Ομογένεια

Συμπαράσταση στην ελληνική ιστορική Ομογένεια της Ουκρανίας

 

Εμείς οι Έλληνες Απόδημοι, μέλη των Οργανώσεων ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ στο Εξωτερικό, παρακολουθούμε με αγωνία την συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της Ουκρανία και θλιβόμαστε απεριόριστα για τις συνεχιζόμενες απώλειες ανθρώπινων ζωών, για τις καταστροφές και για το νέο προσφυγικό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εμείς, που ως έθνος γνωρίσαμε τι σημαίνει πόλεμος, διωγμός και προσφυγιά, που η Μικρασιατική Καταστροφή και η τραγωδία της Κύπρου είναι ακόμα νωπές στη μνήμη μας, βλέπουμε ξανά να απειλείται η ύπαρξη της ιστορικής Ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία.

Στάρι Κριμ, Σαρτανά, Μάγκους, Κριμινόφκα, Ουρζούφ, Γράτιντα, Μαριούπολη, Οδησσός, Χάρκοβο, Μελιτόπολη και δεκάδες άλλα μέρη που έχουν ελληνική ψυχή, που διατηρούν ελληνικά σχολεία και εκκλησίες, που μιλούν το ελληνικό ιδίωμα της Αζοφικής, θρηνούν δεκάδες νεκρούς και εξαφανίζονται κάτω από τα συντρίμμια του πολέμου.

Είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε και να συναντήσουμε από κοντά τους Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής, την εποχή που το ελληνικό κράτος δημιουργούσε θεσμούς και δίκτυα στήριξης και υποστήριξης της Διασποράς, όταν δηλαδή, λειτουργούσε το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, μη αντιλαμβανόμενες την στρατηγική σημασία των δυο θεσμών, τους υποτίμησαν και τους απαξίωσαν.

Εμείς, οι Έλληνες Απόδημοι και Ομογενείς, ζητούμε από τον Πρωθυπουργό να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να μπορέσουν οι Ομογενείς μας στην Αζοφική να μετακινηθούν με ασφάλεια μακρυά από τις εστίες πολέμου και όσοι από αυτούς φτάνουν ως πρόσφυγες στην ιστορική τους Πατρίδα, την Ελλάδα, να αγκαλιαστούν με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολεμικές ενέργειες του Ρώσου Προέδρου, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους Ουκρανούς πολίτες και στους Ομογενείς μας και ευχόμαστε σύντομα να πρυτανεύσει η λογική και να σταματήσει ο πόλεμος.

 

Κατερίνα Αυξεντίου

Γραμματέας Τομέα Απόδημου Ελληνισμού

Άγγελος Χαρίτου, Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Αυστραλίας

Λάμπρος Λαμπρογιάννης, Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Αγγλίας

Βησσαρίων Κλεισούρας, Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Γερμανίας

Μανώλης Χριστοδουλάκης, Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Αμερικής

Αντώνης Ανδριάς, Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Κύπρου

Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Γαλλίας

Βασίλης Χαβουζούδης, Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Βελγίου

Σοφία Παπανδρέου, Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Καναδά

Γιώργος Δεμιρτζόγλου, Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Σουηδίας

Μέλη Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από τον Απόδημο: Γιώργος Αγγελόπουλος (Αυστραλία), Αθανάσιος Σωτηρίου (Γερμανία),  Σπύρος Γαρυφάλλης (ΗΠΑ), Μαρίνα Ντούσκα (Γερμανία)

 

Αφήστε μια απάντηση