Κύπρος

Συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

 

O Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, προέβη σήμερα, 16-11-21, στην ακόλουθη δήλωση προς τα ΜΜΕ:

«Το Συμβούλιο απασχόλησε μια σειρά σημαντικών θεμάτων σε σχέση με την Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ.

Είχαμε μια μακρά ανταλλαγή απόψεων για τη Στρατηγική Πυξίδα, έγγραφο που αποτελεί ορόσημο για τις δράσεις της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία. Ταχθήκαμε υπέρ της ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι, η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου απειλεί τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Συζητήσαμε και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη Συντονισμένη Θαλάσσια Παρουσία. Υποδείξαμε τη σημασία για πιο ενισχυμένη ναυτική παρουσία της ΕΕ στην  Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό την διασφάλιση της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία συμμετέχουν ήδη σε κοινές ασκήσεις στο πλαίσιο τετραμερούς μηχανισμού.

 

 

Στην παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ θα ταχθούμε υπέρ μιας αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας ΕΕ – ΝΑΤΟ, η οποία θα πρέπει να εδράζεται στις συμφωνημένες αρχές και τις κοινές διακηρύξεις των δυο οργανισμών.

Επιπλέον συζητήσαμε την ενίσχυση της στήριξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας προς τα κράτη μέλη όσον αφορά την καινοτομία. Επίσης εγκρίθηκε και ο  Προϋπολογισμός του οργανισμού για το 2022.

Πραγματοποίησα τέλος διμερή συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογο μου. Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διμερείς μας σχέσεις καθώς επίσης και τις προτεραιότητες της επερχόμενης Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

 

 

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ εξέτασαν τρέχοντα ζητήματα στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ. Σε κοινή συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών συζήτησαν χθες το πρώτο προσχέδιο του εγγράφου της Στρατηγικής Πυξίδας.  Κατά τη σημερινή συνάντηση, υπό την ενότητα των τρεχουσών εξελίξεων, ο Ύπατος Αντιπρόσωπος κ. Josep Borrell προέβη σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη Συντονισμένη Θαλάσσια Παρουσία, τη Στρατιωτική Κινητικότητα και την παρούσα κατάσταση των προγραμμάτων της PESCO. Επιπλέον οι Υπουργοί Άμυνας εξέτασαν τρόπους επαύξησης της αποτελεσματικότητας σε συγκεκριμένους τομείς των εκπαιδευτικών αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εργασίες του Συμβουλίου ολοκληρώνονται με γεύμα εργασίας, στο οποίο οι Υπουργοί Άμυνας, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, θα ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με το πλαίσιο συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ και την πιθανότητα μιας νέας κοινής διακήρυξης.

Τις εργασίες του Συμβουλίου προηγήθηκε σήμερα το πρωί συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EOA). Πραγματοποιήθηκε επίσης η υπογραφή των Τεχνικών Διευθετήσεων (Surface & Air) στο πλαίσιο του Προγράμματος του ΕΟΑ “Cross Border Movement Permission”.  Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Πετρίδης είχε χθες διμερή συνάντηση με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κα Florence Parly.

https://mod.gov.cy

 

Αφήστε μια απάντηση