Georg Gstrein Νέα Ομογένεια

Uniunea Elena Din Romania: ProEtnica – Festival Intercultural Sighișoara

Joi, 25 august la Sighișoara a început Festivalul Proetnica.

Uniunea Elenă din România a răspuns, ca de fiecare dată, invitației de a participa la acest eveniment dedicat minorităților naționale din România.

La ediția a XVIII-a Uniunea Elenă din România participă la secțiunile: cinematografie – cu filmul “Revoluția Elenă pe Pământ Românesc”, concert – prin evoluția bandului Ionuț Galani şi la dans/cor – cu 12 ansambluri artistice.

După deschiderea oficială și ceremonia „in memoriam” dedicată domnilor Carol Konig și Aurel Vainer s-a desfășurat în Sala Barocă a Primăriei din Sighișoara o conferință de presă și o dezbatere-panel cu genericul „Promovarea păcii prin nediscriminare și solidaritate în context de criză”. În cadrul dezbaterii au luat cuvântul doamna Laczikó Enikő Katalin, secretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice, reprezentantul Ministerului Culturii, doamna subsecretar de stat Irina Cajal-Marin, domnul prof. univ. dr. Radu Carp, domnul Silviu Vexler- preşedinte şi deputat al FCER, domnul Meto Nowak, domnul prof. Lucian Nastasă Kovács, dommul Andi Grosaru, deputat al Ro.As.It. şi domnul prof. univ. dr. Dragoș Gabriel Zisopol, președintele şi deputatul Uniunii Elene din România.

La finele dezbaterilor reprezentanții Uniunii Elene din România au prezentat filmul şi albumul cu titlul “Revoluția Elenă pe Pământ Românesc”, dedicate celebrării, în anul 2021, a 200 de ani de la începutul luptelor pentru câștigarea independenței Greciei.

Seara a continuat pe scena din Piața Cetății unde au evoluat o parte dintre ansamblurile etniilor din România.

Prima zi la Proetnica s-a încheiat cu un concert extraordinar de muzică grecească oferit de Uniunea Elenă din România prin intermediul artistului Ionuţ Galani şi a bandului acestuia. Într-o atmosferă de sărbătoare a unității în diversitate, o parte dintre ansamblurile de dansuri greceşti ale Uniunii Elene din România – ASTERIA din București, KYMATA din Ploieşti, PARNASSOS din Brăila şi ELEFTHERIA din Calafat au evoluat împreună cu publicul pe muzica interpretată de Ionuț Galani Band.

Uniunea Elenă din România a oferit publicului 200 de CD-uri cu muzica interpretată de solistul Ionuț Galani.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση