Ειδήσεις Ελλάδα

Ενδυναμώνονται οι πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ

 

Οι βάσεις για μακρόχρονη συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού τέθηκαν κατά την επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, στο Κατάρ και τις συναντήσεις της με την Πρόεδρο της Αρχής των Μουσείων του Κατάρ Sheikha Al-Mayassa bint Hamad Al-Thani και τον ομόλογό της Salah bin Ghanem Al Ali.

Κατά τη συνάντηση της Λίνας Μενδώνη με την Sheikha Al-Mayassa bint Hamad Al-Thani, συμφωνήθηκε να δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών, σε ένα πλαίσιο μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού με προστιθέμενη αξία και για τους δύο λαούς. Για τον σκοπό αυτό, πρόκειται να συσταθεί ομάδα εργασίας, προκειμένου να δουλέψει με συστηματικό και αναλυτικό τρόπο τις προτεραιότητες των δύο πλευρών ώστε να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα με άμεσους στόχους. Στόχος του προγράμματος είναι να σχεδιαστεί στο προσεχές διάστημα η προοπτική Έτους Πολιτισμού Ελλάδας-Κατάρ.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «προχωρούμε σε μία ουσιαστική συνεργασία, η οποία θα έχει εμφανή αποτελέσματα και σημαντικό αποτύπωμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο λαός του Κατάρ δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον ελληνικό Πολιτισμό, τόσο για την πολιτιστική μας κληρονομιά, όσο και για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Παράλληλα, το Κατάρ, ως μια χώρα με πολύ μεγάλη ανάπτυξη, έχει επενδύσει και στον Πολιτισμό, σε υποδομές, σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξωστρέφεια. Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία, επάνω στα οποία πρόκειται να εργαστούμε από κοινού».

Από την πλευρά της, η Sheikha Al-Mayassa εξέφρασε τον θαυμασμό της για τον ελληνικό Πολιτισμό και σημείωσε ότι εκθέσεις που θα σχεδιαστούν από κοινού από τις δύο χώρες, μπορούν να ταξιδέψουν σε διεθνή μεγάλα μουσεία με την υποστήριξη του Κατάρ. Ως παράδειγμα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο διοργάνωσης έκθεσης, η οποία θα βασίζεται στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης και θα συνδυαστεί με δημιουργίες σύγχρονης τέχνης, αντίστοιχης θεματικής, στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κοινής ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

 

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, συζητήθηκε επίσης ο σχεδιασμός residencies για καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το Κατάρ, με αντίστοιχη φιλοξενία από κάθε χώρα, καθώς και οι εξελίξεις στον τομέα της σύγχρονης μουσειολογίας και η προσβασιμότητα των χώρων Πολιτισμού σε ειδικές ομάδες κοινού.

Η διαμόρφωση ενός προγράμματος ανταλλαγών Ελλάδας-Κατάρ μέσω της συνεργασίας ομάδων εργασίας των δύο χωρών, συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση της Λίνας Μενδώνη με τον ομόλογό της Salah bin Ghanem Al Ali. Όπως είπε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Κατάρ, «υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση από την κυβέρνηση του Κατάρ, ώστε εμπειρογνώμονες του ΥΠΠΟΑ να επισκεφθούν το Κατάρ, να γνωρίσουν τις πολιτιστικές υποδομές και τη λειτουργία τους και στη συνέχεια ειδικοί από το Κατάρ να επισκεφθούν την Ελλάδα».

Ο Υπουργός αποδέχθηκε την πρόταση της Λίνας Μενδώνη να επισκεφθεί την Ελλάδα, αφού ολοκληρωθούν οι αποστολές των δύο χωρών, προκειμένου να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του Πολιτισμού. Το μνημόνιο θα περιλαμβάνει και συνεργασία για τον τομέα της προστασίας από την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.

Ως πρώτη κίνηση στο πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, προγραμματίζεται η συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Ντόχα τον Ιανουάριο του 2022 και του Κατάρ στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2022. Στο πλαίσιο των συμμετοχών εντάσσεται μεταφραστικό πρόγραμμα απόδοσης ελληνικών βιβλίων στην αραβική γλώσσα και αραβικών βιβλίων στην ελληνική. Τα βιβλία που θα επιλεγούν, θα αποδοθούν και στην γραφή Braille.

Oι δύο εθνικές συμμετοχές στις εκθέσεις βιβλίου, θα συνοδευτούν από ευρύτερο πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιάζει διαφορετικές εκφάνσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού των δύο χωρών.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συναντήθηκε επίσης στη Ντόχα με τον Αρχιεπίσκοπο Καττάρων Μακάριο, καθώς και με Έλληνες επιστήμονες και επαγγελματίες και μέλη της ελληνικής κοινότητας, που εργάζονται στο Κατάρ.

Η επίσημη επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη στο Κατάρ ολοκληρώνεται σήμερα, με την τελετή εγκαινίων της έκθεσης του αντιγράφου του αγάλματος του Ηνιόχου των Δελφών στο Μετρό της Ντόχα, δώρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και με συνάντηση με τον Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου «Katara Village», Δρ Khalid bin Ibrahim Al-Sulaiti.

Αφήστε μια απάντηση