Ομογένεια

Παρουσίαση ακαδημαϊκών προγραμμάτων ελληνικών πανεπιστημίων στη Βόρεια Μακεδονία

 

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η διαδικτυακή παρουσίαση ελληνικών πανεπιστημίων που διοργάνωσε το Κέντρο πιστοποίησης της ελληνικής γλώσσας στη Βόρεια Μακεδονία, «Πελαγονία», με έδρα το Μοναστήρι. Στην εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο YouTube και στο Facebook, εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι μαθητές και φοιτητές της Βόρειας Μακεδονίας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προγράμματα σπουδών πέντε ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή των πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας, Ιωαννίνων, Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο συντονιστής του προγράμματος Study in Greece, Καθηγητής, κ. Χρήστος Μιχαλακέλης, παρουσίασε συνολικά τα προσφερόμενα προγράμματα για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα, τρόπους χρηματοδότησης, δυνατότητες χορήγησης υποτροφιών και προγράμματα σπουδών στην αγγλική γλώσσα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής σπουδών του Συλλόγου «Πελαγονία», κ. Kristijan Veljanov. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Καθηγητής κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Ελληνικής Πρεσβείας στα Σκόπια, κ. Κωνσταντίνος Προκάκης, και ο έλληνας Πρόξενος στο Μοναστήρι, κ. Αχιλλέας Ρακίνας.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Καθηγητής κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, τόνισε ότι η ως άνω εκδήλωση θα ενισχύσει περαιτέρω τους επιστημονικούς δεσμούς μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας. Επισήμανε, επίσης, ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν αναπτύξει δυναμικές ερευνητικές ομάδες σε όλες τις επιστήμες και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων επιστημονικών πεδίων.

Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, κ. Κωνσταντίνος Προκάκης, ανέφερε ότι η εκδήλωση παρουσίασης των ακαδημαϊκών προγραμμάτων ελληνικών πανεπιστημίων στο κοινό της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της ανώτατης εκπαίδευσης ως πεδίου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Πρόξενος της Ελλάδας στo Μοναστήρι, κ. Αχιλλέας Ρακίνας, υπογράμμισε το θετικό χαρακτήρα της προοπτικής να υποδεχθεί η Ελλάδα νέους από τη Βόρεια Μακεδονία ως φοιτητές των ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κάτι το οποίο μπορεί να συμβάλει στην υποστήριξη των ευρωπαϊκών επιδιώξεων της χώρας.

Η εκδήλωση, η οποία διεξήχθη στα αγγλικά, βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Συλλόγου «Πελαγονία» pelagonija.org και στο YouTube στη διεύθυνση: Pelagonia Association.

Αφήστε μια απάντηση