Ειδήσεις Κύπρος

Ομιλία Φώτη Φωτίου στον Εσπερινό του Ναού του Αγίου Αλεξάνδρου στον Κόρνο

 

Ομιλία Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στον Εσπερινό του αφιερωμένου στους αγνοουμένους Ναού του Αγίου Αλεξάνδρου στον Κόρνο

Είναι με αισθήματα δέους και ιεράς συγκίνησης που παρευρισκόμαστε στον εσπερινό του αφιερωμένου στους αγνοουμένους της τραγωδίας του 1974, Ιερού Ναού του Αγίου Αλεξάνδρου εδώ στον Κόρνο.

Είναι ένα δημιούργημα του αείμνηστου Οικονόμου Χριστόφορου και της συζύγου του Έλλης, που πονεμένοι και αυτοί από την εξαφάνιση του αγαπημένου τους γιού Αλέξανδρου Παπαχριστοφόρου, δημιούργησαν το ομώνυμο ίδρυμα προκειμένου ο επισκέπτης να βιώνει την τραγωδία του προβλήματος των αγνοουμένων και να διατηρείται ζωντανή η θύμηση τους.

Οι φωτογραφίες που καλύπτουν ολόκληρη τη δυτική πλευρά του ναού, όπως και η πινακοθήκη και οι εκθεσιακοί χώροι στον παραδίπλα Οίκο των Αγνοουμένων, όπου εκτίθενται έγγραφα και δημοσιεύσεις για το ανθρωπιστικό πρόβλημα της Κύπρου, φέρνουν πράγματι έντονα στη μνήμη του κάθε επισκέπτη την τραγωδία που έζησε ο τόπος μας το πικρό καλοκαίρι του 1974 και μαζί το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων μας. Ένα δράμα που συνεχίζεται εδώ και 46 χρόνια.

 

 

Ναι, για 46 χρόνια εξακολουθούν να υπάρχουν εκατοντάδες συγγενείς που ακόμη δεν πήραν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους. Συγγενείς που ολοκληρώνουν μοιραία τον κύκλο της ζωής τους και φεύγουν με ανοικτές τις πληγές στη ψυχή και την καρδιά τους από την αγωνία και τον πόνο τόσων χρόνων.

Δυστυχώς δεν έχουμε από την τουρκική πλευρά τη συνεργασία που απαιτείται και επιβάλλεται για την οριστική επίλυση του προβλήματος. Ενώ τα δικά μας κίνητρα είναι ανθρωπιστικά, της Τουρκίας είναι κίνητρα απόκρυψης αδιαμφισβήτητων ενοχών για την αγριότητα και βαρβαρότητα που επέδειξε σε βάρος των ανθρώπων μας το 1974.

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα και την αδιαλλαξία της κατοχικής δύναμης, εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να πάρουν επιτέλους απαντήσεις για τους αγαπημένους τους όλοι οι συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων μας. Αυτό τον αγώνα έχουμε χρέος να τον συνεχίσουμε μέχρι να διακριβωθεί και η τύχη του τελευταίου αγνοουμένου.

Οκτακόσιοι δέκα Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες, πέραν του 50% των υποθέσεων που κατατέθηκαν στη ΔΕΑ εξακολουθούν να αγνοούνται. Η κατάσταση δυστυχώς είναι δύσκολη αλλά και οριακή.  Είναι για το λόγο αυτό που επιβάλλεται όπως όλοι εκείνοι που είναι σε θέση να το πράξουν να εξασκήσουν τις ανάλογες πιέσεις προς την κατοχική δύναμη για να συνεργαστεί επιτέλους με ειλικρίνεια και ανθρωπισμό για επίλυση της τραγωδίας. Είναι απάνθρωπο και απαράδεκτο οι συγγενείς των αγνοουμένων να βιώνουν καθημερινά για σχεδόν μισό αιώνα το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των αγαπημένων τους.

Δεν υποτιμούμε τις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Στηρίξαμε και στηρίζουμε το έργο της ΔΕΑ, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ή μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τους ρυθμούς και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια δραματική μείωση στον αριθμό των λειψάνων που εντοπίζονται κατά τις εκταφές όπως και στον αριθμό των ταυτοποιήσεων με τη μέθοδο του DNA.  Η κατάσταση το 2020 επιδεινώθηκε περαιτέρω και με τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία. Ως εκ τούτου, το 2020, μέχρι στιγμής, καταγράφεται ως η χρονιά με το χαμηλότερο αριθμό εκταφών λειψάνων και ταυτοποιήσεων.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα της ΔΕΑ να επιλυθούν σύντομα ώστε να υπάρξει πρόοδος και οι προσπάθειές της να καταστούν αποτελεσματικές.

Προσευχόμαστε γι’ αυτό και στον Άγιο Αλέξανδρο, το θεοπρόβλητο ιεράρχη και μαχητή της ορθοδοξίας από τη θέση του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, την ιερή μνήμη του οποίου εορτάζει και τιμά αύριο η εκκλησία μας.

Θέλω να διαβεβαιώσω για ακόμα μια φορά τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, για την συμπαράσταση και συμπαράταξη της πολιτείας και όλων μας στο δράμα που βιώνουν. Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Δεν απεμπολούμε τα δίκαια μας ούτε και παραγράφουμε το χρέος μας ιδιαίτερα προς αυτούς που θυσιάστηκαν και μαρτύρησαν για την ελευθερία και αξιοπρέπεια της πατρίδας μας.

ΡΜ/ΙΚ/ΕΙ

https://www.pio.gov.cy

 

Αφήστε μια απάντηση