Ελλάδα

Επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

Foto: Ξενάγηση στην Σπιναλόγκα. Την Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και το μέλος της Ολομέλειας Νίκο Κανελλόπουλο ξεναγεί η αρχαιολόγος Γεωργία Μοσχόβη. Μαζί τους ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός

  • Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: «Συστράτευση για να ανακηρυχθεί η Σπιναλόγκα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς»
  • Στη Σπιναλόγκα οι άνθρωποι αγωνίστηκαν με γενναιότητα και αντοχή για τη ζωή και την ελευθερία, τις αξίες, δηλαδή, που μας κληροδότησε η Επανάσταση του 1821
  • Η πρόταση του Δήμου Αγίου Νικολάου για διοργάνωση ενός διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ που θα συνδέει την ιστορία της περιοχής με την ανάπτυξη του τόπου

 

Ένα μοναδικό τοπόσημο της Κρήτης, το νησάκι Σπιναλόγκα, όπου γράφτηκε ένα σπαρακτικό κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας επισκέφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 8 Ιουλίου αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με επικεφαλής την Πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Τόπος «εξορίας» όσων άτυχων έπασχαν από την φοβερή λέπρα, αλλά και τόπος ελευθερίας για τους στιγματισμένους που ζούσαν εκεί μια κανονική ζωή, όσο κανονική μπορεί να ήταν, έχοντας αφήσει πίσω τους την απόρριψη και τον κοινωνικό κατατρεγμό που γεννούσε ο τρόμος της νόσου.

Από το «νησάκι του ανθρώπινου πόνου», την Spina Longa (μακρύ αγκάθι, όπως είναι ακριβής μετάφραση της λατινικής ονομασίας), η Πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε για συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων, της Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη και της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της Unesco και επικεφαλής της Επιτροπής «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, ώστε να ευοδωθεί το αίτημα ένταξης της Σπιναλόγκας στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Έναν σκοπό που και η ίδια ως Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» δεσμεύτηκε να προωθήσει με όλες της τις δυνάμεις. Η «πολιτεία των λεπρών», όπως την αποκαλούν ακόμη και σήμερα δέχεται κάθε χρόνο περίπου 380.000 επισκέπτες, κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, και είναι ο 2ος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος στην Κρήτη μετά την Κνωσσό.

«Η Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, με επίγνωση του ρόλου που έχει να αναδείξει την μοναδική ιστορία της χώρας μας, βρίσκεται σήμερα εδώ με σεβασμό και με συγκίνηση» ανέφερε σε δηλώσεις της η κυρία Αγγελοπούλου και πρόσθεσε: «Η Σπιναλόγκα είναι ένα οικουμενικό μνημείο. Θα με ρωτήσετε πώς σχετίζεται αυτό με την δουλειά της Επιτροπής; Υποχρέωση της Επιτροπής είναι να προβάλουμε την ιστορία μας, ό,τι ιερό έχει συμβεί αυτά τα 200 χρόνια, και να μιλήσουμε για τις αξίες που μας κληροδότησε αυτή η πορεία, ξεκινώντας από 1821. Αυτές τις αξίες συναντάμε στη Σπιναλόγκα. Την αγάπη για την ελευθερία, την αγάπη για τη ζωή, την ανθεκτικότητα, τη γενναιότητα, τη αντοχή που έδειξαν όλοι οι άνθρωποι που βρέθηκαν κάποτε εδώ. Αυτά πρέπει να αναδειχθούν μέσα από την ανακήρυξη της Σπιναλόγκας ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Για να προβληθεί αυτός ο τόπος και εμείς να είμαστε υπερήφανοι που, με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση, κάναμε κάτι που θα μείνει ως παρακαταθήκη για το μέλλον».

Ένας τόπος συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών

Πέρα όμως από τις άυλες αξίες που αντανακλά η ιστορία της Σπιναλόγκας, τα υλικά κατάλοιπα της ανθρώπινης δραστηριότητας στο χώρο έχουν συνθέσει ένα μοναδικό μνημειακό παλίμψηστο. Στη νησίδα συνυπάρχουν τα λαμπρά δημιουργήματα της βενετικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα, τα γοητευτικά ερείπια ενός οθωμανικού οικισμού του 18ου και 19ου αιώνα, καθώς και τα κτήρια του 20ού αιώνα. Στην ομιλία της, η Πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύθηκε ότι θα βοηθήσει ώστε να λυθούν τα πάγια προβλήματα της έλλειψης ηλεκτρισμού και νερού της Σπιναλόγκας. Την ξενάγηση στην Σπιναλόγκα έκανε η  αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Γεωργία Μοσχόβη.

Στην αντιφώνησή του, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός ανέφερε: «Ελπίζουμε ότι με τη βοήθειά της Επιτροπής και της Προέδρου θα κάνουμε τα απαραίτητα επόμενα βήματα, έτσι ώστε μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού να καταφέρουμε να πετύχουμε την ανακήρυξη της Σπιναλόγκας ως Μνημείου της Unesco. Η περίοδος της πανδημίας που διανύουμε, του εγκλεισμού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, αποτελεί την πλέον κατάλληλη στιγμή για να αναδειχθεί η αξία της Σπιναλόγκας που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ».

Συζήτηση με παραγωγικούς φορείς – Η πρόταση του Δήμου 

Μετά την επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής μετέβη στον Άγιο Νικόλαο όπου είχε συνάντηση με στελέχη της Δημοτικής Αρχής και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, παρουσία του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Σεβασμιωτάτου κ.κ. Γεράσιμου, του Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τον ΣΥΡΙΖΑ, Εμμανουήλ Θραψανιώτη και του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Ιωάννη Γουλιδάκη, σε αίθουσα που παραχώρησαν η Αγάπη και Κωστάνζα Σμπώκου. Στη συνάντηση, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξελιχθεί το μοντέλο της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή, συμπεριλαμβάνοντας εναλλακτικές μορφές βιωματικού, αισθητικού και οικολογικού τουρισμού. Ενώ παρουσιάστηκε και η πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Αγίου Νικολάου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Επιτροπής, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση.

Η πρόταση επιχειρεί να συνδέσει την ιστορία της περιοχής με ανάπτυξη του τόπου, καθώς ο Άγιος Νικόλαος είναι η γενέτειρα πόλη του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου αλλά και πηγή έμπνευσης μεγάλων σκηνοθετών όπως ο Ζυλ Ντασέν και ο Γουόλτ Ντίσνεϋ, ο οποίος κινηματογράφησε σκηνές της ταινίας  «Moon spinners» στο μικρό, τότε, ψαροχώρι της Ελούντας. Ειδικότερα, η πρόταση αφορά την διοργάνωση ενός ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, με αφορμή το οποίο θα προσέλθουν στον Άγιο Νικόλαο άνθρωποι από όλο το φάσμα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, σκηνοθέτες, παραγωγοί, ηθοποιοί, τεχνικοί και θα δοθεί η ευκαιρία για συνομιλίες και προβολή της Κρήτης ως ενός κινηματογραφικού σκηνικού μοναδικής αισθητικής και δυνατοτήτων για κινηματογραφικές παραγωγές. «Η πρόταση του Δήμου Αγίου Νικολάου αποτελεί μια εξαιρετική ιδέα. Συνδυάζει την τέχνη και τον πολιτισμό με την αναπτυξιακή προοπτική», ανέφερε το Μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής Νίκος Κανελλόπουλος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναδείχθηκε επίσης η σημασία των συνεργιών, των συνεργασιών και της δικτύωσης με ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Αφήστε μια απάντηση