Ελλάδα

ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ  με την Γιώτα Ζαγγανά

 

Οι Ομάδες Στήριξης είναι μία πρωτοβουλία με σκοπό να δημιουργείται ένα υποστηρικτικό δίκτυο μέσα από δίωρες συναντήσεις σε θέματα που μας απασχολούν και μας δυσκολεύουν στη διαχείριση τους.

Πώς μιλάμε για τα προβλήματα που βασανίζουν την ψυχή μας;

Πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Γιατί φοβόμαστε να μιλήσουμε για τα σκοτάδια μέσα μας;

Άνθρωποι που βιώνουν στρεσογόνες καταστάσεις, με τη βοήθεια των  επιστημονικών  συνεργατών μας , με προτάσεις για εναλλακτικούς τρόπους  αντιμετώπισης,  με πρακτικές συμβουλές, σε μία ομάδα που επιχειρεί να ρίξει λίγο φως, να δώσει μια ανάσα ανακούφισης, να προσεγγίσει ζητήματα ψυχικής υγείας  και να μιλήσει ανοιχτά.

Να απαλύνει, να ανακουφίσει, να ακούσει, να στηρίξει, να απλώσει το χέρι με θάρρος, ενσυναίσθηση  και κατανόηση.

Μέσα από τις Ομάδες Στήριξης επιχειρούμε να φτιάξουμε μια παρέα συνεργασίας, κατανόησης, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Να μιλήσουμε ανοιχτά, να ανοίξουμε ένα μικρό παράθυρο σε αυτά που μέσα μας φαντάζουν τόσο αφόρητα και δύσκολα. Να γίνουμε ο καθρέφτης του εαυτού μας, ο καθρέφτης του αγαπημένου μας, του παιδιού μας, της μητέρας μας, του κολλητού μας, του συναδέλφου μας.

Να μοιραστούμε  μία κουβέντα με “φίλους”, να αφουγκραστούμε την ψυχή μας, να μάθουμε ίσως κάτι που δεν ξέραμε για μας τους ίδιους, να γαληνέψουμε τις εσωτερικές μας φουρτούνες, όσο μπορεί και όσο θέλει ο καθένας από μας.

Οι Ομάδες Στήριξης είναι μια πρωτοβουλία της Γιώτας Ζαγγανά η οποία οργανώνει και συντονίζει δίωρες συναντήσεις στον Ιανό με θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία.

Παράλληλα, στη σελίδα των Ομάδων Στήριξης, υπάρχουν podcast, τα οποία κατά κύριο λόγο έγιναν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, διάστημα το οποίο επιβάρυνε την ψυχολογία όλων μας, καθώς οι φόβοι γιγαντώθηκαν και ζήσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση.

Οι συναντήσεις φέτος, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών γίνονται μέσω livestraming στο κανάλι του Iανού και μέσω facebook αντίστοιχα.

Στις ομιλίες, αναλόγως με τη θεματολογία, συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της ψυχικής υγείας, εναλλακτικοί θεραπευτές, αλλά και άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό, αθλητικό χώρο οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας το προσωπικό τους βίωμα, λειτουργώντας με το τρόπο αυτό παρακινητικά για τους ανθρώπους που μας παρακολουθούν και για όλους όσοι φοβούνται να επικοινωνήσουν δικές τους προσωπικές δυσκολίες.

Εκείνο που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι έχει δημιουργηθεί, μέσω των Ομάδων Στήριξης,  ένας κύκλος ανθρώπων που διαθέτουν προσωπικό χρόνο, επιστημονική γνώση και ευήκοα ώτα για όλους όσοι χρειάζονται βοήθεια, καθοδήγηση ή απλά ενημέρωση.

Αφήστε μια απάντηση