Κύπρος

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ Κύπρου  σχετικά με το περιστατικό κατάληψης Ελληνικών Δεξαμενόπλοιων

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει έντονη ανησυχία για το περιστατικό που έλαβε χώρα την Παρασκευή 27 Μαΐου στον Κόλπο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες δύο πετρελαιοφόρα πλοία με ελληνική σημαία, καταλήφθηκαν σε διεθνή ύδατα από ένοπλες δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Στο πλήρωμα του ενός πλοίου περιλαμβάνεται και ένας Κύπριος υπήκοος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις ελληνικές αρχές για διαχείριση του όλου ζητήματος, περιλαμβανομένης και της προξενικής του διάστασης. Συγκεκριμένα, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη προβαίνει σε διαβήματα προς τις Ιρανικές αρχές για άμεση επίλυση του όλου θέματος. Παράλληλα έχουμε επικοινωνήσει με την οικογένεια του Κύπριου ναυτικού με την οποία θα παραμείνουμε σε ανοικτή επικοινωνία.

Επιπρόσθετα, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Τεχεράνη έχει ζητήσει με τη μορφή του κατεπείγοντος συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για να λάβει εξηγήσεις και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, να ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πλήρωμα και συγκεκριμένα ο Κύπριος υπήκοος και να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της ομηρίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την επίθεση στα ελληνικά δεξαμενόπλοια, η οποία αποτελεί παράβαση του Διεθνούς Δικαίου καθώς και των κανόνων διεθνούς ναυσιπλοΐας και καλεί για άμεση απελευθέρωση των πλοίων και του πληρώματος.

 

Αφήστε μια απάντηση