Παροικιακά Νέα

Το Μνημόσυνο της ΕΟΚΑ στη Βιέννη

 

Την Κυριακή 3 Απριλίου 2022 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Βιέννης, μετά τη Θεία Λειτουργία  μέσα σε κλίμα συγκίνησης  τελέστηκε  το μνημόσυνο για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ που το 1955 ξεκίνησαν την επανάσταση  ενάντια στις  βρετανικές δυνάμεις κατοχής. Με αρχηγούς τον Εθνάρχη Μακάριο και τον Γεώργιο Γρίβα οι Ελληνοκύπριοι ζητούσαν μια Κύπρο ελεύθερη, δυνατή.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων και ο Ακόλουθος Άμυνας, Ανχης Θεόκλειτος ΠΑΧΟΥΛΙΔΗΣ

Σε αυτή την εκδήλωση, η Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελένη Ράφτη τόνισε:

“Ο πόλεμος, ο οποίος μαίνεται στην Ουκρανία, συνέπεια της αυθαιρεσίας ενός ισχυρότερου στρατιωτικά εισβολέα, ξυπνά επώδυνες μνήμες στους Κυπρίους από την τουρκική εισβολή του 1974 και τον πόνο που προκάλεσαν ο ξεριζωμός, οι διωγμοί και οι απώλειες χιλιάδων ζωών. Μα αληθινή κατανόηση, η Κύπρος εκφράζει τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη της προς τον ουκρανικό λαό ευχόμενη οι επιπτώσεις αυτού του άδικου πολέμου να μην διαρκέσουν γι’ αυτόν όσο διάρκεσε για εμάς η κατοχή μεγάλου μέρους πατρίδας, από τα τουρκικά στρατεύματα.”

Μέσα σε αυτό το φορτισμένο κλίμα, ο Κύπριος Βαρύτονος της Όπερας της Βιέννης, Κύρος Πατσαλίδης, που είναι και Πρόεδρος του  Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου Βιέννης, οργανωτής της εκδήλωσης,  ερμήνευσε με τη μοναδική φωνή διάφορα πατριωτικά τραγούδια.

Ολόκληρη την ομιλία του μπορείτε να την δείτε πατώντας εδώ.

Η Κύπρος που διχοτομήθηκε το 1974 από τους βαρβάρους εισβολείς της Τουρκίας, είναι ακόμα αιχμάλωτη και αυτό πρέπει όλοι να το θυμούνται μέχρι που θα αποκτήσει και πάλι την ελευθερία της.

Και όπως υπενθύμισε η Πρέσβυς: ”Στόχος και όραμα μας είναι η επανένωση της Κύπρου για την αρμονική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων και του συνόλου των κυπρίων πολιτών, μέσα σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό κράτος, που θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών”

 

Αφήστε μια απάντηση