Ομογένεια

Ι.Μ. Βελγίου: Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως και Επέτειος 1821

 

Η Εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως και η Δοξολογία για την Εθνική Εορτή της Ελλάδος στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.

ην Κυριακή 4 Απριλίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου τηρουμένων όλων των περιορισμών και των μέτρων προστασίας για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού που ισχύουν στο Μεγάλο Δουκάτο.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην σημασία του Σταυρού στην ζωή των χριστιανών και στην παραμυθία και στην δύναμη που λαμβάνουν οι χριστιανοί από την προσκύνηση του Σταυρού στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής για να συνεχίσουν τον καλό αγώνα της νηστείας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την επίσημη Δοξολογία για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης με την παρουσία των Ελληνικών Διπλωματικών και Στρατιωτικών Αρχών στο Λουξεμβούργο.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος στο Λουξεμβούργο κ. Άγγελος Υψηλάντης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην διαχρονική συνέχεια του ελληνισμού και στην αληθινά οικουμενική του διάσταση αλλά και στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην δύσκολη αυτή πορεία, ενώ η τελετή της Δοξολογίας τελείωσε με τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος.

Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος έλαβε τον λόγο και απευθυνόμενος στον Εξοχώτατο Πρέσβυ ως εκ προσώπου της Ελλάδος, με αφορμή την φετινή μεγάλη και σπουδαία επέτειο της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια και ευχήθηκε για κάθε ευλογία και πρόοδο της φιλτάτης Ελλάδος και συνέχισε ως εξής:

«Ως Μητροπολίτης των χωρών της Μπενελούξ θα ήθελα να δώσω έμφαση στον σημαντικό ρόλο, τον οποίο διαδραμάτισαν οι Έλληνες της Διασποράς, με προεξέχουσα προσωπικότητα τον Αδαμάντιο Κοραή στο Άμστερνταμ, καθώς και την δημιουργία ενός σημαντικού φιλελληνικού κινήματος στην Ολλανδία. Οι Έλληνες και οι φιλέλληνες της Ευρώπης υπήρξαν σημαντική κινητήρια δύναμη πίσω από τον αγώνα της ανεξαρτησίας, και προέβαλαν πέραν του αγώνος για το πανανθρώπινο δίκαιο της ελευθερίας, τον ρόλο της παιδείας για την διαμόρφωσης της ταυτότητας του νεοέλληνος.

Για τις χώρες μας, το 1821, δεν αποτελεί μόνο την έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους, αλλά και την ίδρυση και οργάνωση φιλελληνικών επιτροπών στις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο. Ορισμένα μέλη της μικρής ορθόδοξης ενορίας του Άμστερνταμ συμμετείχαν ενεργά στην Φιλελληνική Επιτροπή του Άμστερνταμ και ήταν οι υπεύθυνοι της επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδος και της Ολλανδικής Κυβέρνησης. Μαρτυρείται επίσης, συνεργασία των φιλελληνικών επιτροπών με επιφανείς Ολλανδούς και Βέλγους ενώ Ολλανδοί ιστορικοί έχουν πραγματοποιήσει μελέτες σχετικά με το φιλελληνικό κίνημα στις χώρες της Μπενελούξ, οι οποίες δυστυχώς δεν έγιναν παγκοσμίως γνωστές εξαιτίας της συγγραφής τους στην ολλανδική».

Αφήστε μια απάντηση