Georg Gstrein NEA

ΕΝΑ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση εργάζεται για να επαναχρησιμοποιήσει το ¨Συγκρότημα Ταχρίρ¨, το πιο διάσημο κυβερνητικό κτίριο στην καρδιά του Καΐρου – και συγκεκριμένα στην πλατεία Ταχρίρ – προκειμένου να επωφεληθεί από αυτό σε πολλά επίπεδα.

Στις 6/12/2021 μια κοινοπραξία διεθνών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των Oxford Capital Group, Global Ventures Group και Al Otaiba Investments, υπέγραψε συμφωνία με το Sovereign Fund of Egypt, με επικεφαλής τον Υπουργό Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάπτυξης Hala al-Saeed, για την ανάπτυξη και την επαναχρησιμοποίηση του κτιρίου.

Η στρατηγική του Sovereign Fund για αυτό το έργο περιλαμβάνει τη μετατροπή του κτιρίου σε αναπτυξιακό κτίριο μικτής χρήσης (ξενοδοχείο, εμπορικό κέντρο, επιχειρηματικό κέντρο), σε αρμονία με τη φύση και τις αναπτυξιακές προσπάθειες που αναλαμβάνει το κράτος στο κέντρο της πρωτεύουσας και στο Χεδιβικό Κάιρο

Το Sovereign Fund of Egypt είναι υπεύθυνο για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα και την προώθηση κοινών επενδύσεων σε κρατικά περιουσιακά στοιχεία για τη μεγιστοποίηση της αξίας τους και την υποστήριξη της αιγυπτιακής οικονομίας. Ιδρύθηκε το 2018 και διοικείται ανεξάρτητα από ειδικούς του χρηματοοικονομικού και επιχειρηματικού τομέα σύμφωνα με ειδικό νόμο που επιτρέπει τη σύσταση επενδυτικών συνεργασιών.

Σύμφωνα με την  Oxford Capital Group, το σχέδιο ανάπτυξης του Συγκροτήματος Ταχρίρ περιλαμβάνει την αλλαγή του ονόματος του κτιρίου σε Cairo House και τη μετατροπή του σε πολυτελές ξενοδοχείο και ένα έργο μικτής χρήσης, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο οι κατασκευαστές περιέγραψαν ως ¨καταλύτη για ένα επανασχεδιασμένο κέντρο του Καΐρου¨ και για μελλοντικές επενδύσεις στην αιγυπτιακή οικονομία.

Το Cairo House θα περιλαμβάνει πάνω από 450 πολυτελή ξενοδοχειακά δωμάτια και διαμερίσματα με υπηρεσίες, πολλούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας παγκόσμιας κλάσης και πάνω από 85.000 τ.π. χώρο συσκέψεων και εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου χώρου του Καΐρου στον τελευταίο όροφο.

Οι επενδυτές επιδιώκουν επίσης να κατασκευάσουν ένα δομικό περίπτερο λωτού, έναν εσωτερικό-εξωτερικό χώρο ειδικών εκδηλώσεων και γάμων, ο οποίος θα παρέχει επιπλέον 15.000 τ.π. χώρου συνεδριάσεων.

Το  Συγκρότημα Ταχρίρ είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια στο κέντρο του Καΐρου. Χτίστηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα για να συγκεντρώνει κυβερνητικά τμήματα σε ένα μέρος. Αποτελείται από ένα τεράστιο κτίριο χτισμένο σε έκταση 28.000 τ.μ, ύψους 55μ. και περιλαμβάνει 14 ορόφους με 1.356 δωμάτια.

Στις 12/4/ 2021, το  αιγυπτιακό Υπουργείο Σχεδιασμού ανακοίνωσε την εκκένωση του συγκροτήματος στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εφαρμογή του αναπτυξιακού του σχεδίου. Ο Soheir Hawass, καθηγητής αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, δήλωσε πως το Συγκρότημα Ταχρίρ είναι ένα κτίριο πολιτιστικής κληρονομιάς σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, βάσει του οποίου το κτίριο απολαμβάνει μεσαίου επιπέδου προστασίας, πράγμα που σημαίνει ότι το σχέδιο ανάπτυξης πρέπει να διατηρήσει τις προσόψεις του κτιρίου ως έχουν, αποκαθιστώντας το στο αρχικό τους σχήμα. Εσωτερικά, υπάρχει ένας βαθμός ευελιξίας για αλλαγές ώστε να αυξηθεί η απόδοση του για να εκτελέσει τη νέα του λειτουργία, όποια κι αν είναι αυτή, αλλά και εντός ορίων. Ο Hawass σημείωσε επίσης ότι το κτίριο χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Mohamed Kamal Ismail, έναν από τους πρωτοπόρους της αιγυπτιακής αρχιτεκτονικής κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Η απόφαση κατασκευής του συγκροτήματος υπογράφηκε το 1949 από τον βασιλιά Φαρούκ και στόχος της ήταν να συγκεντρώσει κυβερνητικά τμήματα σε ένα μέρος για να αποτελέσει το πρώτο συγκρότημα υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή εκείνη την εποχή. Η φύση του σχεδιασμού του κτιρίου είναι κατάλληλη για επένδυση, είτε ως ξενοδοχείο, είτε ως διοικητικό κέντρο, λόγω της έκτασής και του αριθμού των δωματίων του, καθώς και της παρουσίας ενός κενού στη μέση του, το οποίο αποτελεί σημαντικό στοιχείο στα ξενοδοχειακά έργα. Τόνισε τέλος, πως το κτίριο είναι ένα από τα ορόσημα της πλατείας Ταχρίρ και αποτελεί μέρος της ιστορίας της. Η επανατοποθέτησή του θα οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας της περιοχής στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης όλων των κτιρίων εκεί.

Από το 2013, η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει αναλάβει ένα έργο για την ανάπτυξη του  Χεδιβικού Καΐρου, μιας περιοχής που βρίσκεται ανάμεσα στις πλατείες Ταχρίρ και Όπερα στο κέντρο της πόλης, καθώς και σε ορισμένες γύρω πλατείες. Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση των εξωτερικών προσόψεων του θεάτρου της Βασιλικής Όπερας με τρόπο παρόμοιο με τις αρχικές προσόψεις του παλαιού κτίσματος. Το έργο στοχεύει επίσης να αποκαταστήσει τις προσόψεις των αρχικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης, να ενοποιήσει τις προσόψεις των ακινήτων και να φωτίσει ορισμένα χαρακτηριστικά κτίρια τη νύχτα για να αναδείξουν το μοναδικό αρχιτεκτονικό τους στυλ.

Ο Bassem Halaka, επικεφαλής του Γενικού Συνδικάτου Εργαζομένων στον Τουρισμό, ανέφερε πως το Συγκρότημα Ταχρίρ είναι ένα από τα παλαιότερα στην Αίγυπτο που έχει μεγάλη ιστορία και άφησε ένα μεγάλο αποτύπωμα στο μυαλό των ανθρώπων. Η μετατροπή του σε τουριστικό ξενοδοχείο θα προσθέσει πολλά στον τουριστικό τομέα, καθώς βρίσκεται στην πιο διάσημη πλατεία της Αιγύπτου. Οι τουρίστες προτιμούν πάντα να μένουν κοντά στο Νείλο και η περιοχή του κέντρου της πόλης είναι γεμάτη από ξενοδοχεία διαφορετικών επιπέδων. Αλλά το Συγκρότημα Ταχρίρ θα έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, δεδομένου ότι έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα και επιτρέπει τη διεξαγωγή όλων των ειδών των εκδηλώσεων στον ίδιο χώρο, κάτι που θα εξυπηρετήσει περαιτέρω τον τουριστικό τομέα.

 

Πηγή : ¨Al Monitor¨, Κάιρο 6/7/2022

 

 

Αφήστε μια απάντηση