Georg Gstrein Πολιτισμός

«Σημείο φυγής… στο κόκκινο» Ατομική έκθεση της Ελληνίδας ζωγράφου Άννας Τσαπάρα 

ΣΤΟΥΣ ΚΑΜΒΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΣΗΜΕΙΟ ΦΥΓΗΣ… ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» Η ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΕΝΑΠΟΘΕΤΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΜΕ ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ. ΑΛΛΩΣΤΕ, Ο ΒΥΘΟΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ…

Georg Gstrein

ΟΠΩΣ ΔΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ “ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ” ΣΤΟΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ -ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ,

Αντί προλόγου

Η ζωγραφική της Άννας Τσαπάρα είναι βιωματική. Αποδίδει στον καμβά με μοναδική ευαισθησία εικόνες της πραγματικής ζωής.

Αντλεί εικόνες από προσωπικά βιώματα και από εικόνες του διαδικτύου τις οποίες μετατρέπει σε φορείς κοινωνικών μηνυμάτων.

Η παράθεση των χρωμάτων της γρήγορης πινελιάς και των έντονων περιγραμμάτων αποτυπώνουν μοναδικά τα θαλασσινά της τοπία, την παραστατική και συγχρόνως αντισυμβατική ζωγραφική της. Το υγρό στοιχείο κυριαρχεί στα έργα της ενώ ο βυθός και η ζωή που κρύβει μέσα του την συναρπάζει. Τα μπλέ, τα κόκκινα, τα κίτρινα, οι ώχρες, οι γήινες αποχρώσεις και οι τονικές τους διαβαθμίσεις είναι τα χρώματα που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα της προσδίδοντας σ αυτά ένταση, κίνηση, δύναμη, ροή, χάρη, ευαισθησία! Η ζωγράφος δουλεύει με τα χρώματα όπως ο ποιητής με τις λέξεις, όταν εναποθέτει στον καμβά νέες χρωματικές πινελιές τις οποίες συνενώνει με τις προηγούμενες προσδίδοντας στο έργο φως! Ένα φως που προκύπτει αβίαστα από τις πολλές χρωματικές νότες και το οποίο διαχέεται σε όλο το έργο δίνοντας κίνηση στο βάρος των μορφών της. Στα έργα της το φως μεταβάλλει τις σκιές σε χρωματικές αντιθέσεις και την αντικειμενική πραγματικότητα σε στιγμιαία εντύπωση ακολουθώντας το ρεύμα του Ιμπρεσιονισμού. Όπως το έργο με θέμα τον «ΙΠΠΌΚΑΜΠΟ» που ενώ θα περιμέναμε να δούμε έναν σκοτεινό βυθό, εδώ αντίθετα η ζωγράφος μας εκπλήσσει ευχάριστα με το τυρκουάζ χρώμα του. Ένα χρώμα που εκφράζει την απέχθεια στους περιορισμούς και ενθαρρύνει την ειλικρινή επικοινωνία και την ελευθερία, στοιχεία που για όσους την γνωρίζουν προσωπικά ξέρουν ότι την χαρακτηρίζουν . Ενώ οι δέσμες λευκού φωτός που υπεισέρχονται στον βυθό συμβολίζουν την ελπίδα, την αθωότητα, την υπέρτατη πίστη και την καθαρότητα της ψυχής. Ο πρωταγωνιστής του έργου «Ιππόκαμπος» εκτός από το πασιφανές ότι είναι ένας θαλάσσιος οργανισμός η απεικόνισή του στο έργο συμβολίζει το μέρος εκείνο του εγκεφάλου που δεν αφήνει την ιστορία που πραγματώνεται η ζωγράφος μέσα από τα έργα της να χαθεί στην λήθη, όντας ο βιβλιοθηκάριος του εγκεφάλου, ο προστάτης και υποστηρικτής της μακροπρόθεσμης επεισοδιακής μνήμης. Η ζωγράφος μέσα από μία επιδέξια προοπτική αφήγηση στηρίζει αμφίδρομα με την χρωματική της παλέτα τόσο τα επιμέρους στοιχεία του έργου όσο και την ιστορία που αυτό αφηγείται.

Η πινελιά της υποστηρίζει απόλυτα το σχέδιο το οποίο γίνεται άμεσα αντιληπτό και στους πιο αδαείς. Στα έργα της Άννας Τσαπάρα υπάρχει σχεδιαστική «σκαλωσιά», ενώ η απουσία κενού και πλήρους κάνει την διαφορά. Τα έργα της είναι πλήρη αφού το επίπεδο όριο ανάμεσα στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο της επιφάνειας δεν οριοθετείται. Οι δύο χώροι επικοινωνούν και ο πίνακας καθίσταται ένα συνεχές χώρου και χρόνου.

Η ζωγράφος πειραματίστηκε αρκετά με τα υλικά και τις τεχνικές μέχρι να καταλήξει στην χρήση των ελαιοχρωμάτων σε καμβάδες και χαρτόνια. Μολύβια, γραφίτες, υδατοχρώματα και ακρυλικά, πινέλα και καμβάδες ήταν για πολλά χρόνια τα όπλα στην ζωγραφική της φαρέτρα.Της αρέσει να πειραματίζεται ,να μελετά και να δοκιμάζει τεχνικές που θα της δώσουν την εξέλιξη που ονειρεύεται.

Έτσι θέλοντας ν αφήσει την προσωπική της σφραγίδα και αναγνωρησιμότητα μας χαρίζει μια κόκκινη κορδέλα σε κάθε έργο της άλλοτε σιωπηλά και άλλοτε κραυγάζουσα παρούσα!

Τέλος αποκωδικοποιώντας την θεματική των έργων της δεύτερης ατομικής έκθεσης της Άννας Τσαπάρα την ευχαριστώ θερμά για τα μηνύματα που εγώ εισέπραξα μέσα από την «Μαγεία της θάλασσας και τα μυστικά του βυθού» της, καθώς και για την τιμή η κριτική μου να είναι αυτή που θα προλογίσει τον κατάλογο της έκθεσης, ευχόμενη στην φίλη ζωγράφο την μέγιστη δυνατή επιτυχία και στους επισκέπτες της έκθεσης καλή θέαση και απόλαυση των έργων !

Κωνσταντίνα Φαρμάκη

Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης/ Εικαστικός

Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε

Σημείωμα Άννας Τσαπάρα 

Η Τέχνη είναι απόδραση, φυγή από την πραγματικότητα και τα στερεότυπα που επιβάλλει η κοινωνία, στα στενά όρια του «πρέπει».

Είναι τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μου. Μέσο απελευθέρωσης της ψυχής και της φαντασίας μου.

Η μαγεία των χρωμάτων με συναρπάζει. Περιδιαβαίνω με τα πινέλα μου ανάμεσα στο φως και τις σκιές, χαράζοντας τα δικά μου μονοπάτια.

Στο κάθε έργο της έκθεσης διαδραματίζεται και μια μικρή ιστορία, άλλοτε εμφανής και άλλοτε αφήνοντας τη φαντασία του κοινού να ταξιδέψει. Η κόκκινη κορδέλα συμβολίζει τη σωματική και ψυχική δύναμη καθώς και την αποφασιστικότατα, πότε παλεύοντας με τα κύματα και άλλες φορές απλωμένη και ήρεμη στο βυθό και την ακτή.

Η ζωγραφική για μένα αποτελεί έναν τρόπο διαφυγής από τη φθοροποιό πραγματικότητα. Το σημείο φυγής…

Άννα Τσαπάρα  – ζωγράφος

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  ΕΚΘΕΣΗΣ

«Σημείο φυγής… στο κόκκινο» 

Της  Άννας Τσαπάρα

Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Απριλίου, στις 19:00

Πού: Αίθουσα Τέχνης Art ‘N More (Match Point), Ιουλιανού & Πατησίων, τηλ: 210 8250898

Διάρκεια έκθεσης: Από 18 έως και 22 Απριλίου

Ωράριο λειτουργίας: 18:00-22:00 (καθημερινές) και 12:00-17:00 (Σαββατοκύριακα)

Βιογραφικό καλλιτέχνη

Η Άννα Τσαπάρα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σπούδασε διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Η αγάπη της για τη ζωγραφική, την οδήγησε στην αναζήτηση ενός καταξιωμένου δασκάλου, του Ανδρέα Δεβετζή, ο οποίος αναγνώρισε και ξεδίπλωσε το ταλέντο της.

Το 2022 παρουσίασε την πρώτη ατομική της έκθεση: «Ταξίδι στο βυθό και τη θάλασσα», στην γκαλερί Λέφα στο Ψυχικό.

Έχει συμμετάσχει σε επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Μεταξύ αυτών και στις: «Χρώματα του Αιγαίου» (Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου το 2019), «Παγκόσμια συνείδηση» (διεθνές φιλοσοφικό φόρουμ, στην αίθουσα Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών το 2022), “Nomanin in Art” (Μπάρι της Ιταλίας το 2022), «Σύνοδος ουρανού και θάλασσας» (Πολεμικό Μουσείο, Ιταλία-Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Βατικανό, το 2023), “Magna Grecia nel tempo”(στη Σικελία το 2023, όπου κρατήθηκε το έργο της ως δημόσια κληρονομιά), «Φίλων εμπνεύσεις» (στην Αυστρία στα Ατελιέ του Δούναβη το 2023).

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

 

Αφήστε μια απάντηση