‘Αρθρα

Από την Αλεξάνδρεια στο Berlin

 

Γιώργου Ποριάζη

¨Από την Αλεξάνδρεια στο Berlin¨

Εκδ. Υδροπλάνο, Αθήνα 2022

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Το ταξίδι προς την Ιθάκη του Αιγυπτιώτη συγγραφέα Γιώργου Ποριάζη είναι μακρύ και ξεκινά στην Αλεξάνδρεια το 1960. Και είναι εκεί στη Νειλοχώρα, που η οικογένεια του, με καταγωγή από Λήμνο και Ίμβρο, πρόκοψε και μεγάλωσε.

Δεν ξέρουμε αν είναι συγγενείς του, πάντως στο αρχείο μας βρήκαμε τα εξής στοιχεία για την ευρύτερη οικογένεια Ποριάζη : Στα 1860 ο μεγάλος ευεργέτης της Μανσούρας και της Σπάρτης Ιω. Γρηγορίου εργαζόταν στο παντοπωλείο Ποριάζη στην Αλεξάνδρεια. Στα 1909 ένας Αρ. Ποριάζης ήταν συνιδιοκτήτης στην αλεξανδρινή οδό Καλογραιών Χαρτοπωλείου, Τυπογραφείου, Εργοστασίου Καπνών και Τσιγάρων. Ο Β. Ποριάζης με διαθήκη του το 1913 άφησε περί τις 1.000 λίρες όπως διατεθούν από το ελληνικό δημόσιο για τον Εθνικό Στόλο. Το 1919 ο Ελ. Ποριάζης ήταν από τους ιδρυτές του διεθνούς Συνδέσμου Υπαλλήλων Δημοσίων Έργων. Το 1925 ο Στέφανος Ποριάζης διαιτήτευσε στον αγώνα Α.Ο. Ελλήνων Ισμαηλίας με την Ομάδα του Αγγλικού Αεροπορικού Σώματος. Το 1953 ο Εμμανουήλ Ποριάζης ήταν μέλος της αλεξανδρινής Στοάς ¨Παρθενών¨. Το 1962 η Ηρώ Ποριάζη ήταν κορυφαία του χορού στην παράσταση ¨Αντιγόνη¨ του Γυμνασίου Ηλιουπόλεως. Τέλος, στο Α΄ Κοιμητήριο Αλεξανδρείας βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος του Αριστείδη Ποριάζη, όπου η Ελίζα και ο 17χρονος Χρήστος Ποριάζης.

Τα βήματα πάντως του συγγραφέα, που αυτοβιογραφείται στο πόνημα του, συνεχίζουν με την εγκατάσταση στην Αθήνα σε ηλικία επτά ετών, φορτωμένος όμως με μνήμες από τη Αίγυπτο. Ακολουθούν σπουδές οικονομικές, θεατρικές και μουσικές, παράλληλα με διάφορες και διαφορετικές εργασίες που τον κάνουν ανεξάρτητο, καθώς και εσωτερικές αναζητήσεις μέσω της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής. Και κάπου στα 27 του ανοίγει στο Θησείο το ¨Berlin¨, ένα πρωτοποριακό ροκ κλαμπ, με αξιοσημείωτη επιτυχία – αφού φιλοξενεί κορυφαίους μουσικούς απ΄ όλο τον κόσμο – που του επιτρέπει να ανοίξει άλλα δύο αδελφάκια του. Και μετά από 22 χρόνια στην πλανεύτρα νύχτα, την εγκαταλείπει για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μεγάλη αγαπημένη μουσική, διδάσκοντας, συνθέτοντας και ηχογραφώντας στο δικό του στούντιο.

Λόγος στρωτός, κυλά πάνω στο χαρτί όπως οι νότες στο πεντάγραμμο, και παρουσιάζει μια ζωή γεμάτη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τον αναγνώστη που θέλει να ταξιδέψει στη γραμμή Αλεξάνδρεια – Αθήνα – Βερολίνο…

Αφήστε μια απάντηση