Ειδήσεις

Επίσκεψη Μαργαρίτη Σχοινά στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

Επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς επισκέφθηκε σήμερα το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ξεναγήθηκε στις αίθουσές του από τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και τον Έφορο του Μουσείου, κ. Ευάγγελο Χεκίμογλου.

Η επίσκεψη του κ. Σχοινά στη Θεσσαλονίκη και το Εβραϊκό Μουσείο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση της πρώτης στρατηγικής που της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής, κάτι το οποίο υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της επίσκεψης του ο κ. Σχοινάς σημείωσε: «Επέλεξα να βρίσκομαι εδώ στη πόλη μου με την μαρτυρική Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στο τέλος μιας ιστορικής εβδομάδας. Μιας εβδομάδας που ξεκίνησε τη Τρίτη στο Στρασβούργο όταν είχα τη τιμή ως αρμόδιος αντιπρόεδρος να παρουσιάσω τη πρώτη στην ιστορία ευρωπαϊκή στρατηγική για την μάχη κατά του αντισημιτισμού. Ένα εμβληματικό κείμενο που θα συζητήσουμε με διεθνείς και ευρωπαίους ηγέτες την επόμενη Τετάρτη, σε μια Σύνοδο Κορυφής στο Μάλμε της Σουηδίας. Αυτή η εβδομάδα συνεχίστηκε την περασμένη Πέμπτη με την πρώτη επέτειο της καταδίκης της Χρυσής Αυγής από την ελληνική Δικαιοσύνη ως εγκληματικής οργάνωσης. Θέλησα πραγματικά να κλείσω αυτή τη βδομάδα με τους Εβραίους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη στη πόλη μου μια πόλη που φέρνει βαριά στους ώμους της το βάρος της ιστορίας. Την πόλη-σύμβολο που για αιώνες αποτέλεσε πολυπολιτισμικό επίκεντρο της εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη αλλά και την πόλη που βίωσε το μαρτύριο των 60.000 Θεσσαλονικιών Εβραίων που χάθηκαν στα στρατόπεδα του Άουσβιτς και αλλού» και συνέχισε λέγοντας: «Στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα αλλά και στη δημοκρατική Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει χώρος για τον φασισμό και το ναζισμό. Όσοι κάνουν το λάθος να επιμένουν σε αυτές τις πρακτικές να ξέρουν ότι η Ιστορία θα τους θυμίζει τι συνέβη».

 

 

Παράλληλα τόνισε ότι :«Ως αρμόδιος Αντιπρόεδρος θέλω να διαβεβαιώσω τις εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης ότι η ΕΕ δεν θα τις αφήσει απροστάτευτες απέναντι στις πολλές σύγχρονες απειλές που σκιάζουν τη ζωή τους σήμερα. Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια τους, θα ενισχύσουμε την εκπαίδευση και τον πολιτισμό τους, θα κάνουμε το παν για να συντηρηθεί η ιστορική μνήμη του Ολοκαυτώματος ειδικά τώρα που οι τελευταίοι επιζώντες μας αφήνουν χωρίς τις προσωπικές τους αφηγήσεις». Ο κ. Σαλτιέλ από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρουσία του και τον συνεχάρη για το πολύ μεγάλο έργο και τη στήριξη του στο εβραϊκό στοιχείο στην Ευρώπη. Επισήμανε δε ότι «Είναι αλήθεια ότι η Χρυσή Αυγή είναι στη Φυλακή, πλην όμως οι ιδέες τους εξακολουθούν και υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που συμφωνούν με αυτή τη λογική. Είναι καθήκον δικό μας να μπορέσουμε να μορφώσουμε τους νέους να προφυλάσσονται από τέτοιες ιδέες, διότι αυτές οι ιδέες καταργούν τον άνθρωπο, τη δημοκρατία, καταργούν τα πάντα. Πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη εναντίον του φασισμού, του ρατσισμού, του αντισημιτισμού» και συμπλήρωσε: «Το Μουσείο αυτό είναι ένας πυλώνας γνώσης, όλα τα σχολεία το επισκέπτονται, ενημερώνονται για το Ολοκαύτωμα ενώ γίνονται και ταξίδια στο Άουσβιτς και βλέπουν τα παιδιά ότι αυτά που λέμε είναι μία πραγματικότητα. Εκείνοι που έχουν τη σφραγίδα στο χέρι, οι παππούδες μας, δυστυχώς σιγά- σιγά χάνονται και είναι υποχρέωση δική μας να διατηρήσουμε τη μνήμη».

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον κ. Σαλτιέλ όπου συζητήθηκαν εκτενέστερα τα θέματα που ανέπτυξαν στις δηλώσεις τους.

 

https://www.jct.gr

 

Αφήστε μια απάντηση