Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Ρέθυμνο υποψήφιο για το “Βραβείο Οδικής Ασφάλειας” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Το Ρέθυμνο μαζί με τη Φλωρεντία της Ιταλίας και τη Βαρσοβία της Πολωνίας, είναι οι τρεις φιναλίστ υποψήφιες ευρωπαϊκές πόλεις για το Βραβείο Αστικής Οδικής Ασφάλειας της ΕΕ (EU Urban Road Safety Award), σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση  της ευρωπαϊκής εκστρατείας για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα (European Mobility Week).

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει εδώ και δεκαετίες, ενεργά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας  που διοργανώνεται κάθε χρόνο, κατά το διάστημα 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου,  με την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μάλιστα έχει αποσπάσει διακρίσεις για την καινοτομία και πληρότητα των πρωτοβουλιών του στο σχεδιασμό και την προώθηση  νέων υποδομών για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και πρακτικών που ενθαρρύνουν  την επιλογή βιώσιμων  τρόπων μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε τη συμμετοχή 3100 πόλεων από  53 χώρες που συμμετείχαν στην εκστρατεία Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας η οποία είχε ως κεντρικό θέμα   «Ασφαλείς και Υγιείς με Βιώσιμη Κινητικότητα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής : «Ο Δήμος Ρεθύμνης που αναδείχθηκε στους 3 φιναλίστ,  εντυπωσίασε τους κριτές επειδή πέτυχε να εξισορροπήσει  το ρόλο της  πόλης ως κύριος τουριστικός προορισμός με τις ανάγκες των κατοίκων του, μέσα από το  σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που βελτιώνουν την προσβασιμότητα και μειώνουν τα τροχαία ατυχήματα εστιάζοντας στην «ενεργή κινητικότητα» (πεζή και ποδήλατο) και στη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών.

Οι τέσσερις νικήτριες πόλεις που θα αναδειχθούν στις αντίστοιχες τρεις  κατηγορίες  βραβείων (οι άλλες δύο αφορούν τα Βραβεία «European Mobility Week» και το Βραβείο για τον Σχεδιασμό Αειφόρου Αστικής Κινητικότητας), θα στεφθούν κατά τη διάρκεια τελετής βράβευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαρτίου 2022, στις Βρυξέλλες με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση της.

Στο πλαίσιο της τελετής θα προβληθούν βίντεο που θα προβάλλουν την κάθε υποψήφια βράβευσης πόλη, στο οποίο θα περιλαμβάνονται δηλώσεις των επικεφαλής των  δημοτικών της αρχών. Γι αυτό το σκοπό, το προσεχές διήμερο (Πέμπτη 16/2 και  Παρασκευή 17/2)  θα βρίσκεται στο Ρέθυμνο συνεργείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των διοργανωτών προκειμένου να εξασφαλίσει πλάνα και δηλώσεις  του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη και του  Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Δ.Ρ.  κ. Άγγελου Μαλά σχετικά με το όραμα και το στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Ρεθύμνης για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Ο Δήμαρχος  Ρεθύμνης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων εκφράζουν  τη βαθιά τους ικανοποίηση για την υποψηφιότητα του Ρεθύμνου η οποία, αφενός  αποτελεί  μια σημαντική διάκριση που επιβεβαιώνει τις καλές  πρακτικές του Δήμου σε επίπεδο σχεδιασμού, προγραμματισμού και έμπρακτης αποτύπωσης του  οράματος της δημοτικής αρχής για τη βιώσιμη κινητικότητα και, αφετέρου, συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία προβολής των δυνατοτήτων του Ρεθύμνου σε ολόκληρη της Ευρώπη, ως πόλη περιβαλλοντικά και ανθρώπινα φιλική, ελκυστική, ιδανική ως τουριστικός προορισμός, φιλόξενη και με σύγχρονο βηματισμό.

Αφήστε μια απάντηση