Πολιτισμικά

Έφυγε η Μάγια Λυμπεροπούλου

 

Μια από τις μεγάλες κυρίες του ελληνικού θεάτρου έφυγε χθες, 22-7-21, σε ηλικία 81 ετών, από τη ζωή. Η Μάγια Λυμπεροπούλου.

Γεννημένη  το 1940 στην Αθήνα,  σπούδασε Νομικά στο Ε.Κ.Π.Α  ενω παράλληλα σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Παρέμεινε  συνεργάτης του μέχρι το έτος 1970.  Σπούδασε κινηματογράφο στην Γαλλία. Συνεχίζει την καλλιτεχνική της πορεία από το 2010 με το Εθνικό Θέατρο.

 

 Η Υπουργός Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

“Η ευαίσθητη φιγούρα, η εύθραυστη παρουσία, το έντονο βλέμμα, η εκφραστική φωνή. Είναι τα στοιχεία που έκαναν τη Μάγια Λυμπεροπούλου να ξεχωρίζει, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στη σκηνή. Σε έναν εμβληματικό ρόλο, σε ένα σπουδαίο έργο, στο «Ξαφνικά πέρσι το Καλοκαίρι»,  του Τενεσί Ουίλιαμς, η Μάγια Λυμπεροπούλου, έγινε μέσα σε μία στιγμή, από μαθήτρια πρωταγωνίστρια. Γνήσιο παιδί του Καρόλου Κουν, συνέχισε για τις επόμενες, πολλές, δεκαετίες, να δημιουργεί χαρακτήρες, να ποιεί ήθος, να συγκινεί με τις ερμηνείες της. Πρωταγωνίστριες με την ποιότητα και τη δεινότητα της Μάγιας Λυμπεροπούλου είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθούν. Οι αρετές της θα λείψουν από το ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της.”

 

O Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης για την απώλεια της Μάγιας Λυμπεροπούλου είπε:

Μία τεράστια απώλεια σήμερα για το θέατρο, ο θάνατος της Μάγιας Λυμπεροπούλου. Από τις πρώτες, αγαπημένες μαθήτριες του Κουν καθιερώθηκε πολύ σύντομα ως μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου Τέχνης. Έπαιξε σε δεκάδες παραστάσεις  σε όλα τα είδη ρεπερτορίου και σφράγισε με τις ερμηνείες της τους κώδικες της θεατρικής υποκριτικής. Η Μάγια Λυμπεροπούλου δεν ήταν μόνο μία μοναδική ηθοποιός. Ήταν και σκηνοθέτης, και μεταφράστρια, ένας βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος, μια  διανοούμενη που ζούσε και ανέπνεε μέσα στο θέατρο. Η προσφορά της τεράστια, το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο και η παρακαταθήκη της στο θέατρο μοναδική. Θα τη θυμόμαστε πάντα με θαυμασμό και σεβασμό. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Αφήστε μια απάντηση