Ομογένεια

Εγκαίνια 53ης Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Καΐρου με την Ελλάδα τιμώμενη χώρα

 

Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*

Ο κύβος ερρίφθη! Χθες το πρωί, σε ένα βροχερό και παγωμένο Κάιρο, εγκαινιάστηκε η 53η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καϊρου με την Ελλάδα τιμώμενη χώρα. Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου κ. Mostafa Madbouly και η υπουργός Πολιτισμού Δρ. Inas Abd el Monim εγκαινίασαν την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Καΐρου, που πραγματοποιήθηκε με σύνθημα “Egypt’s Identity –  Culture & the Question of the Future.” Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στην έκθεση και επισκέφθηκαν το ιδιαίτερα φροντισμένο ελληνικό περίπτερο όπου τους υποδέχθηκε, ο  κ. Νικόλαος Κούκης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού το οποίο είχε αναλάβει τον κεντρικό ρόλο  της διοργάνωσης, παρόντος του κ. Νικόλαου Γαριλίδη, Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο.

 

 

Σ’ αυτην την δύσκολη εποχή λόγω πανδημίας, η εκπροσώπηση της χώρας μας σε μία απο τις πιο σημαντικές εκθέσεις του αραβικού κόσμου για το βιβλίο, ξεπερνάει το αναμενόμενο. Ένα πανέμορφο περίπτερο, σχεδιασμένο ειδικά για το Κάιρο απο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού,  φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν και την έξωθεν καλή μαρτυρία διαφόρων λογοτεχνικών βραβείων ή έχουν ήδη μεταφραστεί στα αραβικά, καθώς και  τις εκδόσεις της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου αλλά και  πολλά βιβλία σχετικά με την ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού του ιστορικού ερευνητή Νικόλαου Νικηταρίδη.

 

 

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη χαρά  να δουν και την εγκατάσταση του culture path , που πρώτη φορά παρουσιάζεται σε ανάλογη έκθεση,  “ένα επαυξημένης πραγματικότητας (AR) περίπτερο που δημιουργήθηκε για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας,ένα πολιτιστικό, διαδραστικό μονοπάτι, όπου με την αξιοποίηση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (AR), έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας συναντούν έργα της νεότερης και σύγχρονης δημιουργίας.Το culture path δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να κάνει ένα περίπατο ανάμεσα σε εμβληματικά αλλά και “αφανή” έργα τέχνης από μουσεία της χώρας μας”.

 

 

Το ίδιο απόγευμα σε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στη μετάφραση, παρόντων των Υπουργων Πολιτισμού και Διασποράς-Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου, ο κ. Κούκης μίλησε για το ειδικό μεταφραστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού  “Greeklit” και το ενδιαφέρον του Ιδρύματος στην προώθηση του ελληνικού μεταφραστικού προγράμματος στον αραβικό κόσμο το οποίο είναι προγραμματισμένο άλλωσε να παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση γα τους επαγγελματίες του χώρου, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου το μεσημέρι.

 

Από σήμερα Πέμπτη, παράλληλα με την έκθεση,έχει προγραμματιστεί  πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων  οι οποίες φιλοξενούν λογοτέχνες απο Ελλάδα και Αίγυπτο , μεταφραστές ,εκδότες, πανεπιστημιακούς και γενικότερα ανθρώπους του πνεύματος και του βιβλίου, σε εναν διαπολιτιστικό διάλογο ,στο πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί

Άξιοι συγχαρητηρίων  το  Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού,   για τη διοργάνωση και η Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε με όλα τα μέσα την διοργάνωση αυτή. Την διοργάνωση υποστηρίζουν επίσης το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου , το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης και οι Ελληνικές Κοινότητες Καϊρου και Αλεξάνδρειας.

 

 

Η Ελληνική λογοτεχνία και η Ελληνική Γλώσσα απο σήμερα θα έχουν την τιμητική τους σε μια απο τις μεγαλυτερες διοργανώσεις του αραβικού κόσμου. Ο κύκλος των εκδηλώσεων για το κοινό της Αιγύπτου, ανοίγει σήμερα Πέμπτη με προσκεκλημένο τον Αλέξανδρο Κιτρόεφ, συγγραφέα, καθηγητή Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Haverford College (ΗΠΑ), που θα παρουσιάσει το βιβλίο του Η συμβολή των Ελλήνων στη διαμόρφωση της συγχρονης Αιγύπτου. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά στα Αγγλικά από τις εκδόσεις του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου Καϊρου και στη συνέχεια στα Αραβικά απο την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Στην παρουσίαση συμμετέχουν ο Prf. Mostafa El Feki, διευθυντής της Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας,ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο, κ. Νικόλαος Γαριλίδης,  Αιγυπτιώτης στην καταγωγή και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας Ανδρέας Βαφειάδης. Χαιρετισμό θα αποδώσει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ.Νίκος Κούκης . Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022, 14:00-15:30, στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Καϊρου.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας, μπορειτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://hfc-worldwide.org/wp-content/uploads/2022/01/CBF_PROGRAM_ENG_AR_V_3.pdf

 

 

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

Αφήστε μια απάντηση