Ειδήσεις Εκκλησιαστικά Νέα Ομογένεια

Εκοιμήθη ο δικός μας πρώην Αξώμης Πέτρος

 

Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε την κοίμηση του Μητροπολίτου Καισαρείας της Αφρικής και πρώην Αξώμης κυρού Πέτρου χτες, 24-11-20.

Οι Καϊρινοί τον γνωρίσαμε από κοντά ως τιτουλάριο Επίσκοπο Βαβυλώνος από το 1972 μέχρι το 1979 στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Καΐρου. Με την πραότητά του και τον θερμό του λόγο είχε κερδίσει τις καρδιές όλων. Εμείς τότε που ήμασταν παιδιά, στο δημοτικό, μας υποδεχόταν με ανοιχτές τις αγκάλες και πάντα ήρεμος και με χαμόγελο μας έλεγε τι έπρεπε να κάνουμε αλλά ταυτοχρόνως  μας εξηγούσε όλα τα βήματα της Θείας Λειτουργείας ώστε να μαθαίνουμε και να την καταλαβαίνουμε. Αν κάποιο παππαδάκι έκανα κάποια ζημιά, έλεγε δεν πειράζει όλα διορθώνονται.

Στις 30 Νοεμβρίου 1979 χαρμολύπη για εμάς τους Έλληνες του Καΐρου. Χαρά γιατί εξελέγη Μητροπολίτης Αξώμης και λύπη που θα τον αποχωριζόμασταν.

Η Α. Θ. Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ πληροφορήθηκε την κοίμηση του κυρού Πέτρου ενώ βρισκόταν σε ποιμαντική επίσκεψη στο Κισούμου της Κένυας, όπου και τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Η κηδεία του αειμνήστου Μητροπολίτου θα γίνει την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020, στον Ιερό Ναό Παναγίας Μαρμαριωτίσσης (Χαλανδρίου). Την Α.Θ.Μ. θα εκπροσωπήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ.

Καλό Παράδεισο αγαπημένε μας Γέροντα.

Λίγα λόγια για στον Σεβασμιώτατο:

Ο κατά κόσμο Γεώργιος Γιακουμέλος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1932.

Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1955 και Πρεσβύτερος το 1956.

Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Ελασσώνος από το 1956 μέχρι το 1965. Το 1970 εισήλθε στον κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Στις 17 Δεκεμβρίου 1972 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Βαβυλώνος.

Διετέλεσε Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου από το 1972 μέχρι το 1979.

Στις 30 Νοεμβρίου 1979 εξελέγη Μητροπολίτης Αξώμης.

Διετέλεσε Πατριαρχικός Έξαρχος της Μητροπόλεως Κένυας από το 1996 μέχρι το 1997. Διετέλεσε επίσης τοποτηρητής του Πατριαρχικού θρόνου το 2004.

Στις 27 Οκτωβρίου 2004 ορίστηκε Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Γέροντος.

Στις 26 Νοεμβρίου 2018 παραιτήθηκε.

Την ίδια ημέρα εξελέγη τιτουλάριος εν τιμητική ενεργεία Μητροπολίτης Καισαρείας της Αφρικής.

Αφήστε μια απάντηση