Κύπρος

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

 

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου, αποτελεί ημέρα μνήμης και περισυλλογής της διεθνούς κοινότητας για τα εκατομμύρια Εβραίους, τους εκατοντάδες Ρομά, Σίντι και άλλους που έπεσαν θύματα με τρόπο βάναυσο στα χέρια της Ναζιστικής βαρβαρότητας, λόγο της θρησκείας και της εθνικότητας τους, στα πλαίσια μιας θηριωδίας που αμαύρωσε ανεξίτηλα την ιστορία της ανθρωπότητας.

Στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης και θανάτου του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με όλους ανά τον κόσμο, τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Είναι υποχρέωση μας να βεβαιωθούμε ότι το μήνυμα αυτό θα αντηχεί δυνατά: Δεν θα ξεχάσουμε. Η Κύπρος αποτίνει επίσης φόρο τιμής στους επιζώντες και χαιρετίζει όλους εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στο ανείπωτο σκοτάδι και το μίσος που έζωσε την Ευρώπη με την βαρβαρότητα και τον μαζικό φόνο του Ολοκαυτώματος.

Δυστυχώς, ο Αντισημιτισμός και η άρνηση του Ολοκαυτώματος συνεχίζουν να μαστίζουν την ανθρωπότητα, καθιστώντας αναγκαία την συντονισμένη διεθνή δράση ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Ο αναθεωρητισμός θεωριών συνωμοσίας και η άρνηση της ιστορικής αλήθειας δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεχτά σε οποιαδήποτε μορφή.

Η Κύπρος, ως τόπος κράτησης για πάνω από 50,000 επιζώντες του Ολοκαυτώματος, διετέλεσε ένα προσωρινό, αλλά ασφαλές καταφύγιο αμέσως μετά τον τερματισμό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο τρόμος του Ολοκαυτώματος άφησε έτσι ανεξίτηλο το σημάδι του στην συλλογική συνείδηση του νησιού.

Η Κύπρος εντάχθηκε επίσημα στη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA) ως μέλος παρατηρητής και εφαρμόζει σχετικές πολιτικές σε κρατικό επίπεδο. Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν την υιοθέτηση του ορισμού εργασίας του IHRA για τον Αντισημιτισμό και την παροχή εκπαίδευσης σε δασκάλους σε συνεργασία με το Yad  Vashem, ενσωματώνοντας πολύτιμα μαθήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ενδεικτική της αποφασιστικότητάς μας για συνέχιση αυτών των πολιτικών, είναι η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για υιοθέτηση του Ορισμού Εργασίας της IHRA για την Άρνηση και Στρέβλωση του Ολοκαυτώματος.

Ενθυμούμενη τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος και διατηρώντας την μνήμη του, η διεθνής κοινότητα επαναβεβαιώνει το συλλογικό της καθήκον να αποτρέπει την επανάληψη τέτοιων ειδεχθών εγκλημάτων και να εργάζεται ακούραστα ενάντια στην άρνηση και τη λήθη.

Αφήστε μια απάντηση