Ελλάδα

Επανεκκινεί η αναμορφωμένη εξεταστική διαδικασία απόκτησης Π.Ε.Γ.Π. για την ιθαγένεια

 

Σε λειτουργία εκ νέου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων 

 

Σε λειτουργία τέθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στις εξετάσεις που αφορούν στην απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.), το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή και εξέταση αίτησης πολιτογράφησης για τους αλλογενείς αλλοδαπούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις διεξάγονται με διαδικασίες αντίστοιχες των πανελλαδικών και αποτελούν συνέχεια του πρώτου επιτυχημένου διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο με τη σημαντική συμβολή της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως. Η εξεταστική διαδικασία ελέγχθηκε και πιστοποιήθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ύστερα από ενέργειες του Διοικητή της, κ. Άγγελου Μπίνη. Με το νέο αναμορφωμένο σύστημα εξετάσεων ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης έχει επιτύχει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, ακέραιο και αδιάβλητο εξεταστικό σύστημα εναρμονισμένο με τα πρότυπα των ευρωπαϊκών κρατών, με καθολικά και διαφανή κριτήρια, βάζοντας οριστικά μία τάξη στο άναρχο τοπίο πολιτογράφησης που επικρατούσε ολόκληρο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η πλατφόρμα λειτουργεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας όπου βρίσκεται αναρτημένη και η ανανεωμένη Τράπεζα Θεμάτων των εξετάσεων (exetaseis-ithageneia.ypes.gr) της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν ενεργειών του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας, κ. Αθανάσιου Μπαλέρμπα η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων διαλειτουργεί με τις πληροφοριακές βάσεις της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ιθαγένειας προκειμένου η ταυτοποίηση του αιτούντος να πραγματοποιείται αυτόματα.

Επισημαίνεται ότι:

  • Για την οριστικοποίηση της αίτησης συμμετοχής στις εξετάσεις απαιτείται παράβολο ύψους 150 ευρώ.
  • Από το παράβολο απαλλάσσονται όσοι έχουν ενεργή αίτηση πολιτογράφησης (αριθμό Φακέλου σε υπηρεσία Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών).
  • Η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αίτησης για συμμετοχή στις εξετάσεις που θα διεξαχθούν την Κυριακή 7 Νοεμβρίου του 2021 λήγει στις 5 Σεπτεμβρίου του 2021 και ώρα 23:59.
  • Οι αιτούντες μπορούν να επιλέξουν σε ποια από τις οκτώ πόλεις που θα υπάρχουν εξεταστικά κέντρα επιθυμούν να εξεταστούν.
  • Έχει προβλεφθεί ειδική φόρμα αίτησης για όσους ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες εξεταζόμενων (άνω των 62 ετών, με μαθησιακά προβλήματα ή με παθήσεις και αναπηρίες).

Οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν κανέναν περιορισμό ως προς την επανάληψη της εξεταστικής διαδικασίας σε περίπτωση αποτυχίας.

Αφήστε μια απάντηση