Georg Gstrein Κύπρος Νέα

Συμμετοχή Χρυσουλάκη στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς

Συμμετοχή Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Χρυσουλάκη  στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, συμμετείχε στις εργασίες και ήταν ομιλητής στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς, το οποίο διεξήχθη στη Λευκωσία στις 26-29.7.2022.

Σε συνάντηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου με θέμα τη συνέχιση της στενής συνεργασίας όσον αφορά τα ομογενειακά σχολεία και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττας Μακρή και του  Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτη Φωτίου, ο κ. Χρυσουλάκης πρότεινε, μεταξύ άλλων, την επέκταση της χρήσης της εκπαιδευτικής πλατφόρμας StaEllinika, ενός σημαντικού εργαλείου διδασκαλίας και μάθησης για την ελληνική Διασπορά. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το ΙΣΝ Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser (SFU), με την υποστήριξη του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” (ΙΣΝ).

Κατά τη διμερή συνάντηση του κ. Χρυσουλάκη με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων,  Φώτη Φωτίου συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας, μεταξύ άλλων,  θέματα πολυμερών συμφωνιών, υφιστάμενων και νέων, καθώς και κοινός σχεδιασμός για εκθέσεις, πολιτιστικά και άλλα γεγονότα, νέα κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα για τα απόδημα παιδιά. Ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε επίσης,  με τον επιχειρηματία Παναγιώτη Παπαφιλίππου και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων με έμφαση στους Ομογενείς.

Ο κ. Χρυσουλάκης είχε, επίσης, συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, τον Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ, Ανδρέα Παπαευριπίδη, τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, τον Πρόεδρο της ΝΕΠΟΜΑΚ, Χρίστο Τούτον, τον Πρόεδρο Κυπρίων Γαλλίας, Ευαγόρα Μαυρομάτη και τον Πρόεδρο των Κυπρίων Αγγλίας, Χρήστο Καραολή.

 

 

 

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Χρυσουλάκης ήταν ομιλητής σε πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν ο Ύπατος Αρμοστής για θέματα Διασποράς της Αρμενίας, Zareh Sinanyan, ο Υφυπουργός της Ρουμανίας για θέματα Διασποράς, Georghe-Florin Cârciu, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, αρμόδιος για θέματα Διασποράς, Nemanja Starovic και ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, Σάββας Αναστασιάδης.

Στην παρέμβασή του, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι στην Κύπρο η καρδιά του Ελληνισμού χτυπά δυνατά. Η Ιστορία άφησε βαθιά τα ίχνη της στο νησί, με μια ανοιχτή πληγή 48 ολόκληρων χρόνων που μας πονά όλους. Για τους αδελφούς μας Κυπρίους, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, η φράση «Δεν ξεχνώ» είναι η σημαία και το σύνθημά τους μετά την Τουρκική εισβολή του ‘74. Μια φράση που εμπεριέχει την έννοια της Πατρίδας, τη γλώσσα και τη θρησκεία μας, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τις αξίες και την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά των προγόνων. Δυνατοί και ενωμένοι σαν γροθιά, διατρανώνοντας την ταυτότητά τους, αγωνίζονται ο καθείς από το μετερίζι του για να κλείσει κάποτε η πληγή που λέγεται «Αττίλας» και που μετρά νεκρούς χιλιάδες και αγνοούμενους. Είναι πραγματικά παρήγορο και ελπιδοφόρο για το μέλλον που, στο Παγκόσμιο Συνέδριου της Κυπριακής Διασποράς, συμμετέχει ένας σημαντικός αριθμός Νέων Αποδήμων Κυπρίων, 120 νέες και νέοι της ΝΕΠΟΜΑΚ. Όταν οι νέοι παίρνουν τη σκυτάλη, ο Ελληνισμός δεν φοβάται τίποτε. Εσείς, τα νέα παιδιά αποτελείτε εθνικό κεφάλαιο και πλούτο για την Κύπρο, σημείωσε ο κ. Χρυσουλάκης, γι’ αυτό, σας ζητώ να συνεχίσετε την παράδοση και να ανοίξετε νέους δρόμους, να γίνετε Φύλακες και συνεχιστές της κληρονομιάς σας.

 

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας δίνουν το παρών, είναι μαζί και δίπλα και κοντά στους Έλληνες και τους Κυπρίους αδελφούς μας, με όποιον τρόπο και μέσο διαθέτουν. Προσηλωμένοι στην προβολή της ήπιας ισχύος της χώρας μας, στην ανάδειξη του πολιτισμού μας, στη στήριξη όλου του Ελληνισμού και στην επικουρία των  Ομογενών μας, όπου γης, εμμένουμε στο αδιαπραγμάτευτο της εθνικής κυριαρχίας μας, στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και στην εδραίωση της Παγκόσμιας Ειρήνης.

Αφήστε μια απάντηση