NEA Ομογένεια

Συναντήσεις Χρυσουλάκη με φορείς από την επιχειρηματική και την ακαδημαϊκή κοινότητα στη Ρουμανία

 

Σημαντικές συναντήσεις του Γιάννη Χρυσουλάκη με φορείς από την επιχειρηματική και την ακαδημαϊκή κοινότητα στη Ρουμανία

 

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης επισκέφτηκε πρόσφατα τη Ρουμανία, όπου είχε σημαντικές συναντήσεις με φορείς από την επιχειρηματική κοινότητα που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία και συμμετείχε στην ετήσια εκδήλωση του Διμερούς Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Χρυσουλάκης, σε εποικοδομητικό και εγκάρδιο κλίμα, συναντήθηκε, επίσης, με φορείς από την ακαδημαϊκή κοινότητα,  εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας και ομογενειακών οργανώσεων, ενώ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και την ιστορική Ελληνική Κοινότητα στην Κωστάντζα.

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας παραβρέθηκε στην ετήσια  εκδήλωση του Διμερούς Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου,  παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, Σοφίας Γραμματά, μίλησε στα μέλη του Επιμελητηρίου, παρουσιάζοντας στοιχεία για τη νέα εποχή ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, ενώ εμφανίζεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε επενδύσεις για την τριετία 2021-2023. Ο κ. Χρυσουλάκης απένειμε  το βραβείο  του Ελληνο-Ρουμανικού  Εμπορικού Επιμελητηρίου για την ελληνική εταιρεία στη Ρουμανία με την καλύτερη απόδοση για το 2021 στο Βασίλειο Χρέλια, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Diamedix Diagnostica.

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε, επίσης, ελληνικές επιχειρήσεις του ιατρικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στη Ρουμανία, και ειδικότερα το Medsana Bucharest Medical Center και το Atena Medical Center. Στις συναντήσεις του με διευθυντικά στελέχη, ο κ. Χρυσουλάκης ενημερώθηκε για τη σημαντική θέση που κατέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη ρουμανική αγορά υγείας, ενώ προσκάλεσε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να παραβρεθεί στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, τον προσεχή Ιούλιο.

 

 

Σημαντικές και εξαιρετικά γόνιμες συναντήσεις, κατά τις οποίες αποφασίστηκαν κοινές ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, είχε ο κ. Χρυσουλάκης στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, όπου επισκέφθηκε τον Τομέα Νεοελληνικών Σπουδών και συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Τομέα, Καθηγητή Tudor Dinu, τον Sorin Costreie, Αντιπρύτανη και Πρωτοβάθμιο Σύμβουλο Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Θεμάτων του Πρωθυπουργού με βαθμό Υφυπουργού, την Laura Sitaru, Κοσμήτορα και την Ileana Ratcu, Αντικοσμήτορα Εξωτερικών Σχέσεων της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Λογοτεχνιών. Στις συναντήσεις παραβρέθηκε  ο Καθηγητής του ΑΠΘ, Χρήστος Αραμπατζής, Πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συνάντηση του κ. Χρυσουλάκη με τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό του Τομέα, οι οποίοι επιδεικνύουν τεράστιο ζήλο και έχουν βαθιά ριζωμένη στην καρδιά τους την Ελλάδα.

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε, επίσης, το ελληνικό σχολείο Βουκουρεστίου “Αθηνά”, όπου, τον υποδέχτηκαν πολύ θερμά, τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

 

 

Σε μια σημαντική εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι, η οποία διοργανώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα, την Πρέσβη της Ελλάδος, Σοφία Γραμματά και τον Πρόεδρο του  Διμερούς  Ελληνορουμανικό Εμπορικού Επιμελητήριου, Χριστόδουλο Σεφέρη, βραβεύτηκε η Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και μεγάλη ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Αιγυπτιώτισσα, Αικατερίνη Σοφιανού για την επιχειρηματική, πολιτιστική και φιλανθρωπική της δραστηριότητα ως Ελληνίδα επιχειρηματίας στη Ρουμανία, στο πλαίσιο της Ημέρας της Γυναίκας 2022. Ο κ. Χρυσουλάκης ήταν ο κύριος ομιλητής και αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο της  Αικατερίνης Σοφιανού, ενώ της προσέφερε ένα δώρο εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Σε αυτήν τη γεμάτη με συναίσθημα εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία του ελληνικού σχολείου Βουκουρεστίου “Αθηνά”, η οποία υπό την καθοδήγηση της μουσικού του σχολείου, κας Μαριάννας Κατόπη, τραγούδησε τον Ύμνο του Απόδημου Ελληνισμού, σε μουσική και στίχους δύο πολύ καταξιωμένων καλλιτέχνιδων, της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και της Λίνας Νικολακοπούλου, οι οποίες συμμετείχαν, επίσης, στην ωραία αυτή εκδήλωση προς τιμήν της κας Σοφιανού.

Ο κ. Χρυσουλάκης, κατά την επίσκεψή του στο Βουκουρέστι, συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους ελληνικών πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και ομογενειακών φορέων καθώς και με εκπροσώπους Ελληνικών Κοινοτήτων στη Ρουμανία, στην Ελληνική Πρεσβεία, παρουσία της Πρέσβεως, Σοφίας Γραμματά, και της Διευθύνουσας το Προξενικό Γραφείο,  αρμόδιας για εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα, Πελαγίας Γκούντρα. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Dragos Gabriel Zisopol, βουλευτής και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, Olympia Bandea, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βουκουρεστίου και Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, Εlena Lazar, ιδιοκτήτρια των εκδόσεων «Ομόνοια»,  Δημήτρης Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Βραΐλας, Δανάη Σταμπουλή, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Εκκλησίας Βουκουρεστίου, Σάντυ Σιβρή,  Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Ρουμανίας «Νόστος», Ανθούσα Μεχανετζίδου, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου « Αθηνά»,  Μακρογιαννάκη, Συντονίστρια Εκπαίδευσης, Ιωάννης Αλφιέρης, εκπρόσωπος Ιδρύματος Δημητρίου και Ελένης Γρηγοριάδη και Γιώργος Σταφυλάκης, Προϊστάμενος  του Γραφείου ΕΟΤ Ρουμανίας.

Συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η επίσκεψη του κ. Χρυσουλάκη στην ιστορική Ελληνική Κοινότητα στην Κωστάντζα,  συνοδευόμενος από την Πρέσβη  της Ελλάδας, Σοφία Γραμματά και τον  βουλευτή και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, Dragos Gabriel Zisopol. Τον υποδέχτηκαν το Προεδρείο και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Κωστάντζας και όλοι μαζί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στο Ι.Ν. της “Μεταμορφώσεως”. Με την ευκαιρία αυτή, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Ελληνική Πολιτεία και Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών  για τους ομογενείς μας στη Ρουμανία και τους ευχαρίστησε για την μεγάλη αγάπη τους για την Ελλάδα.  Στη συνέχεια ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε  την έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Κωνστάντζας, ενώ ακολούθησε  συνάντηση στο επιβλητικό  ελληνικό Θέατρο “Ελπίς”. Ο κ. Χρυσουλάκης είχε, επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί το κτίριο του νέου Προξενείου στην Κωστάντζα, το οποίο περατούται σύντομα.

 

 

Με μεγάλη συγκίνηση ο κ. Χρυσουλάκης παρέστη και συμμετείχε στη γεμάτη κατάνυξη κυριακάτικη Θεία  Λειτουργία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Ευαγγελισμού στο Βουκουρέστι,  την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη Ρουμανία.

Αφήστε μια απάντηση