Ελλάδα

ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: Επαρκής η χρηματοδότηση των δημοτικών κοινωνικών δομών

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απάντησε την Παρασκευή 25 Ιουνίου σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη με θέμα «ολοκληρωτική κάλυψη των αναγκών για την εγγραφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αναπηρία».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Υπουργός απέρριψε το αίτημα του κ. Συντυχάκη για μονιμοποίηση των εργαζομένων που απασχολούνται σε κοινωνικές δομές αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς, όπως εξήγησε, η λειτουργία των δομών αυτών συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απώλεια χρηματοδότησης ύψους 270 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής 2020 – 2021» που έχει ενταχθεί σε Συλλογική Απόφαση Ένταξης του Υπουργείου Εσωτερικών και αφορά στη χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι αυτός προκαθορίζεται αφενός από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος και αφετέρου από το Υπουργείο Εργασίας το οποίο έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος. Σημείωσε μάλιστα ότι ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών στο εν λόγω ζήτημα περιορίζεται στη διαχείριση των ποσών που έχουν ήδη προκαθοριστεί.

Επ’ αυτού, ο κ. Βορίδης έδωσε στη δημοσιότητα το ποσό που αφορά στον προϋπολογισμό χρηματοδότησης του προγράμματος, ο οποίος ανέρχεται σε 164.980.227,33 ευρώ, ενισχύθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών με το ποσό των 15.076.880 ευρώ μέσω περαιτέρω επιχορήγησης που προήλθε από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» με απόφαση που υπεγράφη στις 11 Νοεμβρίου του 2020 καθώς και με επιπλέον ποσά που έχουν δοθεί για την ενίσχυση του συγκεκριμένου προγράμματος, τονίζοντας μάλιστα ότι έχει ήδη ληφθεί έγκριση για μία περαιτέρω ενίσχυση 20 επιπλέον εκατομμυρίων ευρώ.

Εξάλλου, ο Υπουργός χαρακτήρισε την απαίτηση του ΚΚΕ να διατεθούν πρόσθετα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, ανεύθυνη.

«Είναι σοβαρή προσέγγιση των αναγκών αυτή; Είναι σεβασμός του χρήματος του φορολογούμενου;» διερωτήθηκε.

Τέλος, απαντώντας στις αντιρρήσεις που εξέφρασε ο κ. Συντυχάκης σχετικά με το ισχύον σύστημα των vouchers, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να επιλέξουν μεταξύ των ιδιωτικών και των δημοτικών κοινωνικών δομών, ο κ. Βορίδης τις απέδωσε στην ιδεοληπτική προσέγγιση του ζητήματος από το ΚΚΕ.

«Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω το δικαίωμα της επιλογής ελευθερίας μεταξύ της ιδιωτικής και της δημόσιας κοινωνικής δομής» σημείωσε ο Υπουργός και εξέφρασε την άποψη ότι ειδικά τέτοιου είδους δομές λειτουργούν πολύ καλύτερα σε αποκεντρωμένο επίπεδο παρά σε κεντρικό επίπεδο «επομένως η Αυτοδιοίκηση κάνει καλύτερη δουλειά και πρέπει να την εμπιστευόμαστε».

Αφήστε μια απάντηση