ΠΑΛΙΑτζούρες

ΚΑΪΡΟ, πρωτοχρονιά 1884 & 2022

 

Γράφει ο Χρίστος Γ Παπαδόπουλος*

 

Αιγυπτιώτικη εφημερίδα ΚΑΪΡΟ, 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1884 (απόσπασμα)

“…Βρίσκουμε λίγη παρηγοριά στις οικονομικές καταστροφές, στον κίνδυνο στον οποίο περάσαμε με την φοβερή επιδημία που μας μάστισε, βλέποντας την παροικία μας να πράττει το καθήκον της προς όσους χρειαζόταν βοήθεια και να διατηρεί ακμαία τα εθνικά εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα, επιδιώκοντας με ζήλο την βελτίωση τους. Προκείμενου ιδιαίτερα για την δική μας Κοινότητα του Καϊρου, οφείλουμε με ευγνωμοσύνη να γράψουμε τη γενναία δωρεά του κ. Ευάγγελου Αχιλλόπουλου, η οποία στο μέλλον θα διευκολύνει την κοινότητα μας, στην ανασύσταση του Νοσοκομείου της, του οποίου οι ελλείψεις έγιναν φανερές στην επιδημία που τέλειωσε.

Αυτό ηταν το 1883 για την Αίγυπτο για τους Ελληνες που κατοικούν σ’ αυτήν. Μια χρονιά δοκιμασιών κάθε είδους και αβεβαιότητας. Ελπίζουμε ότι το 1884 στο οποίο μπαίνουμε να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος…”

Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ενάμιση αιώνα μετά, ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός κάπως έτσι πορεύτηκε και το 2021, με τις ίδιες ελπίδες μπαίνει στο 2022.

Είναι ανατρχιαστικό να διαβάζεις σε άρθρο του 1884 για τη γενναιοδωρία του ευεργέτη της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, Ευάγγελου Αχιλλόπουλου, που απο το 1883 προνόησε για την ίδρυση  νοσοκομείου ειδικά για την ελληνική παροικία, καταθέτοντας “γενναία δωρεά” και να ξέρουμε σήμερα ότι χρειαστηκε να περάσουν 30 χρόνια απο το άρθρο αυτό ώστε το όραμα του Αχιλλόπουλου να παίρνει σάρκα και οστά και γιορτες Χριστουγέννων του 1914 να εγκαινιάζεται επιτέλους  το Ελληνικό Νοσοκομείο Καϊρου της Ε.Κ.Κ.

Αν ήξερε ο αρθρογράφος  της πρωτοχρονιάς του 1884 ότι οι Ελληνες της Αιγύπτου τα κατάφεραν να μπουν με αισιοδοξία στο 2022 και να τον αναφέρουν πρωτοχρονιάτικα , θα ήταν περηφανος για τη ράτσα του, που πρόκοψε στη χώρα του Νείλου. Μακάρι κάποτε και για τις ημέρες μας να γραφτεί ότι το 2022 έληξε η πανδημία και οι Αιγυπτιώτες  επούλωσαν τις πληγές που άφησε.

Καλή χρονιά !

 

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

Αφήστε μια απάντηση