στον συντάκτη μας, Δημήτρη Λαζάρου. Η συνέντευξη μεταδόθηκε στην εκπομπή «Η Εφημερίς της Τέχνης» την Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας της συνέντευξης αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε και γραπτώς σε λίγο συνοπτικότερη μορφή.

Ερ. Kε Περδίε, ας ξεκινήσουμε στήνοντας ένα σκηνικό. Ας πάμε σε μία για εσάς από τις ωραιότερες παραλίες της Κύπρου, σε ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο, έχοντας μπροστά μας εδέσματα από την κυπριακή κουζίνα. Πού θα στήνατε αυτό το σκηνικό;

Aπ.: Noμίζω θα το έστηνα σε μία -προς το παρόν- όχι πασίγνωστη περιοχή. Ευελπιστούμε ότι μέσα από την εκπόνηση της νέας εθνικής στρατηγικής τουρισμού θα δοθεί η αναγκαία ώθηση προς αυτήν την περιοχή. Είναι στο διαμέρισμα Χρυσοχούς και Τυλληρίας, στον γνωστό Ακάμα. Είναι μία περιοχή παρθένα ουσιαστικά με απίστευτη φύση, απίστευτο περιβάλλον, τρομερή χλωρίδα και πανίδα. Νομίζω ότι είναι ιδανικό σημείο, για να μπορέσει κανείς να αντιληφθεί την πλήρη έννοια όχι μόνο των καλοκαιρινών διακοπών αλλά και της παραδοσιακής φιλοξενίας.

Ερ.: Kι από εδέσματα, τι θα μας προσφέρατε;

Aπ.: Προσωπικά δεν είμαι του κρέατος, αλλά για όσους τρώνε κρέας, είναι πασίγνωστη η Κύπρος για το κλέφτικό της. Έχουμε επίσης και μία δική μας εκδοχή της φέτας που προέρχεται από τις περιοχές που προανέφερα. Ονομάζεται χαλίτζι, ένα εξαιρετικό τυρί. Θα είχαμε επίσης τα ορεκτικά, όπως χειροποίητη ταχίνη με σκόρδο. Επίσης τη λεγόμενη λούντζα ή χειρομέρι. Θα είχαμε σίγουρα και ανθούς γεμιστούς με ρύζι.

Ερ.: Είστε ο καταλληλότερος άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να μιλήσει για τον τουρισμό. Δεν τοποθετηθήκατε σε αυτήν τη θέση ως κάποιος απλώς με γενικές γνώσεις. Έχετε εμπειρία χρόνων στον ξενοδοχειακό τομέα, έχετε σπουδάσει το αντικείμενο, ήσασταν υπεύθυνος σε πασίγνωστο όμιλο ξενοδοχείων. Είστε λοιπόν ένας άνθρωπος που ξέρει εκ των έσω τα προβλήματα του τουρισμού. Kάνω λάθος;

Απ.: Σωστά λέτε. Έχω γεννηθεί στον τουρισμό. Από τα 15 μου σε εστιατόρια-ξενοδοχεία. Είναι η ζωή μου, αυτό σπούδασα, αυτό αγαπάω πάνω απ’ όλα κι οπωσδήποτε είναι μεγάλη τιμή για μένα το ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσω τη χώρα μου στον τομέα, τον οποίο εγώ γνωρίζω πάρα πολύ καλά και  τον οποίο η χώρα αντιμετωπίζει με μεγάλη σημαντικότητα, όσον αφορά το τι προσδίδει στο ΑΕΠ μας. Είναι επίσης σίγουρα τιμή το ότι βρίσκομαι σε αυτό το πόστο, σε αυτήν την -τουριστικά- πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας.

Ερ.: Ποια είναι τα βήματα που ακολουθήσατε πρώτον για να στηρίξετε τους ανθρώπους του τουρισμού μέσα στην κρίση του κορωνοϊού;

Aπ.: Ως Κυβέρνηση συνολικά -δεν είναι μόνο το Υφυπουργείο Τουρισμού- είναι κι άλλα Υπουργεία εμπλεκόμενα, το Υπουργείο Εργασίας, Οικονομικών, Yγείας κτλ. είχαμε ως πρώτο στόχο να δοθεί μία πλατφόρμα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ούτως ώστε να αντέξουν οικονομικά μέχρι το καλοκαίρι και το ξεκίνημα του τουρισμού. Όσον αφορά τους εργαζόμενους, συνεχίσαμε να πληρώνουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του μισθού τους, κάτι οποίο θα συνεχίσει μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Όσο για τις επιχειρήσεις, σίγουρα έχουν δοθεί διάφορες διευκολύνσεις, φορολογικές, μείωση του ΦΠΑ από το 9% στο 5%. Έχουν εκδοθεί δάνεια με πολύ χαμηλά επιτόκια, έχει δοθεί η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να μην κάνουν φέτος αποπληρωμές δανείου αλλά από του χρόνου. Επίσης έχουμε νομιμοποιήσει το λεγόμενο voucher: Mία επιχείρηση μπορεί να δώσει voucher στους καταναλωτές, ούτως ώστε να μην χρειαστεί, αυτή την στιγμή που είναι τόσο δύσκολες μέρες, να δώσει πίσω άμεσα τα χρήματα. Αυτά και πολλά άλλα έχουμε κάνει,  για να στηρίξουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, να παραμείνουν ζωντανές και ακολούθως να μπορέσουν μετά, υγιείς, να ξαναξεκινήσουν δειλά-δειλά τη λειτουργία τους και να υποστηρίξουν και αυτές με τον δικό τους τρόπο την τουριστική μας βιομηχανία αλλά πάνω απ’ όλα τους εργαζόμενους.

 

Ερ.: Η Κύπρος τα κατάφερε πάρα πολύ καλά στη διαχείριση της κρίσης. Eλλάδα και Κύπρος περιλαμβάνονται στις ασφαλείς χώρες. Τι κάνατε ή τι θα κάνετε για την προβολή της Κύπρου; Η Κύπρος – όπως και η Ελλάδα –  δεν είναι κατάλληλη μόνο για καλοκαιρινό τουρισμό. Τι έχετε κάνει και τι έχετε σκεφτεί να κάνετε, ώστε η πορεία να είναι ανοδική για τον δικό σας τουρισμό;

Aπ.: H καμπάνια μας ξεκίνησε δειλά-δειλά από τον Μάρτιο με το μήνυμα «better days are coming» (έρχονται καλύτερες μέρες!). Σε μία εποχή, όπου ουσιαστικά όλη η υφήλιος ήταν σε lockdown, ειδικά οι βασικές μας αγορές της Ευρώπης, νιώθαμε ότι χρειαζόταν ένα μήνυμα ελπίδας πέραν των τυπικών μηνυμάτων που έστελναν πάρα πολλές χώρες «stay home, stay safe, travel later» κτλ. Στις αρχές Μαϊου, ξεκίνησε η δεύτερη φάση της καμπάνιας μας με το μήνυμα «better days are here» (οι καλύτερες ημέρες είναι εδώ). Η Κύπρος είχε εξέλθει της κρίσεως. Ξεκίνησαν να ανοίγουν οι τουριστικές μας επιχειρήσεις. Η τρίτη φάση της καμπάνιας, η οποία εστιάζεται περισσότερο στο να κινήσει την περιέργεια του επισκέπτη, για να κλείσει αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο,  στέλνει ένα μήνυμα που καλεί τον κόσμο να αποδράσει σε ένα νησί, το οποίο έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής και  το οποίο δεν έχει ούτε πολυκοσμία, ενώ διαθέτει καλή ποιότητα αέρα, όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει τη φύση. Είτε αυτό αφορά τη θάλασσα ή τα ορεινά μας μπορεί κανείς να ζήσει αυθεντικές εμπειρίες χωρίς να ανησυχεί πόσο κόσμο θα βρει εδώ πέρα κτλ. Μετά το καλοκαίρι, θα αρχίσει και η τέταρτη φάση της καμπάνιας μας, η οποία στόχο έχει να προσελκύσει κόσμο από τον Σεπτέμβριο και ως το τέλος της χρονιάς. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο γεγονός, ότι όπως είπατε η Κύπρος δεν είναι μόνο ένα νησί των 5-6 μηνών του καλοκαιριού αλλά ένα νησί ουσιαστικά ολόχρονο. Θα διοργανώσουμε πάρα πολλά χειμερινά φεστιβάλ, θα στήσουμε επίσης και χριστουγεννιάτικο χωριό για 4-5 εβδομάδες την περίοδο των Χριστουγέννων, για να βγει το μήνυμα, ότι ακόμη και τον χειμώνα είμαστε εδώ και περιμένουμε τους τουρίστες.

Ερ.: Πριν την πανδημία ακούγονταν δύο είδη τουρισμού, ο θρησκευτικός και ο ιατρικός τουρισμός. Aυτά τα είδη  τουρισμού ενδιαφέρουν την Κύπρο;

Απ.: Βεβαίως αυτές οι δύο μορφές τουρισμού, στις οποίες αναφερθήκατε, είναι δύο από τις 10 ειδικές μορφές τουρισμού, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο στρατηγικό πλάνο του Υφυπουργείου έως το 2030. Πρόκειται για μορφές τουρισμού που ήδη έχουμε και θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξή τους τα επόμενα χρόνια. Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ήδη εδώ. Υπάρχει τρομερή ιστορία στην Κύπρο πάνω σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε απίστευτες εκκλησίες, απίστευτα μνημεία και εργαζόμαστε προς την περαιτέρω βελτίωσή τους, π.χ. με πλατφόρμες για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Και σε συνδυασμό μάλιστα με άλλες χώρες, στα πλαίσια κοινών τουριστικών πακέτων. Όσο για την ειδική μορφή που ονομάζεται τουρισμός υγείας, ευεξίας, αποκατάστασης ατόμων με κινητικές δυσκολίες, είμαστε στα αρχικά στάδια ανάπτυξης αυτού του προϊόντος, όμως η πανδημία έχει δείξει περίτρανα ότι η Κύπρος έχει τα εφόδια που χρειάζονται. Πρώτ’ απ’όλα ένα σύστημα υγείας, το οποίο διαχειρίστηκε πολύ καλά την κρίση. Η Κύπρος διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό νοσοκομειακών κλινών σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού της της και επίσης νιώθω ότι η Κύπρος έχει μία ευκαιρία να παρουσιάσει τον εαυτό της ως ένα νησί, όπου μπορεί κανείς ολόχρονα να απολαύσει την ποιότητα του αέρα, του οξυγόνου, του ηλίου για το λεγόμενο holistic wellness, κάτι που ο πελάτης ψάχνει όλο και περισσότερο. Φάνηκε κι από την πανδημία ότι αυτή η αποτοξίνωση θα είναι πολύ σημαντική όσο περνούν τα χρόνια.

Ερ.: Eίμαι ξέρετε εκπαιδευτικός και πρέπει να σας κάνω αυτήν την ερώτηση. Η ιστορία της Κύπρου είναι πολύ δύσκολο κομμάτι. Το χαμόγελό σας ως άνθρωπος -όχι ως πολιτικός- διατηρείται αυτήν την περίοδο με την όλη στάση της Τουρκίας;

Απ.: Σίγουρα μας προβληματίζει και δεν μας αρέσει να βλέπουμε τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί η Τουρκία. Από εκεί και πέρα, εμείς που εργαζόμαστε στον τουρισμό οφείλουμε να είμαστε ακόμη πιο φιλόξενοι, ακόμη πιο εγκάρδιοι, ακόμη πιο χαμογελαστοί, διότι η χώρα μας αλλά και η Ελλάδα έχουμε περάσει όσα έχουμε περάσει στο παρελθόν. Ξέρετε την σήμερον ημέρα και ειδικά με τον τρόπο που μεγαλώνουν οι νέοι δεν είναι δικαιολογία για εμάς να αλλάζουμε τον τρόπο φιλοξενίας και τον τρόπο που βλέπουμε και φιλοσοφούμε τη ζωή. Κάποιος ο οποίος ταξιδεύει θέλει να ξέρει ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα του συμπεριφερθούν όπως πρέπει, θα τον φροντίσουν, διότι είναι μια πολυτέλεια για όλους μας να έχουμε μία βδομάδα να ξεκουραστούμε.

Ερ.: Ας επιστρέψουμε εκεί που  ξεκινήσαμε. Σε ένα διαφημιστικό φιλμάκι για την Κύπρο, όπου εσείς θα εκπροσωπήσετε ως ο καταλληλότερος. Φανταστείτε μία γιγαντοοθόνη, να περνάνε οι ομορφιές της Κύπρου αλλά στο τέλος να μεταφερόμαστε εκεί που μου είπατε στην αρχή. Θα ήθελα να μου πείτε τι θα λέγατε  στο φιλμάκι αυτό.

Aπ.: Πρώτον θα άφηνα τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες τους, να δημιουργήσουν αυτήν τη νοσταλγία, να ταξιδέψουν αυτόν που θα έβλεπε αυτό το φιλμάκι σε όσα έχει να προσφέρει η Κύπρος και στο τέλος θα έλεγα ότι όλοι εσείς οι δυνητικοί επισκέπτες, οι οποίοι ονειρεύεστε το ταξίδι προς την Κύπρο, πάντα γνωρίζατε πως η Κύπρος ήταν πάντοτε ένα νησί φιλόξενο με εξαιρετικό φαγητό, με φανταστικά τοπία, με ενδιαφέροντα σημεία να επισκεφθεί κανείς. Αυτό που δεν γνωρίζατε είναι ότι η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, έχει και  ένα σύστημα υγείας, το οποίο διασφαλίζει πλήρως την ασφάλεια και την υγεία πρώτ’ απ’ όλα του λαού της κι όσων ζουν εδώ αλλά και-εξίσου σημαντικό- όσων επιλέγουν την Κύπρο για τις διακοπές τους. Άρα θα έκλεινα με το μήνυμα, ότι η Κύπρος με όλα αυτά τα καλά μας είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, φέτος προσθέτει στο ρεζερβουάρ της και τη γνώση όσον αφορά στη διαχείριση κρίσεων, την προσφορά ασφάλειας υγείας και θα έδινα ένα μήνυμα, ότι εάν κάποιος θέλει να ταξιδέψει η Κύπρος σίγουρα πρέπει να είναι μία από τις πρώτες επιλογές, διότι έχει αποδείξει περίτρανα ότι ξέρει να σέβεται όποιον την επισκέπτεται.

Eρ.: Θα θέλατε κλείνοντας να στείλατε ένα μήνυμα στους ομογενείς Κύπριους;

Aπ.: Πολλοί από τους συμπατριώτες μας ομογενείς πιθανόν να επιθυμούν να έρθουν στην Κύπρο και να μην τους έχει δοθεί ακόμη η ευκαιρία. Θέλω να πω ότι είμαστε πάρα πολύ περήφανοι ως Κυβέρνηση και ως πολίτες αυτής της χώρας που καταφέραμε ό,τι καταφέραμε τους τελευταίους μήνες. Το μικρό μας νησί έχει δείξει περίτρανα ότι ξέρει να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και ελπίζω, έστω κι από μακριά να μπορέσατε και εσείς να δείτε πως η χώρα μας αντιμετώπισε και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αυτήν την κρίση. Νομίζω ο τρόπος που διαχειριστήκαμε κάποια πράγματα μας έχει γεμίσει με ακόμη μεγαλύτερη υπερηφάνεια, ακόμα περισσότερη αγάπη για τη χώρα μας. Είναι επίσης μία στιγμή που σας έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ, όχι μόνο στο ότι θέλουμε να σας έχουμε πίσω για τις διακοπές σας, αλλά και για να πείτε μία καλή κουβέντα για εμάς στους φίλους σας, την οικογένειά σας, στους συναφέλφους σας, για αυτό το μικρό αλλά πανέμορφο νησί που ονομάζεται Κύπρος. Είμαστε εδώ και για εσάς, ανυπομονούμε να σας φιλοξενήσουμε.

 

Ολόκληρη η ραδιοφωνική συνέντευξη στον σύνδεσμο:

 

https://www.mixcloud.com/hr2017/synenteyxi-yfpour-tourism-cyprus-perdiou-09-07-20/

Αφήστε μια απάντηση