Ομογένεια

Συνάντηση Γ. Χρυσουλάκη με μαθητές του ελληνικού σχολείου SAHETI στη Ν. Αφρική

 

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού  και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, είχε μία πολύ ξεχωριστή συνάντηση με μαθητές της Β’ Λυκείου του ελληνικού σχολείου SAHETI (South African Hellenic Educational and Technical Institute) του Γιοχάννεσμπουργκ – στο πλαίσιο της προσπάθειάς να δημιουργηθούν δίκτυα επικοινωνίας και συνεργασίας με τη νέα γενιά Ομογενών από όλο τον κόσμο.

Επισημαίνεται ότι το Saheti ιδρύθηκε το 1974 από την ελληνική παροικία με την αποφασιστική συμβολή του Γεώργιου Μπίζου, δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήδη από τη δεκαετία εκείνη, όταν το Απαρτχάιντ βρισκόταν στο απόγειό του, το σχολείο αυτό είχε ανοιχτές τις πόρτες του σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος, υπό την προϋπόθεση ότι επιθυμούν να μετέχουν της ελληνικής παιδείας του σχολείου, η οποία ήταν και συνεχίζει να είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές.

Ο κ. Χρυσουλάκης απηύθυνε θερμά συγχαρητήρια πρώτα στους ίδιους τους μαθητές, που το επίπεδο ελληνικών τους κυμαίνεται μεταξύ Β1 και Β2, καθώς και στους εκπαιδευτικούς τους και τη Διοίκηση του σχολείου – για τον πρόσθετο λόγο ότι το Saheti κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων σχολείων της χώρας.

Ο κ. Χρυσουλάκης ενημέρωσε τους μαθητές σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και συγκεκριμένα για την ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα staellinika.com. η οποία λειτουργεί σε όλο τον κόσμο ήδη με πολύ μεγάλη επιτυχία. Αυτή τη στιγμή, επεσήμανε, μπορούμε να υποστηρίξουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό χρηστών. «Έχουμε ήδη 38.000 εγγεγραμμένους μαθητές και φοιτητές σε 157 χώρες, σε ημερήσια βάση», τόνισε. Αναφέρθηκε, επίσης, στην προβολή της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με στόχο την ανάδειξη της καθολικότητας της γλώσσας μας.  Τελευταία, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντική πρωτοβουλία, στην οποία αναφέρθηκε, ήταν η καμπάνια «Study In Greece», η οποία στοχεύει στην προώθηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου, μεταξύ των οποίων και ένας μαθητής κινεζικής καταγωγής, επεφύλαξαν μία πολύ όμορφη έκπληξη στον κ. Χρυσουλάκη, όταν ένας ένας σηκώνονταν κρατώντας χειρόγραφες κάρτες με ελληνικές λέξεις, όπως «ελευθερία», «δημοκρατία», «αγάπη», «φιλότιμο», «ειρήνη» και «φιλία». Ο Γενικός Γραμματέας επαίνεσε τον ζήλο τους για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και δεσμεύτηκε να στηρίξει τις δράσεις του σχολείου που προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό.

Αφήστε μια απάντηση