Ειδήσεις Ελλάδα

Εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο Τόμας Μπαχ ο ανανεωμένος φωτισμός του Παναθηναϊκού Σταδίου

 

Τα εγκαίνια του ανανεωμένου φωτισμού του Παναθηναϊκού Σταδίου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 29 Μαρτίου σε μία μικρή αλλά συμβολική τελετή την οποία παρακολούθησαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.
Η απόφαση για την ανανέωση του φωτισμού του Παναθηναϊκού Σταδίου λήφθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και πλέον με τον ανανεωμένο φωτισμό το Καλλιμάρμαρo θα λάμπει ακόμα πιο έντονα στο μακραίωνο ταξίδι του στο χρόνο και την ιστορία της Αθήνας.
Η δημοφιλής τραγουδίστρια Μonica άνοιξε την εκδήλωση ερμηνεύοντας με τη συνοδεία πιάνου το τραγούδι της Saving the world ενώ ακολούθησε η παρουσίαση του ανανεωμένου φωτισμού με τον Πρόεδρο Τόμας Μπάχ να δίνει το σύνθημα με τα λόγια του Πιερ ντε Κουμπερτέν “Ο Ολυμπισμός να δώσει το φως”.
Στην εκδήλωση που τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλά και έγινε χωρίς την παρουσία κοινού, παρέστησαν επίσης, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Χρυσάνθη Βαγενά και από την ΕΟΕ, ο Αντιπρόεδρος Στέλιος Αγγελούδης, ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης, ο Κοσμήτορας του Καλλιμάρμαρου Αντώνης Νικολόπουλος και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος επισήμανε: «Το ιστορικό αυτό στάδιο αποτελεί τη γέφυρα των αγώνων της αρχαιότητας με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, διατηρώντας τη διαχρονικότητα και την οικουμενικότητα τους μέσα στο αέναο ταξίδι του χρόνου.
Η κληρονομιά λοιπόν που εμπιστεύτηκε ο Ζάππας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι μεγάλη κι έχουμε καθήκον εμείς οι νεότεροι να τη διαφυλάξουμε. Ταυτόχρονα είναι χρέος μας να συνεχίσουμε ν’ αναδεικνύουμε την ιστορικότητα του Σταδίου, το ρόλο, τη σημασία και την απαράμιλλη ομορφιά του.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο νέος φωτισμός που εγκαταστήσαμε και εγκαινιάσαμε πριν από λίγο προσφέροντας ακόμα περισσότερο φως στο ιστορικό μνημείο μας στο κέντρο της Αθήνας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που όλοι μαζί αποφασίσαμε την ανανέωση του φωτισμού του Καλλιμάρμαρου, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της ιδέας που μας γεμίζει με υπερηφάνεια. Όχι μόνο γιατί αναδεικνύεται και πάλι αυτό το ιστορικό μνημείο, αλλά και γιατί, όπως επιτάσσουν οι καιροί, με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουμε και εμείς μειώνοντας τόσο την κατανάλωση ενέργειας όσο και τη φωτορύπανση.
Θέλω να πιστεύω ότι τα νέα φώτα θα συνοδεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την πορεία του Παναθηναϊκού Σταδίου στο μέλλον, φωτίζοντας τις νέες ένδοξες στιγμές που θα έρθουν, όχι μόνο για τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και για την ίδια την πόλη της Αθήνας και την πατρίδα μας».
Ο Πρόεδρος Μπαχ είπε: «Η Ελλάδα γέννησε δύο φορές τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μία στην Αρχαία Ολυμπία και μία εδώ, στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1896. Οι Έλληνες έδωσαν στην ανθρωπότητα το δώρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Μαζί έδωσαν και το δώρο της δημοκρατίας. Με το νέο φωτισμό του Παναθηναϊκού Σταδίου αυτή η κληρονομιά θα γίνει ακόμα πιο λαμπρή και θα φωτίζει τον κόσμο. Βλέποντας αυτό το εμβληματικό μέρος με το νέο φως, αναμιγνύονται  ο πολιτισμός, η ιστορία και η παράδοση με τη σύγχρονη εποχή και με την αποστολή του σημερινού Ολυμπιακού κινήματος. Αυτή η αποστολή είναι να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος μέσω του αθλητισμού. Εκτός από τη λάμψη, με το νέο φωτισμό δίνετε και το παράδειγμα για τεχνολογία που να είναι αλληλένδετη με τη βιωσιμότητα. Είμαστε υπερήφανοι που τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν τον αθλητισμό και το Ολυμπιακό κίνημα σημαντικούς παράγοντες για αειφόρα ανάπτυξη. Aπό σήμερα το Παναθηναϊκό Στάδιο δεν θα είναι εμβληματικό μόνο για την Ολυμπιακή ιστορία αλλά δέσμευση, για ένα καλύτερο μέλλον, με αειφόρα ανάπτυξη, με περισσότερη ειρήνη και με μεγαλύτερη αλληλεγγύη στον αθλητισμό. Ας λάμψει το Παναθηναϊκό Στάδιο στο νέο πνεύμα του Ολυμπισμού».
Στη συνέχεια ο κ. Σπύρος Καπράλος ξενάγησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αίθουσα με όλες τις δάδες και τις αφίσες των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Tην επιμέλεια και την εγκατάσταση του ανανεωμένου φωτισμού είχε ο Γιώργος Τέλλος.

Αφήστε μια απάντηση