ΠΑΛΙΑτζούρες

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ , Β’ μέρος

 

Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος *

Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αλεξάνδρειας Greek Nautical Club of Alexandria: ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, ΜΕ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΟΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΣ ΕΛ ΝΤΙΝ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 1959.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1909 το όνειρο της ιδρυτικής ομάδας του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας έγινε πραγματικότητα με την τελετή εγκαινίων του εντευκτηρίου του Ε.Ν.Ο.Α στην παραλία του Ρας Ελ Ντιν. Την ιστορία της ίδρυσης του την αναφέρμαε στο πρώτο μέρος της δημοσίευσης μας με την ιστορία του εμβληματικού Ομίλου των Αιγυπτιωτών .

 

 

Δημοσιεύματα της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αναφέρουν ήδη απο το 1926 ανάγκη πιθανής μεταστέγασης του, όπως και όλων των ναυτικών ομίλων,  που λόγω της γειτνίασης τους με τα ανάκτορα υπήρχε η σκέψη να απαιτηθεί η μετακίνηση τους σε άλλη περιοχή για να συμπεριληφθεί ο , ως τότε,  κατεχόμενος χώρος  στον περίβολο των ανακτόρων.

Χρειάστηκε να περάσουν περισσοτερες από τρεις δεκαετίες για να προκύψει  εντέλει η αναγκη μετατέγασης των Νεωσοίκων του Ομίλου. Στις 8 Αυγούστου 1958 έλαβε χώρα η τελετή θεμελίου λίθου των Νεωσοίκων, στον χώρο που βρίσκονται σήμερα, παραπλεύρως του κάστρου του Κάιτ Μπέη, πρωτοστατούντος του Ζακαρία Μόχι Ελντίν, φιλέλληνα  υπουργού Εσωτερικών της Αιγύπτου και Προέδρου της Αιγυπτιακής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας. Η τελετή έλαβε χώρα με την ευκαιρία των Παναιγυπτίων αγώνων κωπηλασίας στους οποίους έλαβε μέρος και ο Ε.Ν.Ο.Α συμβολικά για να μη λείψουν τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας.

 

 

Στις 24 Οκτωβρίου 1958 καλούνται τα μέλη του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας σε έκτακτη γενική συνέλευση 27 Οκτωβρίου 1958 στην αίθουσα του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αλεξανδρείας που βρισκόταν στην οδό Σταμπούλ 9,  με μοναδικό θέμα της Ημερήσιας Διάταξης την τελική έγκριση δαπάνης ανεγέρσεως των Νεωσοίκων Στην ανακοίνωση που υπέγραφαν ο Β.Ι. Μαγκανάρης ως Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Α και ο Ι. Στρατής ως γενικός γραμματέας, υπήρχε η πρόβλεψη σε περίπτωση μη απαρτίας να αναβληθεί η γενική συνέλευση για τις 3 Νοεμβρίου. Όπως κι έγινε τελικά.

 

 

Στη συνέλευση που παραβρέθηκε και ο Γενικός Πρόξενος Αλεξάνδρειας Θ. Μπάιζος, ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Α  εξιστόρησε το θέμα της ανέγερσης και διάφορα εμπόδια που αντιμετώπισε το Δ.Σ. Ο αρχιτέκτονας Μ. Βογιατζής εκπόνησε τα σχέδια και ως μηχανικός του έργου  μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό, επιλέχθηκε ο Σαχμπάζ και το ύψος του προϋπολογισμού ανήλθε σε 14.000 λίρες που ζητήθηκε να εγκρίνει η συνέλευση με την προϋπόθεση ότι θα καλυφθεί αυτό από τα τακτικά έσοδα του Ομίλου. Η συνέλευση ενέκρινε τις ενέργειες του Δ.Σ και ως χρόνος ολοκλήρωσης του έργου , ορίστηκε περίοδος 6-8 μηνών.

Λίγες ημέρες μετά, στις 16 Νοεμβρίου 1958 ετελέσθη ο αγιασμός των θεμελίων των Νέων Νεωσοίκων του Ε.Ν.Ο.Α. στο Αμφούσι παρουσία πολλών μελών Ομίλου. Παρέστησε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Παρθένιος, ο Γενικός Πρόξενος Θ. Μπάιζος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ιμπραημίας Γ. Δημητρίου, εκ μέρους της Ε.Κ.Α ο κοινοτικός επίτροπος Κ. Σάνδης, ο πρόεδρος της Α.Ε.Ε.Α Μ. Μπενάκης, αντιπρόσωποι συλλόγων, προσκόπων κ.α.

 

 

Στις αρχές Μαϊου του 1959,  στην ετήσια λογοδοσία του Προέδρου του Ε.Ν.Ο.Α, αναφέρθηκαν οι λεπτομέρειες της κατασκευής , της πορέιας των έργων και τα έξοδα που απαιτήθηκαν. Αποδόθηκαν ευχαριστίες στον Οίκο Χωρέμη, στον Οίκο Κοράκη, Καλογήρου, Μαυρέλλη και σία, στη διευθυνση της Φαμηλιάδου Σχολής, που βοήθησαν στη στέγαση των υλικών του υπό μεταφοράν Ομίλου.  Ευχαρίστησε ακόμα τον Οίκο Αδερφών Κοντομίχαλου για τη δωρεά του , για την οποία μάλιστα ανακηρύχθηκαν ευεργέτες του Ομίλου, τον Οίκον Λ.Π. Χαλκούση για την έκπτωση  στο τιμολόγιο ξυλείας , τον Σπύρο Γενίσαρλη για την έκπτωση στο κόστος μεταφοράς που προσέφερε αλλά και όλα τα μέλη για τις δωρεές τους. Αναφέρθηκε επίσης στα στατιστικά  μελών του έτους, σημειώνοντας οτι στις 31 Δεκεμβρίου 1958 ο όμιλος αριθμούσε 555 μέλη. Ο Όμιλος είχε κατακτήσει την ίδια χρονιά 62 κύπελλα και 7 Πλάκες. Τα οικονομικά του Ομίλου επίσης με την αύξηση των συνδρομών και την έγκαιρη τακτοποίηση των οφειλών από τα μέλη, επέστρεφαν σε ομαλότητα.

 

 

Αρχές Ιουνίου του 1959 επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ομίλου ο αντιναύαρχος Π. Λάππας, στρατιωτικός αρχηγός του βασιλικού οίκου και Πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας , με συνοδεία επισήμων , επιθεώρησαν το έργο που ήταν σχεδόν έτοιμο και μίλησαν επαινετικά γι’αυτό το “στολίδι της Μέσης Ανατολής”.

 

 

 Στις 30 Ιουνίου 1959 άρθρο του Ταχυδρόμου, υιπό τον τίτλο “Εντός ολίγων προσεψών ημερών, αρχίζει η λειτουργία των νέων νεωσοίκων του Ε.Ν.Ο.Α. Η ανέγερσις των εστοίχισε περί τας 15 χιλιάδας λίρας. Σημειούται αθρόα εγγραφή νέων μελών”. Δημοσιεύει μάλιστα φωτογραφία με τους μεγαλοπρεπείς νεωσοίκους του Ε.Ν.Ο.Α στο Κάιτ Μπέη, όπως φαίνονται από την πλευρά της πόλης. Ήδη είχαν μεταφερθεί και τοποθετηθεί στις θέσεις τους 23 σκάφη κι ερμάρια, που δόθηκαν κατα προτεραιότητα στα παλαιά μέλη. Ο δημοσιογράφος  Νίκος Περάκης που υπέγραφε το άρθρο, προέβλεπε πραγματική κοσμοσυρροή δεδομένου ότι στην τελευταία γενική συνέλευση του ομίλου εγκρίθηκαν 202 νέες αιτήσεις μελών. Υπήρχε μάλιστα η  σκέψη να αποκλειστούν γι αυτόν τον λόγο οι επισκέπτες και να επιτρέπεται η είσοδος αυστηρά σε μέλη μόνο και κατ εξαίρεση σε Έλληνες  άλλων κοινοτήτων της Αιγύπτου ή του εξωτερικού.

 

 

Το ισόγειο των νέων νεωσοίκων καταλαμβάναν  η αποθήκη των σκαφών και τρία δωμάτια που προορίζονταν για γραφεία του Ομίλου, που θα καταργούσαν το γραφείο που διατηρούσε ο Ε.Ν.Ο.Α στην πόλη, για αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ και εγκαταστάσεις ζεστού νερού στο τρίτο.

Στον πρώτο όροφο  προβλεπόταν η λειτουργία άνετων  αποδυτηρίων ανδρών και γυναικών και η διάθεση της βεράντας όπου θα επιτρεπόταν η παραμονή αθλητών  με μαγιό και σορτς.

Μπροστά στο κτίριο θα υπήρχε και η βεράντα που θα εξυπηρετούσε τα μέλη.

 

 

Στον δεύτερο όροφο , μια μεγάλη αίθουσα με παράθυρα χαμηλού ύψους με θέα προς τη Μεσόγειο και μια βεράντα από την πλευρά της θάλασσας ως συνέχεια του χώρου που προβλέπονταν για χοροεσπερίδες κι εντευκτήριο.

Το κυλικείο ανέλαβε ο Βασ. Χατζηκώστας και σύμφωνα με το συμβόλαιο προβλεπόταν τιμές ιδιαίτερα προσιτές. Για παράδειγμα αναφέρεται η αξία ενός πλήρους γεύματος που θα στοίχιζε περίπου 25 γρόσια διατίμησης.

 

 

Τελικά ο αγιασμός του Ε.Ν.Ο.Α πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου 1959, οχτώ μήνες μετά τη γενική συνέλευση όπως πολύ σωστά είχε προβλεφθεί.Στις 5 το απόγευμα πλήθος κόσμου παρακολουθησε την τελετη του αγιασμού, μεταξύ ατών ο γενικός πρόξενος θ. Μπάιζος, ο πρόξενος Σόλων Κοντουμάς,ο νομικός σύμβουλος της πρεσβείας Γ. Μητσιάλης, ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Α Αρ. Μυλωνάς, ο πρόεδρος της Τ.Ε.Α ΣΕΓΑΣ Χρ. Βορλόου, ο πρόεδρος της Α.Ε.Ε.Α, Μ. Μπενάκης, ο  Πρόεδρος των αποφοίτων Βασ. Μπενάκης, ο πρόεδρος της Λέσχης ,Φλασάκης κ.α

 

 

Μετά τον αγιασμό που έγινε στο προαύλιο των λέμβων όλοι επισκέφθηκαν τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις δίνοντας συγχαρητήρια στο Δ.Σ του Ε.Ν.Ο.Α

Από τότε πέρασαν 62 χρόνια. Πρόεδροι ,μέλη του Δ. Σ, μέλη του Ε.Ν.Ο.Α, ήρθαν και παρήλθαν. Ο Αιγυπτιώτης ελληνισμός εγκατέλειψε την επόμενη δεκαετία τη χώρα του Νείλου, στερώντας αθλητές  και ο εναπομένων έφθινε χρόνο με το χρόνο. Αλλά το διαμάντι της Ελληνικής Αλεξάνδρειας συνεχίζει να λάμπει, πρόσφατα ανακαινισμένος στις μεσογειακές ακτές της Αιγύπτου, με 267  Έλληνες να τον υποστηρίζουν ως εγγεγραμμένα μέλη, σχεδόν οι μισοί από τις ίδιες μέρες του 1958. Καταφέρνει να κερδίζει ακόμα διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες και φιλοξενώντας πλήθος Αιγυπτειωτών που επιστρέφοντας βρίσκουν την παλιά του αίγλη , την ίδια πανέμορφη θέα στη Μεσόγειο και στην πόλη της Αλεξάνδρειας σε ένα ιδιαίτερα προσεγμένο περιβάλλον με ελληνική ατμόσφαιρα.

 

 

Μόλις πριν  ένα μήνα η δυναμική κ. Λιλίκα Θλιβίτου επανεξέλεγη Πρόεδρος του εξαμελούς Δ.Σ για μια τετραετία , Αντιπρόεδρος ο κ. Ιωάννης Κόντης, ο κ. Άρη Μαρκοζάνης  Υπευθυνος εφορία αθλητικών  του ΕΝΟΑ και λοιπά μέλη την κ. Μαρία Παυλιδου, τον κ.  Δημητριο Καλομοιράκη και τον κ. Κώστα Μαρμαρά.

 

 

Με αυτό το δεύτερο και τελευταίο μέρος για το ιστορικό σωματείο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξάνδρειας, αποχαιρετούμε το 2021 κι ευχόμαστε η ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού να συνεχίζει να φωτίζει και να φωτίζεται…

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

 

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

Αφήστε μια απάντηση