Παροικιακά Νέα

Το Ζωγράφειο Σχολείο Ιωαννίνων τίμησε την Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα

 

Το συλλεκτικό μετάλλιο που εξέδωσε το Ζωγράφειο Σχολείο Ιωαννίνων, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, για να τιμήσει την προσφορά του εμβληματικού Αυστριακού Φιλέλληνα Anton Prokesch Von Osten, απένειμε τιμητικά στην Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα κ. Mag. Hermine Poppeller, ο Γενικός Διευθυντής του πρώτου στην Ελλάδα Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής κ. Γεώργιος Σιούλας. Η απονομή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα: «Ο Αυστριακός Φιλελληνισμός κατά την Ελληνική Επανάσταση», που διοργανώθηκε από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και το Ζωγράφειο Σχολείο Ιωαννίνων, την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021, στο Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Αυστρίας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής κ. Γεώργιος Δημόπουλος, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Ζωγράφειου Σχολείου, εκπρόσωποι φορέων και αρκετοί Έλληνες και Αυστριακοί πολίτες. Επίσης, παρευρέθηκε αντιπροσωπεία μαθητριών της Ομάδας Φιλελληνισμού του Ζωγράφειου Σχολείου, οι οποίες παρουσίασαν την περίληψη της βραβευμένης μαθητικής εργασίας τους για τον Αυστριακό Φιλελληνισμό, την οποία εκπόνησαν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό, που διοργάνωσε η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό.

 

 

Μέσα από τις ομιλίες παρουσιάστηκαν οι άγνωστες μέχρι σήμερα στη χώρα μας πτυχές του Αυστριακού Φιλελληνισμού, που έγραψε τις δικές του χρυσές σελίδες προσφοράς και θυσίας στο πάνθεον των Ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Την εισήγηση πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, Ιδρυτής του Μουσείου Φιλελληνισμού και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821, κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας. Οι μαθήτριες του Ζωγράφειου Σχολείου απέτισαν φόρο τιμής στον Αυστριακό Φιλελληνισμό και με τις τοποθετήσεις τους κατέδειξαν ότι η προσφορά των Αυστριακών Φιλελλήνων προς την Ελλάδα δεν αποτελεί ένα στατικό ιστορικό γεγονός που συνέβη πριν από 200 χρόνια αλλά ένα διαρκές και διαχρονικό κίνημα προσφοράς προς τη χώρα μας.

Ο κ. Γ. Σιούλας απονέμοντας το συλλεκτικό μετάλλιο στην Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα για την προσφορά της στην περαιτέρω ανάπτυξη των Ελληνο-Αυστριακών σχέσεων, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι: «Διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 η φιλία και η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστρίας είναι δυνατότερη από ποτέ. Και αυτό το εγγυάται καθημερινά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η Πρέσβης της Αυστρίας στη χώρα μας, η κυρία Mag. Hermine Poppeller, η οποία στο διάστημα της παρουσία της στη χώρα μας έχει συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων. Είναι η διπλωμάτης που εμπνέει, οδηγεί και στηρίζει το Ζωγράφειο Σχολείο Ιωαννίνων στο ταξίδι της Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής αλλά και όλους εμάς στα Ιωάννινα και την Ήπειρο στο κομμάτι της διασύνδεσης του τόπου μας με το Αυστριακό γίγνεσθαι».

 

 

Η αντιπροσωπεία της διοίκησης του Ζωγράφειου Σχολείου μαζί με την αντιπροσωπεία μαθητριών της Ομάδας Φιλελληνισμού, επισκέφτηκαν τη Βουλή των Ελλήνων, όπου είχαν συνάντηση με τον Γιαννιώτη Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κ. Κων/νο Τασούλα, τον οποίον ενημέρωσαν για την εκδήλωση τιμής των Αυστριακών Φιλελλήνων, για τη λειτουργία στην Ήπειρο του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου το οποίο εισάγει στην εκπαιδευτική του διαδικασία στοιχεία Αυστριακής Αγωγής, καθώς και για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από τους αρμόδιους φορείς για τη διάσωση και ανάδειξη του Μεγάρου Όστεν, ενός από τα σπουδαιότερα νεοκλασικά μνημεία της πρωτεύουσας το οποίο δυστυχώς έχει αφεθεί στο μαρασμό και την εγκατάλειψη. Οι μαθήτριες έλαβαν δώρα από τον Πρόεδρο της Βουλής και ξεναγήθηκαν στην έκθεση: «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» με την οποία η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

 

 

Τέλος, στο πλαίσιο της προώθησης της Ελληνο-Αυστριακής ιστορικής μνήμης η αντιπροσωπεία της διοίκησης του Ζωγράφειου Σχολείου μαζί με την αντιπροσωπεία μαθητριών της Ομάδας Φιλελληνισμού του Σχολείου, επισκέφτηκαν στην οδό Φειδίου στο κέντρο της Αθήνας, το Μέγαρο Όστεν, στο οποίο διέμενε ο φλογερός Αυστριακός Φιλέλληνας στη διάρκεια της θητείας του ως ο πρώτος Αυστριακός Πρέσβης στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση