Εκκλησιαστικά Νέα

Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για την Ημέρα των ANZACs

 

Επέτειοι σαν τη σημερινή συνιστούν ευκαιρίες για αναστοχασμό γύρω από το ιστορικό βάρος σημαντικών γεγονότων του παρελθόντος, καθώς επίσης για την άντληση πολύτιμων διδαγμάτων με διαχρονική αξία.

Η Ημέρα των ANZACs, ημέρα που το αυστραλιανό έθνος τιμά τους άνδρες και τις γυναίκες του, που έχουν αγωνιστεί με ήθος και ευσυνειδησία, θυσιάζοντας ακόμα και τις ζωές τους, για υψηλά ιδανικά, είναι μια τέτοια ευκαιρία αναστοχασμού, ιδίως υπό το φως του συνεχιζόμενου πολέμου στην δοκιμαζόμενη Ουκρανία, μετά από την εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Αν ανατρέξουμε πίσω στον χρόνο, θα συναντήσουμε νοερά τους ήρωες ANZACs σε κρίσιμες ιστορικές καμπές να υπερασπίζονται οικουμενικές αξίες, όπως την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ως Έλληνες στην καταγωγή, διαθέτουμε το προνόμιο -περισσότερο ίσως από τους υπόλοιπους συμπολίτες μας εδώ στην Αυστραλία- να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτήν την ιστορική διαδρομή των ANZACs, καθώς σε μεγάλο βαθμό εφάπτεται με τη διαδρομή των ηρωικών προγόνων μας κατά τον προηγούμενο αιώνα.

Όσοι καταγόμαστε, μάλιστα, από τη μαρτυρική Κρήτη, αισθανόμαστε σήμερα τεράστια συγκίνηση, καθώς αξιωνόμαστε να τιμήσουμε και τους Αυστραλούς που αγωνίστηκαν στο πλευρό των παππούδων μας, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία του νησιού μας και τις πανανθρώπινες αξίες ενάντια στη βαρβαρότητα και τη βία της ναζιστικής εισβολής. Τους οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη για το θάρρος, την ανιδιοτέλεια και την αλληλεγγύη που επέδειξαν προς τον ελληνικό λαό και ειδικότερα προς τον λαό της Κρήτης.

Τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη όχι μόνο για ό,τι έκαναν τότε, στο σχετικά μακρινό παρελθόν, αλλά και για ό,τι μάς δίδαξαν και συνεχίζουν να μάς διδάσκουν ως σήμερα, με το παράδειγμά τους: Να μη σιωπούμε ενώπιον της αδικίας, να μην επαναπαυόμαστε στη δική μας ασφάλεια, αδιαφορώντας για τους άλλους λαούς οι οποίοι δοκιμάζονται, αλλά να υπερασπιζόμαστε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε το δίκαιο και τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες.

Εορτάζοντας υπερήφανα τη φετινή Ημέρα των ANZACs, καταθέτουμε με συγκίνηση δύο υποσχέσεις: Ότι θα πορευόμαστε αταλάντευτα στην οδό όπου κι εκείνοι βάδισαν, και ότι δε θα τους λησμονήσουμε ποτέ!

 

Αφήστε μια απάντηση