Εκκλησιαστικά Νέα

Αρχ. Μακάριος: «Το Μυστήριο της Εξομολογήσεως αποτελεί ένα μεγάλο σημείο της αγάπης του Θεού»

 

Το Μυστήριο της Εξομολογήσεως, ως «ένα μεγάλο σημείο της αγάπης του Θεού», το οποίο προσφέρει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να ανακαινίζεται πνευματικά, παρουσίασε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου στην Ενορία των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο North Balwyn της Μελβούρνης, το βράδυ του Σαββάτου, 19 Μαρτίου.

Ο Σεβασμιώτατος, με λόγο κατανοητό και προσιτό, και με την αφήγηση προσωπικών του βιωμάτων, όπως και διδακτικών ιστοριών από το Γεροντικό, περιέγραψε εκτενώς το θεολογικό περιεχόμενο της Ιεράς Εξομολογήσεως και απηύθυνε πνευματικές συμβουλές στους πιστούς, όσο και στους κληρικούς που παρίσταντο στην ομιλία.

 

 

Στην εισαγωγή της τοποθέτησής του, θέλησε να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει διαπράξει αμαρτίες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το σοβαρότερο αμάρτημα είναι η μη παραδοχή των λαθών και αμαρτιών μας.

Ακολούθως, υπενθύμισε ότι θεμέλιο του Μυστηρίου της Εξομολογήσεως αποτέλεσαν τα λόγια του Χριστού προς τους Αποστόλους, μετά από την Ανάστασή Του: «Αν τινων ἀφῆτε τὰς ἁμαρτίας, ἀφίενται αὐτοῖς, ἄν τινων κρατῆτε, κεκράτηνται». Εξήγησε δε, πως πρόκειται για ένα από τα υποχρεωτικά Μυστήρια της Εκκλησίας μας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Αν χωρίς το Άγιο Βάπτισμα δεν μπορούμε να γίνουμε μέλη της Εκκλησίας, τότε χωρίς την Εξομολόγηση δεν μπορούμε να γίνουμε συγκληρονόμοι της Βασιλείας του Θεού».

 

 

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του Πνευματικού – Εξομολόγου, εξηγώντας καταρχάς πώς ιστορικά επικράτησε να ανατίθεται από τους Επισκόπους σε ορισμένους Ιερείς το ευθυνοφόρο έργο της εξομολόγησης. «Το έργο του Πνευματικού είναι πάρα πολύ σημαντικό», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι δεν περιορίζεται μόνο στην ακρόαση των αμαρτημάτων των πιστών. «Ο πνευματικός πατέρας παρακολουθεί την πορεία του πνευματικού του παιδιού. Είναι ένας κόπος και μία μέριμνα που κάθε πνευματικός είναι υποχρεωμένος να έχει για τα πνευματικά του παιδιά», προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στους πιστούς, τους συμβούλεψε για τα κριτήρια που πρέπει να έχουν κατά την επιλογή του Πνευματικού τους, καταρρίπτοντας μια σειρά από στερεότυπα που υφίστανται στο συγκεκριμένο ζήτημα και διαμηνύοντας ότι τα κριτήρια θα πρέπει να είναι πρωτίστως πνευματικά.

 

 

Για την περιγραφή του τρόπου με τον οποίο πρέπει να προετοιμάζεται ένας πιστός όταν προσέρχεται για να εξομολογηθεί, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος επικαλέστηκε και παρέθεσε τον ορισμό που έχει δώσει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. Συγκεκριμένα, ο Άγιος Νικόδημος αναφέρει στο βιβλίο του, «Εξομολογητάριον»: «Η εξομολόγησις είναι μία θεληματική διά στόματος φανέρωσις των πονηρών έργων και λόγων και λογισμών, κατανυκτική, κατηγορητική, ευθεία, χωρίς εντροπήν, αποφασιστική, προς νόμιμον πνευματικόν γινομένη». Ο Αρχιεπίσκοπος ανέλυσε με απλό λόγο και με παραδείγματα το περιεχόμενο του ανωτέρω ορισμού, παρουσιάζοντας σε κάθε στάδιο τα ουσιώδη νοήματα που ανέκυπταν και δίδοντας τις αντίστοιχες συμβουλές στους πιστούς.

 

 

Καταληκτικά, αναφέρθηκε και στα εμπόδια που μας αποτρέπουν από τη συμμετοχή στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως, όπως είναι το αίσθημα της ντροπής, η αναβλητικότητα, η δυσπιστία προς τον πνευματικό ή το αίσθημα της απελπισίας και η θεώρηση ότι δεν υπάρχει σωτηρία μετά το αμάρτημά μας. Σημειώνοντας πως πρόκειται για εμπόδια που ανορθώνει ο σατανάς ενώπιόν μας, με σκοπό την αποτροπή της συμφιλίωσής μας με τον Θεό, περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να τα υπερβεί, ενώ διεμήνυσε πως «η εξομολόγηση λειτουργεί σαν ένα τείχος προστασίας», καθώς ο άνθρωπος που εξομολογείται τακτικά παύει να είναι εύκολα προσβάσιμος στον σατανά.

 

 

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος έκλεισε την ομιλία του με ένα ενθαρρυντικό και εμψυχωτικό μήνυμα: Παρομοιάζοντας τις αμαρτίες με τα αναμμένα κάρβουνα και την αγάπη του Θεού με τον ωκεανό, υπογράμμισε προς τους παριστάμενους ότι «οι αμαρτίες σας, όσο μεγάλες κι αν είναι, όσο και αν καίνε, αν τις ρίξετε στον ωκεανό της αγάπης του Θεού, θα απαλλαγείτε. Αυτό είναι η εξομολόγηση!».

 

 

Σημειώνεται ότι παρόντες, ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε την ομιλία, ήταν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος, και η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κ. Μάρθα Μαυρομμάτη.

 

Foto: Ι. Αρχ. Αυστρλίας

Αφήστε μια απάντηση