Κύπρος Νέα

Εθνική Φρουρά Κύπρου: “ΤΑΜΣ PROTEAS – 2/2023”

Από 19 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου 2023, συνδιοργανώθηκε από τη Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) της Εθνικής Φρουράς και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «PROTEAS – 2/23» που αφορούσε στη σχεδίαση και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων.

Η ΤΑΜΣ “PROTEAS – 2/23”, πραγματοποιήθηκε σε πεδία ασκήσεων και βολών, τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της ΔΝ και αντίστοιχα Τμήματα, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το σενάριο περιλάμβανε μεταξύ άλλων, επιχειρησιακές βολές ατομικού και ομαδικού οπλισμού επί ταχύπλοων (Τ/Χ) σκαφών, εκπαίδευση στον αγώνα κατοικημένων τόπων, σε τακτικές επικοινωνίες και ανταλλαγή δεδομένων, εξάσκηση στις διαδικασίες εξόδου σε εχθρική ακτή, προσβολή υποθαλάσσιων και επίγειων στόχων και προστασία κρίσιμων υποδομών. Από 04 Σεπτεμβρίου 2023, στην συνεκπαίδευση εντάχθηκαν και Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών ΕΔ.

Η συνεκπαίδευση, εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας. Υπήρξε δε, ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρείχε τη δυνατότητα στα Τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων Κύπρου, ΗΠΑ και Ελλάδας, να ανταλλάξουν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα, την κοινή αντίληψη και την τυποποίηση των διαδικασιών σχεδίασης και εκτέλεσης Ειδικών Επιχειρήσεων, σε πολυεθνικό πλαίσιο, που αυξάνουν την μαχητική ικανότητα και ετοιμότητα τους, για την εκτέλεση των ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων, αποστολών που αναλαμβάνουν.

Αφήστε μια απάντηση