Ομογένεια

Μήνυμα του Συντονιστή Εκπαίδευσης, Δρ. Γεωργίου Βλάχου, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

 

Μήνυμα του Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, Δρ. Γεωργίου Βλάχου, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

 

Η Επανάσταση του 1821 είναι η κορυφαία στιγμή της νεότερης Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους. Αποτελεί σταθμό στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού. Ενός Ελληνισμού που εδραίωσε την παρουσία της Ελλάδας στον πολιτικό χάρτη του κόσμου και δε λειτούργησε ποτέ ως δόγμα, σύστημα ή νόμος απαράβατος, αλλά ως ζωή, κίνηση, αναζήτηση, ταξίδι σε θάλασσα ανοιχτή. Όσοι προσπάθησαν να τον περιχαρακώσουν στα περιορισμένα σύνορα του μυαλού τους εξυπηρέτησαν τελικά μόνο την κοντόθωρη αντιληπτική τους ικανότητα και την άμετρη ιδιοτέλειά τους.

Μάρτιος, ο πρώτος μήνας της Άνοιξης, σημαδιακός μήνας για την «άνοιξη», την Αναγέννηση του Γένους που ξεκίνησε Αγώνα μέχρι θανάτου για το υπέρτατο αγαθό, λαών και ατόμων, την Ελευθερία. Διπλή γιορτή, κοσμική και θρησκευτική, καθώς την ίδια μέρα γιορτάζεται η ημέρα του Ευαγγελισμού, δηλαδή του «καλού μηνύματος». Διπλή γιορτή με πολυεπίπεδα αλληλοσυμπληρούμενα μηνύματα.

Με τη φράση «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος. Η ώρα ήλθεν, ω Έλληνες!» άρχιζε η προτρεπτική προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη, του Γενικού Επιτρόπου της Αρχής, δηλαδή της Φιλικής Εταιρείας, τον Φεβρουάριο του 1821. Στη συνέχεια, αναφερόταν αναλυτικά στα δεινά της σκλαβιάς και έκλεινε με τα σημαδιακά λόγια «Είναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον τούτον ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την πατρίδα,…Είς τα όπλα λοιπόν, φίλοι! Η πατρίς μας προσκαλεί».

Ο πόλεμος που αναπτύχθηκε σε πολλά μέτωπα, με πλήθος συγκλονιστικών επεισοδίων και εκδηλώσεων απαράμιλλης ανδρείας και δύναμη ψυχής, έλαβε θρυλικές διαστάσεις στη συνείδηση του Έθνους. Εμψύχωσε και ενέπνευσε τις επόμενες γενιές για απελευθερωτικές εξορμήσεις, για καρτερία και ακάματη αντίσταση σε καιρούς δοκιμασίας.

Σε μια μέρα σαν τη σημερινή ταιριάζουν μόνο χαρούμενα συναισθήματα. Σε μια μέρα σαν τη σημερινή, απαιτούνται όλα τα αποθέματα της μνήμης μας για να ζωντανεύουν τα ουσιαστικά και σημαντικά μηνύματα της εθνικής μας επετείου. Να ζωντανεύουν όλες εκείνες τις εικόνες των ανδραγαθημάτων και των ηρωικών γεγονότων και να γεμίζουν τις καρδιές μας με συγκίνηση, ελπίδα και αισιοδοξία. Ηρωικά γεγονότα που οφείλονται στην Ελληνική ψυχή, η οποία στο βάθος των αιώνων φροντίζει να κρατά όρθια την ιστορική μας αντοχή και ζωντανή την ανάγκη για περαιτέρω πολιτιστική δημιουργία.

Στο κατώφλι λοιπόν της νέας εποχής, γνωρίζοντας την Ιστορία μας, υπερήφανοι για την Ιστορία μας, μπορούμε να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε και την προστασία της πολύτιμης ελευθερίας, αλλά και να διεκδικούμε και να κατακτούμε την ευημερία, την προκοπή, την ωδή στη χαρά που κάθε Έλληνας και Ελληνίδα δικαιούται.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία, παρά αυτή την απίστευτη περιπέτεια που περνάμε δεν μειώνεται, δεν περιθωριοποιείται η εθνική μας επέτειος. Οφείλουμε να την κρατάμε στην καρδιά μας σαν φυλαχτό για να μας βοηθήσει στα επόμενα βήματα που θα είναι βήματα διασφάλισης των όσων πετύχαμε, αλλά και βήματα περισσότερων κατακτήσεων από την ελευθερία προς τη χαρά.

 

Αφήστε μια απάντηση