Ομογένεια

«Αλεξάνδρεια Πόλη Ευλογημένη και Αμαρτωλή»

 

Στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε  η εκδήλωση «Αλεξάνδρεια Πόλη Ευλογημένη και Αμαρτωλή» με κείμενα του κ. Ιούλιου Κέρπη, φιλόλογου – λογοτέχνη και της κ. Μάρως Φιλίππου, ιστορικό μουσικής – συγγραφέα.

««Για όλους εμάς που φιλοδοξούμε ν’ αποκαλούμαστε Αλεξανδρινοί , η φήμη της πόλης που μας συνοδεύει αιώνες τώρα, έρχεται να δικαιώσει την υπερηφάνεια μας και να τονώσει πιότερο την πολιτιστική μας προέλευση.   ΄΄Αλεξανδρινοί΄΄-΄΄Αλεξανδρείς΄΄-το ΄΄Γένος Αλεξανδρινόν΄΄, οι εθνικοί μας τίτλοι εμπλουτισμένοι με το φως της Γνώσης και του αλεξανδρινού ήλιου.»

 

 

Με αυτές τις φράσεις ξεκίνησε ο Ιούλιος να μας παρουσιάζει την Αλεξάνδρεια, όπου συναντήθηκαν οι ιδεολογίες της Ανατολής και της Δύσης και έγινε το λίκνο όλων των μεγάλων πολιτισμών και διανοιών του αρχαίου κόσμου συγκεντρώνοντας τα βλέμματα πολλών γενεών σοφών, φιλοσόφων, ποιητών και εφευρετών.

Μέσα από τα κείμενα της Μάρως και του Ιούλιου ακούσαμε άγνωστες πτυχές της Δυναστείας των Πτολεμαίων, της Κλεοπάτρας, του Καρακάλλα, της Υπατίας και τη σύνδεση της με την Αλεξανδρινή Αγία Αικατερίνη. Όλες αυτές οι πληροφορίες επισφραγίζουν ότι η Αλεξάνδρεια ήταν προορισμένη να διαπρέψει.

 

 

Θεωρώ ότι η συμβουλή του Αλεξανδρινού φιλόσοφου Πλωτίνου  ΄΄Δώσε δύναμη στον εαυτό σου και φιλοσόφησε και το θείο που υπάρχει μέσα σου, ανύψωσε το΄΄, κυριάρχησε στο πνεύμα των Αιγυπτιωτών που μεγαλούργησαν σε όλο τον κόσμο.

Η εκδήλωση έκλεισε μελωδικά από μέλη της χορωδίας του Συνδέσμου υπό τη δ/νση και με συνθέσεις του μαέστρου Γιάννη Λαζαρίδη σε στοίχους του Κ.Π. Καβάφη και Ν. Νικηταρίδη. Συμμετείχε η κ. Χριστίνα Ρόκου, Μαέστρος Χορωδιών – Μουσικός Σοπράνο.

 

 

Κείμενα διάβασαν η κ. Αγγελική Βλαχάκη, φιλόλογος και ο Πάνος Κατέρης , σκηνοθέτης – ηθοποιός. Την τεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Τάκης Σφακιανόπουλος.

 

 

Με τη λήξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, παρέδωσαν στους συμμετέχοντες αναμνηστικά διπλώματα και έστειλαν θερμές ευχαριστίες στην κ. Φιλίππου.

 

Αφήστε μια απάντηση