Αφιέρωμα στον Νίκο Καπετανίδη
Χαιρετισμός Σάββα Αναστασιάδη στην Εκδήλωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.
Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε,
Ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Ποντίων εσάς, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, καθώς και τους προέδρους και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων όλων των Ενώσεων Συντακτών της χώρας για την αποδοχή του αιτήματός μας να ανακηρυχθεί η 21η Σεπτεμβρίου ημέρα μνήμης του εθνομάρτυρα εκδότη και δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη.
Οι Πόντιοι, ανθεκτικοί και πεισματάρηδες, είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στον αγώνα για δικαίωση των αδικοχαμένων και η ετήσια απόδοση τιμής στη μνήμη του Νίκου Καπετανίδη θα προστεθεί στην προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη και το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.
Η καθιέρωση ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων το 1994 από τη Βουλή των Ελλήνων κατάντησε στη συνέχεια μία ανιαρή εθιμοτυπία χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Τη μνήμη και το αίτημα κράτησαν ζωντανά όλα αυτά τα χρόνια, οι ποντιακοί σύλλογοι, οι ομοσπονδίες, επιφανείς και απλοί Πόντιοι.
Το 2014 η Ελληνική Πολιτεία λίγο έλειψε να ποινικοποιήσει κάθε αναφορά στη Γενοκτονία, κάτι που θα σήμαινε την ντεφάκτο κατάργησή της.
Τότε αναλάβαμε πρωτοβουλία 38 βουλευτές της ΝΔ και αποτρέψαμε τη δυσάρεστη εξέλιξη.
Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα άλλαξαν.
Τα ποντιακά ζητήματα έχουν φωνή και έκφραση στη Βουλή και στην κυβέρνηση.
Για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2019, από το βήμα διεθνούς συνεδρίου που διεξήχθη εδώ στον ίδιο χώρο, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, μίλησε για γενοκτονία και αγώνα για διεθνοποίηση και παγκόσμια προβολή του ζητήματος και προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της Τουρκίας.
Το ίδιο επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία , προκαλώντας την ίδια αντίδραση της Άγκυρας.
Και για πρώτη φορά έχουμε πρόεδρο της Βουλής ο οποίος στηρίζει χωρίς κομματικές ή άλλες διακρίσεις κάθε ποντιακό θέμα που του τίθεται.
Κύριε πρόεδρε, αγαπητέ Κωνσταντίνε Τασούλα, όλοι οι Πόντιοι αναγνωρίζουμε την προσφορά σας, σας ευγνωμονούμε γι’ αυτό και προσωπικά, εκ μέρους όλων των Ποντίων, σας ευχαριστώ που δεχτήκατε να είστε ο κεντρικός ομιλητής στην αποψινή εκδήλωση.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι.
Ο Νίκος Καπετανίδης πέρα από σύμβολο πίστης στην ελευθερία του Τύπου, δημοκρατίας και φλογερού Έλληνα πρέπει να αποτελέσει και σύμβολο ενότητας των Ποντίων και του έθνους.
Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική τραγωδία, τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στον περίγυρό μας και η θυσία του ΝΚ πρέπει να μας παραδειγματίζουν.
Η Ιστορία πρέπει να μας διδάξει.
Να διδαχθούμε από το παρελθόν για να διαφυλάξουμε το μέλλον.
Αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν θα θυμηθούμε ότι:
Η πρώτη, η δεύτερη και η τρίτη γενιά των Ποντίων προσφύγων που βίωσαν τον στιγματισμό και τον αποκλεισμό, έδωσαν ενωμένοι τους αγώνες της επιβίωσης, της ενσωμάτωσης, της αποδοχής και της κοινωνικής καταξίωσης και τους κέρδισαν.
Σε εμάς και στις επόμενες γενιές απομένει να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα της διεθνούς αναγνώρισης και να τον κερδίσουμε.
Σε αυτήν την προσπάθεια και σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.
Οι συνθήκες είναι καλύτερες από ποτέ.
Έχουμε την κυβέρνηση μαζί μας.
Έχουμε σύμμαχο τη Βουλή.
Είναι ευνοϊκή η διεθνής συγκυρία.
Το άδικο ξεψύχισμα του Νίκου Καπετανίδη και όλων των αδικοχαμένων θα μας ενώνει, θα μας δυναμώνει και θα μας οδηγεί.