ΠΑΛΙΑτζούρες

ΠΑΛΙΑτζούρες: η νέα στήλη του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου στο Hephaestus Wien

 

Η σελίδα ΠΑΛΙΑτζούρες αναδημοσιεύει αποκόμματα παλιών εφημερίδων, περιοδικών και βιβλίων για να κρατάει σε εγρήγορση τη Μνήμη. Γιατί η Μνήμη είναι μεγάλη δασκάλα.

Μια τζούρα, μια ρουφηξιά δηλαδή, από λεμονάδα Σπάθη ή ούζο Ζώττος, μια τζούρα από τσιγάρο Τσανακλή, Κυριάζη κλπ, μια τζούρα από παλιές εφημερίδες και περιοδικά, μια τζούρα από παλιά βιβλία, μια τζούρα από διαφημίσεις, μια τζούρα από ειδήσεις, μια τζούρα από δω, μια τζούρα από κει, πολλές τζούρες από τις Αιγυπτιώτικες εφημερίδες του Καΐρου, ΦΩΣ και της Αλεξάνδρειας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και άλλες πολλές τζούρες από παλιά, αυτές είναι οι ΠΑΛΙΑτζούρες. Άλλοτε μπορεί Ελληνικές, άλλοτε μπορεί και Αιγυπτιακές, τις περισσότερες φορές όμως Αιγυπτιώτικες. Γιατί οι Έλληνες της Αιγύπτου πάντα θα τροφοδοτούν και την Μνήμη και την Ιστορία.

 

 

Ο διαχειριστής, ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, δάσκαλος, στιχουργός, ποιητής , συγγραφέας και  μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού,   δεν είναι Αιγυπτιώτης -όπως θα ήθελε πολύ να είναι-  οπότε οι πληροφορίες που συνοδεύουν τις εικόνες  είναι αποτέλεσμα     σχολαστικής έρευνας και πάντα τελούν υπό διερεύνηση για την αντικειμενικότητα τους αφού οι πηγές τους δεν μπορούν να διασταυρωθούν, λόγω χρόνου και απόστασης, στο πλαίσιο αυτό. Είναι χρήσιμα τα σχόλια των αναγνωστών που είτε επαληθεύουν είτε συμπληρώνουν είτε φωτίζουν υπό διαφορετικό πρίσμα μια δημοσίευση, εφόσον είναι ευπρεπή και  γίνονται απευθείας στη σελίδα  κ όχι στις κοινοποιήσεις για να είναι πάντα ορατά από όλους, ακόμα και μελλοντικούς αναγνώστες. Οι φωτογραφίες είναι εγγυημένα αληθινές . Όσες έχουν το λογότυπο της παρούσας σελίδας σημαίνει  ότι είναι από το προσωπικό αρχείο του διαχειριστή,  ή προέρχονται από επίμονη προσωπική  έρευνα σε ανοιχτές ψηφιακές βιβλιοθήκες, σε βιβλιογραφία και γενικότερα στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για μια  προσπάθεια να  δοθεί καινούργια ζωή σε παλιές ιστορίες, που αγκαλιάστηκε από πολύ κόσμο που ακολουθεί τη σελίδα στο διαδίκτυο. Ανάλογα άρθρα του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου, έχουν δημοσιευθεί στις Αιγυπτιώτικες εφημερίδες Νέο Φως και Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος, στις διαδικτυακές σελίδες των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας, στη σελίδα της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού, στη ειδησεογραφική σελίδα του Ήφαιστου Βιέννης  καθώς και στο κορυφαίο Ελληνικό ειδησεογραφικό πόρταλ της LIFO.

Αφήστε μια απάντηση