Hephaestus Wien Νέα Ομογένεια

Συμμετοχή της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων της Κύπρου στην 68η Σύνοδο, CWS, των Ηνωμένων Εθνών

Συμμετοχή της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην 68η Σύνοδο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το «Καθεστώς των Γυναικών» (CSW – Commission for the Status of Women)

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει πλήρως δεσμευμένη προς την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και της περαιτέρω προώθησης της Ισότητας των φύλων έδωσε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Τζόζη Χριστοδούλου, κατά την 68η Σύνοδο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών, η οποία πραγματοποιείται μεταξύ 11 και 22 Μαρτίου, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Κατά την Εθνική Δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Επίτροπος εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για την εφαρμογή της πλήρους και ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πρόσθεσε ότι διεθνώς, αν και έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός, η ανισότητα μεταξύ των φύλων εξακολουθεί να υφίσταται, εμποδίζοντας την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών. Ανέφερε πως η φτώχεια σε διεθνές επίπεδο, η οποία επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια, είναι αποτέλεσμα των ανισοτήτων της μη ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, την υγεία, την οικονομική ασφάλεια και τις ευκαιρίες στην εργοδότηση. Για να επιτευχθεί η πλήρης και ουσιαστική ισότητα μεταξύ των φύλων, πρόσθεσε, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια της φτώχειας και να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση για άνδρες και γυναίκες στους πόρους και στις ευκαιρίες, μέσω στοχευμένων πολιτικών που ενσωματώνουν τη διάσταση του φύλου.

Η Επίτροπος, αναφερόμενη στις προσπάθειες της Κύπρου για την επιτάχυνση της προώθησης της Ισότητας, τόνισε πως στόχος μέσω της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων είναι η εφαρμογή της οριζόντιας ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στις πολιτικές, τις ενέργειες και δράσεις των Υπουργείων και Υφυπουργείων, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, ακαδημαϊκά ιδρύματα και τον επιχειρηματικό κόσμο. Κύριος άξονας των προσπαθειών, πρόσθεσε, είναι η εφαρμογή του έμφυλου προϋπολογισμού, ο οποίος, κατά τον σχεδιασμό του, θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και των δύο φύλων.

Η κα Χριστοδούλου επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αρχή της ισότητας των φύλων και στην πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

Στο πλαίσιο της 68ης Συνόδου της Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το Καθεστώς των Γυναικών, η Κυπριακή Δημοκρατία διοργάνωσε με επιτυχία εκδήλωση σε συνεργασία με τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες του Παναμά και της Πορτογαλίας στον ΟΗΕ, την Εθνική Επιτροπή για τις Γυναίκες της Ιορδανίας και τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών (UN Women), με τη συμμετοχή και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Σπάζοντας τους δεσμούς μεταξύ της φτώχειας και της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών». Συμπέρασμα της εκδήλωσης ήταν η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οπισθοδρόμηση στην ισότητα των φύλων μέσα από συνέργειες, με την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές, καθώς και η στήριξη των μηχανισμών και των εργαλείων χρηματοδότησης που ενισχύουν τους θεσμούς Ισότητας των φύλων και ενδυναμώνουν την κοινωνία.

Σημειώνεται ότι η Επίτροπος συμμετείχε στις 12 Μαρτίου στην άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας (Security Council Arria Formula meeting), με θέμα «Tools for Action: Leveraging the synergies between the CEDAW and the Women, Peace and Security Framework», την οποία διοργάνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελβετίας στον ΟΗΕ. Η κα Χριστοδούλου εκφώνησε εθνική δήλωση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Η Επίτροπος πραγματοποίησε επαφές με Υπουργούς και επικεφαλής αντιπροσωπειών γειτονικών κρατών και με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζήτησε θέματα Ισότητας των Φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών και επαναβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει να εργάζεται προς την προώθηση της πλήρους και ουσιαστικής Ισότητας των φύλων.

Η κα Χριστοδούλου είχε χωριστές συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τη Μαρία Ανδριανή Κωστοπούλου, πρόεδρο της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας «GREVIO», την Υπουργό για την Ισότητα των Φύλων του Λουξεμβούργου Yuriko Baches, την Υπουργό Ισότητας της Πολωνίας Katarzyna Kotula, την Υπουργό για θέματα γυναικών της Παλαιστίνης Amal Hamad, τη Γενική Γραμματέα της Εθνικής Επιτροπής για τις Γυναίκες της Ιορδανίας Maha Ali, την πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γυναίκες της Αιγύπτου Maya Morsy, την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής των Γυναικών του Λιβάνου Claudine Aoun, καθώς και με επικεφαλής διευθύνσεων του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών «UN Women».

Στην επίσημη αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν και μέλη του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Τζόζη Χριστοδούλου, στο πλαίσιο της παραμονής της στις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

Είχε συνάντηση, στον Λευκό Οίκο, με την ειδική σύμβουλο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα πολιτικής για την Ισότητα των Φύλων Rachel Volgestein. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, υπήρξε ενημέρωση εκατέρωθεν, για τις ενέργειες και δράσεις που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και η Κύπρος για θέματα Ισότητας των φύλων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η κα Volgestein συζήτησε με την Επίτροπο τρόπους για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών.

Ακολούθως, η κα Χριστοδούλου είχε συνάντηση, στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με την αναπληρώτρια Βοηθό Υπουργό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ανθρωπιστικά θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Allison Lombardo. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω προώθησης της ισότητας των φύλων και της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των γυναικών στο πλαίσιο της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπρόσθετα, η Επίτροπος φιλοξενήθηκε στο πανεπιστήμιο Georgetown από το Ινστιτούτο για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια του πανεπιστημίου, σε εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης και συζήτησε με φοιτητές και φοιτήτριες τις προσπάθειες της Κύπρου για ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Την εκδήλωση συντόνισε η Αντιπρύτανης και Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Carla Koppell.

Η Επίτροπος είχε επίσης χωριστές συναντήσεις με τη Διευθύντρια για θέματα Ισότητας, Γυναικών και Δημοκρατίας του οργανισμού «National Democratic Institute» Sandra Pepera και τη Διευθύντρια του Ινστιτούτου «United States Institute of Peace» Kathleen Kuehnast. Συζητήθηκαν θέματα περαιτέρω προώθησης των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και περαιτέρω τρόποι εφαρμογής του ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια».

Στο πλαίσιο της παραμονής της επισκέφτηκε επίσης το μουσείο «National Museum of Women in Art» και είχε συνάντηση με τη Διευθύντρια του μουσείου Susan Fisher.

Την Επίτροπο συνόδευε, κατά τη διάρκεια των επαφών της στην Ουάσιγκτον, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ Ευάγγελος Σάββα και η Αναπληρώτρια Αρχηγός της Διπλωματικής Αποστολής Μυριάνθη Σπαθή.

 

Photo: Commissioner for Gender Equality

Αφήστε μια απάντηση