Georg Gstrein Νέα Ομογένεια

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας στην Μητρόπολη Ρεθύμνης για τις εορτές του Αγίου Παντελεήμονος

Jordan G. Georgiev

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος στο φερώνυμο Ιερό Ναό, στο Λόφο του Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Το εσπέρας της Τρίτης 26ης Ιουλίου 2022, κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, κ. Αρσένιος.

Τον εκλεκτό Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου καλωσόρισε με λόγους θερμούς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, αναφερόμενος στην πολύτιμη και πολυετή προσφορά του, αφενός ως Πρωτοσυγκέλλου στην Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας, παρά τους πόδας του τότε Μητροπολίτου Γαλλίας και σήμερα Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, και αφετέρου ως Ποιμενάρχου, κατά τα τελευταία δώδεκα έτη, στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας και Εξαρχία Ουγγαρίας, όπου επιτελεί, μαζί με τους καλούς του συνεργούς, σπουδαίο έργο για την Εκκλησία και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Ο Επίσκοπός μας συνδέεται από ετών με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αυστρίας με ισχυρή φιλία και αδελφική αγάπη.

Αντιφωνώντας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος ευχαρίστησε κατάλληλα και αναφέρθηκε στην πολυχρόνια φιλική σχέση του με το Μητροπολίτη μας κ. Πρόδρομο, ενώ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την ανάληψη των καθηκόντων του προ ολίγων μηνών στον ιστορικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εις διαδοχήν του από Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου Β΄. Ο Σεβασμιώτατος κ. Αρσένιος προέτρεψε τον Ποιμενάρχη μας να τιμήσει το έργο τόσο του αμέσου προκατόχου όσο και των αοιδίμων Αρχιερέων Ανθίμου, Θεοδώρου, Τίτου και των προ αυτών, που εκλέϊσαν τον θρόνο της ιστορικής αυτής Ιεράς Μητροπόλεως. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας αναφέρθηκε με λόγο γλαφυρό στον βίο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος και ιδιαίτερα στο παράδειγμα το οποίο ο Άγιος δίδει στους Χριστιανούς όλων των εποχών με την αυτοθυσιαστική και άνευ όρων και ορίων αγάπη του προς τον Θεό. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Αρσένιος, με αφορμή την εορτή του Αγίου Προστάτου τους, αναφέρθηκε και στο πολύτιμο έργο των ιατρών, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για την ανθρωπότητα.

 

 

Το πρωί της Τετάρτης 27ης Ιουλίου 2022, τελέσθηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Αυστρίας κ. Αρσένιο και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο. Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης κ. Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, οι οποίοι συνέδραμαν και στην ευταξία κατά την προσέλευση των προσκυνητών κατά το εορταστικό διήμερο, και εκπρόσωποι άλλων αρχών και φορέων του τόπου.

Κατά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, αντιφωνώντας στο θερμό καλωσόρισμα του Ποιμενάρχου μας κ. Προδρόμου, απευθύνθηκε και πάλι με καρδιακούς λόγους αγάπης προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, αναφερόμενος στο βίο και τη μαρτυρία του Αγίου Παντελεήμονος και προτρέποντας τους πιστούς όλοι μαζί με ενότητα και αφοσίωση στην Εκκλησία, υπό το νέο Επίσκοπό τους, να δημιουργήσουν έργα καλά και ωφέλιμα, τα οποία θα συμβάλουν στην προαγωγή του πνευματικού έργου του τόπου αυτού, που έχει παράδοση και ιστορία και είναι ένας τόπος αρχοντικός και υπερήφανος, με όλες τις απαιτούμενες δυνατότητες ώστε να γράφει χρυσές σελίδες στην ιστορία του.

Επίσης, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε Ιερό Τρισάγιο για τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Τιμόθεο, ο οποίος είχε εκδημήσει προς Κύριον την 26η Ιουλίου 2006, για όλους τους αοιδίμους Αρχιερείς της τοπικής μας Εκκλησίας, κάποιοι εκ των οποίων αναπαύονται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος, καθώς και για τους κτήτορες του Ιερού Ναού, αλλά και το Μεγάλο Ευεργέτη της Μητροπόλεώς μας μακαριστό Γεώργιο Τσικόγια.

 

 

Στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν πλήθος πιστών και πολλοί κληρικοί, με προεξάρχοντα τον Μέγα Ιεροκήρυκα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πανοσιολογιώτατο κ. Πανάρετο, και μεταξύ αυτών ο Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Αρσανίου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ευφραίμ Μανουσάκης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου Βροντησίου της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Παπασωτηρίου, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παπαδάκης, ο Ιεροεπιστάτης του Ιερού Μετοχίου Αγίου Παύλου Γάλλου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Μαντζουράνης, ο Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Παπαλεβυζάκης, Αρχιερατικοί Επίτροποι της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, και ο νέος Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης, υπό την ευθύνη και την τελεταρχία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως, Αιδεσ. Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Νικηφόρου.

Τόσο κατά τον Εσπερινό, όσο και κατά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε η Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου υπό τη χοραρχία του Μουσικολογιωτάτου κ. Ευάγγελου Καπαϊδονάκη, Πρωτοψάλτου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου και Διευθυντή της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

 

 

Μετά το πέρας τόσο του Εσπερινού όσο και της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε εόρτιο κέρασμα σε όλους τους πολυπληθείς προσκυνητές, ενώ κατά τη μεσημβρία της κυριωνύμου ημέρας της εορτής παρετέθη στον υψηλό επισκέπτη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο, και τη συνοδεία του επίσημη τράπεζα από την Ιερά Μητρόπολή μας.

 

https://www.doxologiainfonews.com

 

Αφήστε μια απάντηση