Θέματα Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του Υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα στο Hephaestus Wien

  • Κύριε Κόνσολα, η Ελλάδα υποδέχεται και πάλι τουρίστες. Στηρίζεστε στην πολύ καλή διαχείριση που έγινε την περίοδο της πανδημίας για να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα;

Η Ελλάδα αποτελεί έναν ονειρικό τουριστικό προορισμό, δεν θα παραδώσουμε τα όπλα ούτε την τουριστική μας ταυτότητα. Η χώρα μας είχε δύο επιλογές. Η μία ήταν να μην ανοίξει ο τουρισμός, κάτι που σημαίνει σίγουρη πτώση του συνολικού ΑΕΠ σε ποσοστό πάνω από 25%, ένα εκατομμύριο και πλέον ανέργους και επιχειρήσεις που θα έκλειναν και πιθανώς δεν θα άνοιγαν ποτέ ξανά.

Η δεύτερη επιλογή ήταν να ανοίξουμε προσεκτικά τον τουρισμό. O τουρισμός μπορούσε και μπορεί να ανοίξει μόνο με την τήρηση και εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων ασφαλείας. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος.

Προχωρήσαμε, λοιπόν, στο άνοιγμα του τουρισμού με πολύ μεγάλη προσοχή και με συγκεκριμένα μέτρα, έχοντας ως πλεονέκτημα και την πολύ καλή υγειονομική διαχείριση της πανδημίας που κάναμε.

 

  • Είχατε αναλάβει πρωτοβουλία για να υπάρχουν υγειονομικά πιστοποιητικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τα αεροπορικά ταξίδια και για την είσοδο τουριστών. Τελικά αυτό δεν τελεσφόρησε γιατί δεν υπήρξε ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία, να διαμορφώνει ενιαίες πολιτικές αντιμετώπισης. Η πρόταση που κατέθεσα είχε ως στόχο να δημιουργηθεί η μέγιστη δυνατή αίσθηση ασφάλειας, όχι μόνο στα ταξίδια, αλλά και στον τουρισμό. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν πολύ πιο εύκολα και με λιγότερο φόβο όταν γνωρίζουν ότι υπάρχει αίσθηση ασφάλειας.

 

  • Πόσο αποτελεσματική είναι η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που εφαρμόζει η Ελλάδα στον τουρισμό; Υπάρχει ασφάλεια;

Απόλυτη ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν βρεθεί το εμβόλιο. Πρέπει, όμως, να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα, να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Χωρίς την τήρηση μέτρων προστασίας και ασφάλειας δεν θα μπορούσε να ανοίξει ο τουρισμός. Κανένας επισκέπτης δεν θα ερχόταν σε μια χώρα που δεν τηρεί υγειονομικά πρωτόκολλα, που δεν εγγυάται την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των επισκεπτών.

Στην Ελλάδα υπάρχει ένα πλαίσιο μέτρων υγειονομικής ασφάλειας που πρέπει να τηρούμε όλοι, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι επισκέπτες.

 

  • Υπάρχει ανησυχία για εισαγόμενα κρούσματα; Πως θα τα διαχειριστείτε;

Είναι δεδομένο ότι μπορεί να υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα. Με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται, βλέπουμε ότι ο αριθμός τους είναι πολύ περιορισμένος και εκεί θέλουμε να παραμείνει. Υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια από το Υπουργείο Υγείας και η τήρηση των μέτρων θα μας δώσει τη δυνατότητα να κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό ενδεχόμενων κρουσμάτων. Τα μέτρα επικαιροποιούνται συνεχώς και αν χρειαστεί ενισχύονται, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τη χώρα, αλλά και για τους επισκέπτες μας.

 

  • Από ποιες χώρες δέχεται σήμερα η Ελλάδα τουρίστες;

Το άνοιγμα των τουριστικών αγορών και των πτήσεων δεν είναι μια στατική διαδικασία. Επικαιροποιείται και αναθεωρείται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι θετικό το γεγονός ότι η απόφαση για το άνοιγμα των τουριστικών αγορών θα έχει, πλέον, ευρωπαϊκή σφραγίδα, θα είναι απόφαση της Ε.Ε. με βάση τα επιδημιολογικά κριτήρια. Δεν καθορίζουμε εμείς τη λίστα των αεροδρομίων, από τα οποία δεχόμαστε επισκέπτες,  αλλά οι επιστήμονες, οι διεθνείς φορείς ασφαλείας και τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των χωρών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Αεροπορίας καθορίζει τα αεροδρόμια από τα οποία μπορούν να γίνονται ασφαλείς πτήσεις και περιλαμβάνει αεροδρόμια χωρών που αντιμετώπισαν επιτυχώς την πανδημία.

Αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουμε είναι ότι δεν έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα που ξέραμε, αλλά σε μια νέα κανονικότητα. Ζούμε σε μια νέα εποχή για τον τουρισμό,  με νέους κανόνες τους οποίους οφείλουμε να σεβόμαστε.

 

  • Πιστεύετε ότι η πανδημία θα επηρεάσει τη μορφή που θα έχει ο τουρισμός τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα δεν θα πάψει ποτέ να είναι ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Πιστεύω, όμως, ότι το σημερινό μοντέλο του μαζικού τουρισμού έφτασε στο απόγειο της ανάπτυξής του. Η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει ένα Νέο Μοντέλο Τουριστικής Ανάπτυξης, που θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

– Επένδυση και στροφή στην ποιότητα με τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος και με την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού.

– Πράσινη τουριστική οικονομία.

– Ψηφιακός Μετασχηματισμός των τουριστικών επιχειρήσεων.

– Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μας.

– Πολυκεντρική Τουριστική Ανάπτυξη.

Θέλουμε να βάλουμε τις βάσεις για τη διαμόρφωση αυτού του νέου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

 

  • Υπάρχουν δυνατότητες να ανοίξει ακόμα περισσότερο η τουριστική αγορά της Αυστρίας;

Φυσικά και υπάρχουν, δημιουργούνται, μάλιστα, και νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για να προσελκύσουμε πολίτες από την Αυστρία, όχι απλά για να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας, αλλά για να έρχονται και να διαμένουν στην Ελλάδα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφίσει τις επόμενες μέρες νόμο, σύμφωνα με τον οποίο δίνονται κίνητρα σε αλλοδαπούς συνταξιούχους να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Τα κίνητρα αφορούν στην υπαγωγή του εισοδήματός τους, αλλοδαπής προέλευσης, σε εναλλακτική φορολόγηση με φορολογικό συντελεστή 7% για χρονικό διάστημα 10 ετών και στην απαλλαγή τους από άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

 

  • Η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του προβλήματος. Τι πρέπει να γίνει;

Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι η Αυστρία ήταν μία από τις χώρες που στήριξε αποφασιστικά την Ελλάδα, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών στα σύνορά μας, η οποία καθοδηγήθηκε από το Τουρκικό Κράτος. Η λύση στο πρόβλημα είναι ένα Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, με αυστηρούς και δεσμευτικούς κανόνες.

 

  • Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα με την Τουρκία, που αμφισβητεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Έχετε μιλήσει για ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η απάντηση;

H Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αν. Μεσόγειο αποτελούν και αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αν υπάρξει τουρκική επιθετική ενέργεια, έχουμε ικανές και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που θα υπερασπιστούν την εθνική μας ακεραιότητα.

Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση θα θέσει την Ε.Ε. προ των ευθυνών της. Θα ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42 των Συνθηκών της Ε.Ε. που προβλέπει την αλληλοβοήθεια των κρατών-μελών της Ε.Ε. σε περίπτωση που κάποια από αυτά δεχθούν επίθεση στο έδαφος τους.

Είναι δεδομένο, επίσης, ότι υπάρχουν και κυρώσεις, σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει να απειλεί, να προκαλεί ή να θέτει σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η Ε.Ε. έχει οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ύψους 153 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση με την Τουρκία. Οι σχέσεις αυτές μπορεί να διακοπούν. Όπως μπορεί να υπάρχει διακοπή όλων των χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων, να υπάρξουν ταξιδιωτικές οδηγίες που θα πλήξουν τον τουρισμό της Τουρκίας.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας Κε Υπουργέ.

Αφήστε μια απάντηση