Πολιτισμός

URBANACT: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ ΜΑΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ

ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ ΜΑΣ»

Η UrbanAct υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών αφιερωμένο στην προστασία της θάλασσας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών.

Τρεις μεγάλες τοιχογραφίες θα υλοποιηθούν φέτος, μία στο 32ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, μία στο λιμάνι του Πειραιά και μία στο νησί της Σαντορίνης.

Το πρόγραμμα ξεκινά με την τοιχογραφία στο 32ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά με τη συμμετοχή του καλλιτέχνη Life In Colour την περίοδο 19-25 Ιουνίου 2023.

Για αυτήν την τοιχογραφία ο Life In Colour επέλεξε ως κεντρικό στοιχείο για την “Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών” το δελφίνι, ένα ζώο ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια που συμβολίζει την ελευθερία, την ισορροπία και την αρμονία. Συμβολίζει επίσης την ανάσταση. Ταυτόχρονα, έχει μια παιχνιδιάρικη προσωπικότητα που μας θυμίζει ότι πρέπει να βλέπουμε τη ζωή με χαρούμενη αισιοδοξία και θετική ενέργεια. Γι’ αυτό και “απευθύνεται” σε ανθρώπους που είναι ευγενικοί, φιλήσυχοι και έχουν βαθιά εσωτερική δύναμη. Το δελφίνι είναι ένα ζώο που συνδέει συμβολικά τους ωκεανούς με τις «κλειστές» θάλασσες όπως η Μεσόγειος και το Αιγαίο, δείχνοντας τη μεγάλη σημασία της παρουσίας του. Με την δημιουργια της τοιχογραφίας ο Life In Colour προσπαθεί να υπενθυμίσει στον θεατή ότι πρέπει και μπορούμε να διατηρήσουμε την ομορφιά της θάλασσας, σεβόμενοι και προστατεύοντας αυτά τα ζώα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Πειραιά, τη φιλοξενία του 32ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά και την αποκλειστική χορηγία της Virgin Voyages.

Ο Δήμος Πειραιά μέσω της δράσης για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών στοχεύει στν ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ενημέρωση του κοινού για τον αντίκτυπο των ανθρώπινων ενεργειών και την κινητοποίηση των δημοτών σε ένα σχέδιο για την αειφόρο διαχείριση των ωκεανών και των θαλασσών. Να σημειωθεί πως ο Πειραιάς είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που σχεδίασε και υλοποιεί συγκεκριμένη Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τοποθετώντας τη θάλασσα στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη της πόλης, με κοινή συνισταμένη όλων των προσπαθειών, την οικονομική και κοινωνική επανασύνδεση του Πειραιά με τη θάλασσα και το μεγάλο λιμάνι της χώρας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών είναι η ημέρα κατά την οποία άνθρωποι από όλο τον κόσμο ενώνονται για να γιορτάσουν και να τιμήσουν τον κοινό μας ωκεανό: τον γαλάζιο πλανήτη που μας συνδέει όλους.

Η UrbanAct εδώ και πολλά χρόνια παρεμβαίνει με τις δράσεις της σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, με τοιχογραφίες που “στέλνουν” μηνύματα, με καλλιτέχνες που “προσφέρουν” το έργο τους και την ενσυναίσθησή τους και με συμμετοχικές δράσεις για μαθητές, δράσεις που συμβάλλουν στη γνώση, στο σεβασμό στο περιβάλλον, στη διαφορετικότητα, στη συνεργασία για αλληλοβοήθεια, στην ίδια τη ζωή.

Η Virgin Voyages είναι μια νέα ταξιδιωτική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε από τον Sir Richard Branson. Παρέχοντας επικές διακοπές στη θάλασσα, το Virgin Voyages ξεκίνησε στα τέλη του 2021. Σχεδιασμένο για απαιτητικούς ταξιδιώτες, το Virgin Voyages προσφέρει χαλαρωτικά δρομολόγια αποκλειστικά για ενήλικες για ταξιδιώτες 18 ετών και άνω. Αναχωρώντας αυτήν τη στιγμή από τις ηλιόλουστες πόλεις του Μαϊάμι, της Βαρκελώνης και της Αθήνας – και σύντομα θα περιλαμβάνει το Σαν Χουάν και τη Μελβούρνη – ο στόλος προσφέρει δρομολόγια σε περισσότερους από 100 προορισμούς που προκαλούν δέος σε τέσσερις ηπείρους.

Η Virgin Voyages έχει σαν στόχο να δημιουργήσει μια επική αλλαγή στη θάλασσα για όλους. “Η δέσμευσή μας για την ‘αλλαγή της θάλασσας’ περιλαμβάνει την φιλοδοξία μας να είμαστε πρωταθλητές της υγείας των ωκεανών, να εμπλέκουμε τους ναυτικούς μας σε βιώσιμες πρακτικές και να προωθούμε υπεύθυνο και βιώσιμο τουρισμό στους προορισμούς μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την UrbanAct για να αναδείξουμε την ομορφιά των ωκεανών μας και την ευθύνη μας να τους διαφυλάξουμε. Με την οπτική αφήγηση μιας ιστορίας, ελπίζουμε να εμπνεύσουμε την κοινότητα να ενωθεί μαζί μας για να καταλύσουμε τη διατήρηση των ωκεανών.”

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει παράλληλα με την υλοποίηση της μεγάλης τοιχογραφίας και συμμετοχικές δράσεις για τους μαθητές του 32ου δημοτικού σχολείου, οι οποίοι θα ζωγραφίσουν σε χαμηλότερες επιφάνειες του σχολείου τους.

Αφήστε μια απάντηση