ΠΑΛΙΑτζούρες

Η Μαίρη Χρονοπούλου στο Κάιρο

 

Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*

Στην εποχή ακμής του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού μας μετέφερε ένα παλαιότερο  δημοσίευμα του καλού δημοσιογράφου Αντώνη Μποσκοϊτη , από το οποίο μάθαμε πως η μεγάλη ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, Μαίρη Χρονοπούλου, πολύ πριν γίνει  γνωστή ως μια κυρία στα μπουζούκια, όπως ηταν ο τίτλος της κλασικής πια ταινίας που πρωταγωνιστούσε, ήταν ήδη μια δεσποινίς στο Κάιρο“.

Ο δημοσιογράφος, λοιπόν, που πέρσι παρουσίασε μια εξαιρετική συνέντευξη με την ηθοποιό σε ειδησεογραφική σελίδα, μας μετέφερε πως σε άλλη κουβέντα τους ,τηλεφωνικά, του εκμυστηρεύτηκε πώς κάποτε, στις αρχές του 1950, είχε γνωρίσει τη μυθική Ουμ Καλσούμ στο Κάιρο. Ακολουθεί η αφήγηση της:

 

 

«Το 1950, στην εφηβεία μου, συνηθίζαμε με τους γονείς μου, αντί να κάνουμε διακοπές στο Πήλιο, να παίρνουμε το καράβι και να πηγαίνουμε στην Αίγυπτο. Εκεί είχαμε στενή φιλία με τον Έλληνα γιατρό Μπελένη, το ρετιρέ του οποίου ήταν απέναντι ακριβώς απτο Gezira Sporting Club. Μια μέρα ήρθε στο σπίτι του η Ουμ Καλσούμ, προφανώς στο πλαίσιο των θεραπειών της. Ήταν μία μάλλον ασχημούλα γυναίκα, αλλά ξέραμε πως όταν άνοιγε το στόμα της, όλοι κάθονταν προσοχή. Αυτήν που γνώρισα καλά και κάναμε παρέα ήταν η Samia Gamal, η θρυλική χορεύτρια, που για χάρη της ο Φαρούκ είχε πυροβολήσει έναν απτους εραστές της. Ούτε αυτή ήταν ιδιαίτερα όμορφη, αλλά δεν ξανάδα ωραιότερο γυναικείο κορμί. Κάνω αυτές τις συνδέσεις για να σου πω ότι το αντίστοιχο με την Καλσούμ στον αραβικό κόσμο ήταν ο Έλληνας Καζαντζίδης, ο ένας και μοναδικός»…

Ο Πάρις Μπελένης, Αιγυπτιώτης με καταγωγή από τη Λέρο, γιατρός χειρούργος από τους πιο γνωστούς και πιο καλούς του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού αλλά και ευεργέτης τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, μεταξύ άλλων πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του και στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Καΐρου, ιδιοκτησία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, για 28 ολόκληρα  χρόνια. Για το λόγο αυτό τιμητικά δόθηκε το όνομα του στην αριστερή πτέρυγα του Νοσοκομείου , η οποία ακόμα και σήμερα έχει την επιγραφή Θάλαμος Πάρι Μπελένη , 1937-1965″.

 

 

Την εποχή εκείνη το Ελληνικό Νοσοκομείο του Καΐρου μετριόταν  στα καλύτερα και πιο εξοπλισμένα νοσοκομεία της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας και η φήμη του Πάρι Μπελένη ήταν τέτοια που ακόμα και η Εθνική φωνή του Αραβικού κόσμου, εμπιστευόταν την υγεία της στα χέρια του. Δυστυχώς δεν έχουμε φωτογραφίες των πρωταγωνιστών , που αναφέρονται στην ανάμνηση της ηθοποιού. Θα είχε μεγάλη ιστορική αξία μια φωτογραφία  να δείχνει μαζί με την ελληνίδα ηθοποιό Μαίρη Χρονοπούλου, τον  Αιγυπτιώτη χειρούργο Πάρι Μπελένη , την πανεθνική του αραβικού κόσμου  ερμηνεύτρια, Ουμ Καλσούμ και την Αιγύπτια χορεύτρια Σάμια Γκαμάλ, ακόμα και σημειολογικά, για τους Αιγυπτιώτες που υπήρξαν μια γέφυρα πολιτισμών ανάμεσα στις δυο πατρίδες τους, εκατέρωθεν της Μεσογείου.

 

 

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

Αφήστε μια απάντηση