Κύπρος

Συμμετοχή της Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Κύπρου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων  Ε.Ε.

Συμμετοχή της Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες

Η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τα θέματα συζήτησης του Συμβουλίου ήταν οι προτεραιότητες της Βελγικής Προεδρίας, η δέσμη μέτρων για την προάσπιση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, ο ετήσιος διάλογος για το κράτος δικαίου και η συμμετοχή στις επερχόμενες ευρωεκλογές

Η Υφυπουργός στην παρέμβασή της χαρακτήρισε ως ιδιαίτερης σημασίας τις προτεραιότητες της Βελγικής Προεδρίας, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στα θέματα μετανάστευσης και της προάσπισης του κράτους δικαίου όσο και στα θέματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Η κα Ραουνά διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συμβάλει εποικοδομητικά στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Βελγικής Προεδρίας.

Όσον αφορά στο θέμα της προάσπισης της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει ήδη η Κύπρος για την ενίσχυση της διαφάνειας και πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα συμμετάσχει ενεργά στις διαβουλεύσεις επί των σχετικών νομοθετικών προτάσεων. Σχετικά με το κράτος δικαίου, η κα Ραουνά τόνισε ότι αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ και η Κύπρος είναι έτοιμη να παρουσιάσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σχέση με τη δική της Έκθεση ενώπιον του Συμβουλίου τον Μάιο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για της ευρωεκλογές η Υφυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες που έχουν ληφθεί για ενημέρωση και προσέλκυση των Κύπριων ψηφοφόρων.

Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου και στο πλαίσιο προετοιμασίας για ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, η Υφυπουργός πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους της Δανίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, ενώ θα πραγματοποιήσει και επαφές με τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου και τη Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αφήστε μια απάντηση